Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός - Στα 910 εκατ. ευρώ το πακέτο των «θετικών» μέτρων

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός - Στα 910 εκατ. ευρώ το πακέτο των «θετικών» μέτρων

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2019. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής θα εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την Δευτέρα 26 έως Τετάρτη 28 Νοεμβρίου. Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του, η οποία λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου.

Όπως έγραψε η HuffPost Greece, o προϋπολογισμός ενσωματώνει τα θετικά μέτρα που είχε προαναγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ενώ ακυρώνει την περικοπή των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το συνολικό πακέτο των «θετικών» παρεμβάσεων φτάνει τα 885εκατ ευρώ και περιλαμβάνει τη μεσοσταθμική κατά 10% μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, τη μείωσης της φορολογίας μερισμάτων και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% σε βάθος τετραετίας.

Στο μέτωπο των δαπανών προβλέπεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, η εισαγωγή νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, η ενίσχυση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ, ενώ για το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα μετά την αφαίρεση των θετικών μέτρων που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό, θα διαμορφωθεί σε 3,6% του ΑΕΠ ή 6,945 δισ. ευρώ, αφήνοντας ένα περιθώριο ασφαλείας 199 εκατ. ευρώ ως προς τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός του 2019 περιορίζει το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα 6,750 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα υλοποιηθούν εξισορροπητικές παρεμβάσεις 300 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ υπάρχει και επιπλέον μείωση 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο.