Το Marks & Spencer πουλάει χιτζάμπ για κοριτσάκια και εξοργίζει

Ο διεθνής γίγαντας της ένδυσης, Marks & Spencer, βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης διαδικτυακής διαμάχης, μετά την κυκλοφορία μιας φορεσιάς χιτζάμπ που απευθύνεται σε 9χρονες μουσουλμάνες μαθήτριες, στα πλαίσια δημιουργίας στολών για σχολεία.

Το μαύρο θρησκευτικό κάλυμμα φοριέται προκειμένου να καλύψει τα μαλλιά της γυναίκας ώστε να μην προκαλεί, αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το οβάλ του προσώπου, ενώ καλύπτει και μέρος του σώματος.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αλυσίδα Marks & Spencer επιλέγει να πουλήσει χιτζάμπ και δη, χιτζάμπ για μικρά κοριτσάκια και η απόφασή της δεν πέρασε απαρατήρητη από γονείς και ανθρώπους που υπερασπίζονται τη δυτική κουλτούρα ζωής για όλους.

Η Marks &Spencer συνεργάζεται με 250 σχολεία για τη δημιουργία σχολικών στολών συνήθως δέχονται παραγγελίες για φούστες, πουκάμισα και παντελόνια. Φέτος, όπως αναφέρουν στην απάντηση που εξέδωσαν μετά την κατακραυγή, είχαν πολλές παραγγελίες για χιτζάμπ.

Οι χιτζάμπ, τις οποίες μπορεί να βρει κάποιος στο σάιτ τους κάτω από την κατηγορία σχολικά ρούχα για κορίτσια, είναι σχεδιασμένες ώστε να κάνουν σε κορίτσια άνω των εννιά ετών. Ωστόσο, ένας χρήστης του twitter ρώτησε την εταιρία αν θα μπορούσε να παραγγείλει δύο χιτζάμπ για τις δίδυμες κόρες του, ηλικίας τριών ετών, και η απάντηση της εταιρίας ήταν ότι «ναι, φυσικά».

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός του LBC, Maajid Nawaz, γράφει στο λογαριασμό του στο twitter ότι η εταιρία προωθεί λογικές Μεσαίωνα με την παιδική χιτζάμπ, κάνει λόγο για ντροπή της Marks & Spencer και ισχυρίζεται ότι τα μικρά κοριτσάκια μαθαίνουν ότι είναι άσεμνο να φαίνονται τα μαλλιά τους.

Άλλοι, όπως η παρουσιάστρια ραδιοφωνικών εκπομπών, Julia Hartley-Brewer, ήταν πιο καυστικοί στο σχόλιο τους, κάνοντας λόγο για εξευτελισμό και αποστροφή, εξηγώντας πως αυτό είναι ισλαμικός εξτρεμισμός και όχι απαίτηση του Κορανίου.