Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή οι συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Την έναρξη της συζήτησης τη Δευτέρα για την κύρωσή τους ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
.
.
Eurokinissi

Κατατέθηκαν προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, η σχετική συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, με χρονικό ορίζοντα την Τετάρτη να γίνει η συζήτησή τους στην Ολομέλεια.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα χθες στο πλαίσιο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης, κάνοντας λόγο απόλυτα νόμιμες και υποδειγματικες συμφωνίες και επανέλαβε ότι η Τουρκία από την πλευρά της παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες διεθνούς δικαίου.

Δεν παίζουμε το παιχνίδι της στρατικοποίησης που επιδιώκει η Τουρκία, αλλά απαντάμε με ψυχραιμία, επιχειρησιακή ετοιμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις και ενεργοποιούμε τη διπλωματία μας, με την Ελλάδα να παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στο δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίες, όπως είπε.

H συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει ήδη ψηφιστεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου έπειτα από την έγκριση που πήρε από την Επιτροπή Συνταγματικών και Νομικών Υποθέσεων της Αιγυπτιακής Βουλής.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)