Κατηγορίες και σε τρίτο Ρώσο για την υπόθεση δηλητηρίασης του διπλού πράκτορα Σκριπάλ

Είχε γίνει με τον νευροτοξικό παράγοντα, Νοβιτσοκ. Τέσσερις άνθρωποι δηλητηριάστηκαν και τελικά ένας πέθανε.
O ύποπτος, Ντένις Σεργκέεφ
O ύποπτος, Ντένις Σεργκέεφ
METROPOLITAN POLICE

Τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωνε πως κατά την κρίση του η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα και αξιωματικού της KGB, Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν πως ταυτοποιήθηκε και τρίτος Ρώσος δράστης για την υπόθεση της δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ με τον νευροτοξικό παράγοντα, Νοβιτσοκ.

Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του είχε γίνει το 2018 στη Βρετανία και εκτός από τον ίδιο δηλητηριάστηκαν η κόρη του και ένα ακόμη άτομο ενώ ένα τέταρτο πέθανε.

Ο τρίτος φερόμενος δράστης, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ονομάζεται Ντένις Σεργκέεφ ή Σεργκέι Φεντότοφκαι εκτιμάται πως τόσο αυτός όσο και οι άλλοι δύο ύποπτοι, είναι ανήκουν σε στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Πηγές ασφαλείας αναφέρουν, σύμφωνα με το ΒΒC, ότι ο Σεργκέεφ ενήργησε ως επι τόπου επικεφαλής της επιχείρησης και ήταν το ανώτερο μέλος της ομάδας από τη Ρωσική GRU. Έχει επίσης συνδεθεί με άλλες μυστικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη.

Αν και η Εισαγγελία έχει εγκρίνει κατηγορίες, οι ύποπτοι δεν μπορούν να κατηγορηθούν επίσημα αν δεν συλληφθούν.

Οι άλλοι δύο δράστες φέρουν τα ψευδώνυμα Αλεξάντερ Πέτροφ και Ρουσλάν Μποσίροφ ή Αλέξανδρος Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα αντίστοιχα.

Οι τρεις ύποπτοι

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές τα τρία αυτά άτομα της GRU έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις για λογαριασμό της Μόσχας και σε άλλες χώρες και το θέμα έχει συζητηθεί με τη Βουλγαρία και την Τσεχία, αναφέρουν οι αρχές που για πρώτη φορά χαρακτηρίζουν ως Ρώσους κατασκόπους τους τρεις υπόπτους.

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες για το πώς, αλλά έχουμε τα στοιχεία που τους συνδέουν με το GRU», είπε ο Ντιν Χάιντον, Ανώτερος Εθνικός Συντονιστής του Ηνωμένου Βασιλείου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτούς ως άριστα εκπαιδευμένους.

«Και οι τρεις είναι επικίνδυνα άτομα».

Η βρετανική αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Πετρόφ και ο Μποσίροφ πραγματοποίησαν την επίθεση Σκριπάλ, ενώ ο Φεντότοφ τους συνάντησε αρκετές φορές το Σαββατοκύριακο 2-4 Μαρτίου, όταν δηλητηρίασαν το θύμα τους.

Αφού κατηγορήθηκαν από τη Βρετανία, ο Μποσίροφ και ο Πετρόφ εμφανίστηκαν στη ρωσική τηλεόραση και δήλωσαν ότι ήταν τουρίστες που είχαν ταξιδέψει στο Σόλσμπερι της Βρετανίας για να δουν τα αξιοθέατα.

Όπως και με τους άλλους δύο Ρώσους, η βρετανική αστυνομία είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης και για τον Φεντότοφ και ενημέρωσε την Interpol προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις στις αρχές διεθνώς.

Και οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, με την οποία Βρετανία δεν έχει συνθήκη έκδοσης και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα καμία διάθεση συνεργασίας

Πηγή: BBC, Reuters