Το ΥΠΕΞ καταδικάζει το κάψιμο της τουρκικής σημαίας

...αλλά απορρίπτει απόπειρα της Άγκυρας να εμφανιστεί ως «θύμα» και να «ξεχάσει» την Γενοκτονία των Ποντίων.
|
.
.
Eurokinissi

Το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα την Τρίτη 19 Μαΐου, κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, την οποία η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται, καταδίκασε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας. Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως στο συμβάν είχε αναφερθεί ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Αξόι, αναφερόμενος στην Καταστροφή της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό. Όπως έγραψε ο Αξόι στο Twitter, όταν ο τουρκικός στρατός «ανέκτησε» τη Σμύρνη, ο Κεμάλ Ατατούρκ «δεν προσέβαλε την ελληνική σημαία που του έστρωσαν μπροστά του, λέγοντας πως “είναι η τιμή ενός έθνους”. Εκατό χρόνια έχουν περάσει από τότε. Τα ρατσιστικά μυαλά δεν έχουν πάρει το μάθημά τους. Κανείς δεν μπορεί να απλώνει χέρι στην ένδοξη σημαία μας».

Σημειώνεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τις εκδηλώσεις μνήμης και τις δηλώσεις στην Ελλάδα για τη Γενοκτονία των Ποντίων με τους συνηθισμένους προκλητικούς ισχυρισμούς της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας τη 19η Μαΐου 1919 ως ημερομηνία - «πρώτο βήμα του Εθνικού Απελευθερωτικού μας Πολέμου» και μια «ευλογημένη ημέρα για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού».

Αθήνα προς Άγκυρα: Ξεχάστε τον αναθεωρητισμό

Ωστόσο το ελληνικό υπουργείο με δεύτερη ανακοίνωσή του απορρίπτει την απόπειρα της τουρκικής πλευράς να παραποιήσει ιστορικά γεγονότα, με στόχο να παραγραφεί το μαύρο κεφάλαιο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ως απάντηση στην ανάρτηση που έκανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Twitter, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι η πρόθεση γαι ειρηνική συμπόρευση χαρακτηρίζει την ελληνική στάση εδώ και έναν αιώνα, ενώ στον αντίποδα η Τουρκία συστηματικά πυροδοτεί ένταση και προωθεί ανοιχτά θεωρίες αναθεωρητισμού ακόμα και τώρα: «Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών. Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά.»