Καρκίνος δέρματος: Το VECTRA που «σκανάρει» το ανθρώπινο σώμα στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»

Εικόνες από την παρουσίαση ενός μηχανήματος που μπορεί να αποδειχθεί Game Changer στη μάχη κατά του καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα), αλλά και κατά της κοινωνικής ανισότητας.
Το εντυπωσιακό (και σε όγκο) VECTRA WB360.
Το εντυπωσιακό (και σε όγκο) VECTRA WB360.
Huffpost Greece / Αντώνης Φουρλής

Η Ελλάδα προστέθηκε πριν από μερικές ημέρες στις μόλις έξι(!) χώρες παγκοσμίως, οι οποίες διαθέτουν το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα VECTRA WB360 στη μάχη κατά των δερματικών νόσων και, κυρίως, κατά του καρκίνου του δέρματος. Είναι μία αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Ωνάση, που θέλησε με αυτό τον τρόπο να συμπληρώσει το μεγάλο βήμα που έγινε στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» με την συνολική ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος το 2018.

Σε αντίθεση με άλλα υπερσύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, παρακολουθώντας την παρουσίαση, καταλαβαίνεις με την πρώτη ματιά και πολύ εύκολα γιατί αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια εξειδικευμένων γιατρών.

Αποκαλυπτική εικόνα για το πως «σκανάρει» το VECTRA το ανθρώπινο σώμα και δίνει κατόπιν την δυνατότητα σύγκρισης - αξιολόγησης σε σημάδια που εντοπίζει πάνω στο δέρμα.
Αποκαλυπτική εικόνα για το πως «σκανάρει» το VECTRA το ανθρώπινο σώμα και δίνει κατόπιν την δυνατότητα σύγκρισης - αξιολόγησης σε σημάδια που εντοπίζει πάνω στο δέρμα.
Huffpost Greece / Αντώνης Φουρλής

Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της ιατρικής διάγνωσης

«92 φωτογραφικοί φακοί τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας τραβάνε ταυτόχρονα φωτογραφίες 2-D από διαφορετικές γωνίες και δημιουργεί ένα 3-D avatar (ολόγραμμα!), όπου μπορούμε να δούμε όλες τις βλάβες του ασθενούς. Τότε παρεμβαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη με αλγόριθμους, οι οποίοι διαχωρίζουν βλάβες και μη-βλάβες. Δηλαδή, για παράδειγμα θηλές, βλέφαρα, ρώθωνες...έναντι των βλαβών στο δέρμα», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Λιοπύρης, διδάκτωρ του ΕΚΠΑ, που θα χειρίζεται και προσωπικά το VECTRA πολύ σύντομα, συνεπικουρώντας τον Αλέξανδρο Στρατηγό, Διευθυντή του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός».

«Κατόπιν με φίλτρα στον υπολογιστή ξεχωρίζουμε τις πιο ύποπτες βλάβες και επικεντρώνουμε σε αυτές. Ο αλγόριθμος της Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδεύει ουσιαστικά τον υπολογιστή, αξιοποιώντας και συγκρίνοντας με χιλιάδες ή εκατομμύρια εικόνες και δεδομένα από άλλους ασθενείς που έχουν ήδη εξεταστεί σε διαφορετικές χώρες του κόσμου. Ένα βασικό πρόβλημα, είναι να μεταφράσουμε τα δεδομένα/πληροφορίες της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κλινικά χρήσιμες πληροφορίες. Ένας τρόπος που το πετυχαίνει το VECTRA είναι παρέχοντάς μας παρόμοιες εικόνες, διευκολύνοντας τον κλινικό γιατρό να κάνει συγκρίσεις.»

Ο αλγόριθμος της Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδεύει ουσιαστικά τον υπολογιστή, αξιοποιώντας και συγκρίνοντας με χιλιάδες ή εκατομμύρια εικόνες και δεδομένα από άλλους ασθενείς που έχουν ήδη εξεταστεί σε διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Ο αλγόριθμος της Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδεύει ουσιαστικά τον υπολογιστή, αξιοποιώντας και συγκρίνοντας με χιλιάδες ή εκατομμύρια εικόνες και δεδομένα από άλλους ασθενείς που έχουν ήδη εξεταστεί σε διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Huffpost Greece / Αντώνης Φουρλής

Για να διαμορφωθεί το τεράστιο αρχείο που υποστηρίζει το VECTRA υπάρχει μία διεθνής συνεργασία μεγάλων ερευνητικών κέντρων (ΗΠΑ, Αυστραλία όπου υπάρχει μεγάλος επιπολασμός καρκίνου του δέρματος, Αυστρία και τώρα Ελλάδα), ώστε να εκπαιδεύονται όχι μόνο οι γιατροί, αλλά και οι ίδιοι οι αλγόριθμοι.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, Διευθυντής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», δηλώνει ότι «η σημαντική δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση μάς επιτρέπει να αναβαθμίσουμε με καταλυτικό τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο πεδίο της αντιμετώπισης των δερματικών όγκων και να προσθέσουμε ένα κορυφαίας τεχνολογίας όπλο για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου σε στιγμιότυπο κατά την παρουσίαση του μηχανήματος VECTRA, με τον Διευθυντή του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Καθηγητή Αλέξανδρο Στρατηγό.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου σε στιγμιότυπο κατά την παρουσίαση του μηχανήματος VECTRA, με τον Διευθυντή του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Καθηγητή Αλέξανδρο Στρατηγό.
Huffpost Greece / Αντώνης Φουρλής

Κοινωνική προσφορά και Κοινωνική Δικαιοσύνη

Το «Ανδρέας Συγγρός» είναι ένα από τα νοσοκομεία στην εμπροσθοφυλακή του δημόσιου συστήματος Υγείας, ως Πρότυπο Κέντρο Αναφοράς Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων.

