Κάθειρξη 16,5 ετών για την Έμμα: Οι δικαστές «ψηλώνουν» όταν τιμωρούν δίκαια ένα διπλό έγκλημα

Αυστηρή απόφαση; Όχι, δίκαιη ποινή για ένα θύτη διπλού εγκλήματος.
.
.
https://www.facebook.com/kelly.kambaki

H ποινή κάθειρξης 16,5 στον ασυνείδητο οδηγό που παρέσυρε και «άφησε στον τόπο» την Έμμα στο οδόστρωμα, στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης πριν από ένα χρόνο, ηχεί ως βαριά ποινή.

Δεν είναι.

Ένας άνδρας 27 ετών βρισκόταν στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου, που έτρεχε σίγουρα περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, μέσα στο κέντρο της πόλης - στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, γιατί αυτό σημαίνει Καμάρα - οδηγώντας χωρίς άδεια.

Ναι είναι νέος άνθρωπος. Δεν είναι όμως ανήλικος ή έστω σε μετεφηβική ηλικία.

Δεν στερείται αντίληψης. Είναι ένας νέος άνθρωπος, που όφειλε να συμπεριφέρεται με στοιχειώδη υπευθυνότητα.

Όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά συμπεριφέρθηκε απάνθρωπα σε δύο χρόνους:

«Είναι οφθαλμοφανές ότι έτρεχε πάνω από την ταχύτητα που ορίζει ο νόμος. Αν δεν είχε ταχύτητα δε θα μπορούσε να πετάξει δύο - τρία μέτρα την πεζή, όπως περιέγραψε μάρτυρας, να προκαλέσει σημαντικές βλάβες σε άλλο αυτοκίνητο και να καταλήξει με τέτοια σφοδρότητα επάνω του. Τα παπούτσια της πεζής πετάχτηκαν περίπου δέκα μέτρα μακριά από το σημείο της σύγκρουσης», είπε η εισαγγελέας στο κρίσιμο σημείο, όπου περιέγραψε την πράξη του 27χρονου καταδικασθέντα - που πλέον εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης.

Αυτή η σκληρή περιγραφή αναφέρεται μόνο στο μισό από αυτό που συνέβη εκείνη τη νύχτα, μπροστά στα μάτια αυτοπτών μαρτύρων που «πάγωσαν» στην Καμάρα: Είναι το πρώτο έγκλημα.

Το δεύτερο είναι πολύ χειρότερο.

Ακολούθησε η εγκατάλειψη ενός κοριτσιού που ψυχορραγούσε στην άσφαλτο.

Η εισαγγελέας είπε ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να εξαφανιστεί και όταν έκανε οπισθογωνία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, χτύπησε ξανά την πεζή που ήταν πεσμένη στην άσφαλτο.

Κάπου εδώ τελειώνουν όλα. Ο άνθρωπος παγώνει όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με απάνθρωπες συμπεριφορές.

Παύει να έχει σημασία η «δικαιολογία» που μπορεί ψελλίσει ο θύτης.

Αποκτά αξία και βάρος η σκληρή ποινή και η αυστηρή απόφαση που έπρεπε - και ορθώς έλαβαν - οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης.

Μία ολόκληρη κοινωνία ντρέπεται και θλίβεται - όλοι μας ντρεπόμαστε και θλιβόμαστε - στο άκουσμα μίας τέτοιας απόφασης. 16,5 χρόνια κάθειρξη σε ένα νέο άνθρωπο στα 27 χρόνια του.

Όμως, αυτό σημαίνει Δικαιοσύνη.

Δημοφιλή