Στο δελτίο Τύπου για την ανακοίνωση της εγκατάστασης του υπερσύγχρονου μηχανήματος διαβάζουμε: «Η δωρεά του μηχανήματος VECTRA WB360 έρχεται σε συνέχεια της συνολικής ανακατασκευής του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος, η οποία ολοκληρώθηκε το 2018 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος, ο οποίος υποδέχεται καθημερινά περισσότερους από 40 ασθενείς με δερματοογκολογικές παθήσεις, επιτελώντας ένα σημαντικό έργο απέναντι σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη νόσο, που εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα: από το νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και μόνο, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 1.000 νέα κρούσματα μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, γεγονός που μεταφράζεται σε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας. Το νέο κέντρο, με εμβαδόν 250 τετραγωνικά μέτρα (τριπλάσιο από εκείνο του προηγούμενου χώρου), διαθέτει τέσσερα εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, χώρο προσωπικού, καθώς και αίθουσα βιβλιοθήκης, διασκέψεων και συνεντεύξεων ασθενών. Το σπουδαίο αυτό έργο του Κέντρου έρχεται από σήμερα να θωρακίσει το VECTRA WB360, το οποίο αποτελεί συνώνυμο της ιατρικής καινοτομίας και έρευνας στον τομέα της Δερματολογίας.»

Η περιγραφή είναι τυπική, όμως η ουσία είναι ότι το Κέντρο Μελανώματος και Καρκδίνου Δέρματος στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», στο κέντρο της Αθήνας, απέκτησε σύγχρονη μορφή χάρη στο Ίδρυμα Ωνάση.

Ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι: Οι δωρεές πρέπει να στοχεύουν στην Κοινωνική Δικαιοσύνη. Να κλείνουν τρύπες στο δημόσιο σύστημα Υγείας εν προκειμένω, ώστε οι ασθενέστεροι πολίτες να έχουν την ελπίδα ότι στο ορατό μέλλον θα λαμβάνουν την ίδια φροντίδα που προσφέρεται στους «έχοντες».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου μηχανήματος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου συνέδεσε την δωρεά με την έννοια της καινοτομίας: «Η σημερινή πρωτοβουλία υπογραμμίζει τη συνέπεια και την προσήλωση των ανθρώπων του Ιδρύματος στην καινοτομία, την αριστεία και την έρευνα, που συναντώνται κάτω από την ομπρέλα της ψηφιακής Υγείας: του επόμενου δηλαδή κεφαλαίου στην παροχή ιατρικής περίθαλψης προς τον ασθενή. Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά σε μια διαδρομή που έχει ξεκινήσει από το ιδρυτικό όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση, μας ενώνει όλους στο παρόν και θέτει τις βάσεις για να ξανασυναντηθούμε στο μέλλον και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Τα πλεονεκτήματα του VECTRA

Η τρισδιάστατη απεικόνιση που μπορεί και προσφέρει το συγκεκριμένο μηχάνημα μέσα από 92 κάμερες, οι οποίες τραβούν μια στιγμιαία φωτογραφία, αποτελεί το μέλλον της Δερματολογίας και της Δερματολογικής Ογκολογίας, αφού παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται όλες οι βλάβες ενός ασθενούς ταυτόχρονα, όπως και οι μεταβολές τους στον χρόνο.

Μια 3D καταγραφή καλύπτει σχεδόν όλο το δέρμα του ασθενούς, εξοικονομώντας χρόνο στη φωτογράφιση και βελτιώνοντας την άνεση του ασθενούς.

Οι 3D εικόνες υψηλής ευκρίνειας μειώνουν την απαιτούμενη ποσότητα κοντινών εικόνων.

Οι ενσωματωμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης που περιέχει το VECTRA WB360 επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη συγκέντρωση όλων των βλαβών του δέρματος ενός ασθενούς, ενώ παρέχουν και το πλεονέκτημα της σύγκρισης σε εξακολουθητικές φωτογραφίσεις.

Πρακτικά, η τρισδιάστατη εικόνα, οι φωτογραφίες από κοντά, τα χαρακτηριστικά αναζήτησης και οι σημειώσεις του γιατρού παρέχουν το κλινικό ιστορικό.

Στην αρχική του εφαρμογή, το μηχάνημα θα χρησιμοποιείται για ασθενείς με ιστορικό μελανώματος ή με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος (ιστορικό προηγούμενου καρκίνου δέρματος, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, ιστορικό έντονης έκθεσης στον ήλιο με πολλαπλά εγκαύματα κ.ά.). Στην πορεία, η χρήση του δύναται να επεκταθεί σε υγιή άτομα για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, καθώς και σε άλλους δερματολογικούς ασθενείς, για την παρακολούθηση ενός μεγάλου εύρους δερματολογικών νοσημάτων, όπως της ψωρίασης, της λεύκης, των πομφολυγωδών νοσημάτων, για τη διαχείριση εγκαυμάτων κ.ά.

Δημοφιλή