Κάθλιν Φόλμπιγκ: Αθώα μετά από 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία των 4 παιδιών της

Είκοσι χρόνια μετά η Κάθλιν Φόλμπιγκ αθωώνεται με τη βοήθεια της επιστήμης.
Fairfax Media via Getty Images

Η Κάθλιν Φόλμπιγκ, 55 ετών,που είχε ονομαστεί κάποτε «η χειρότερη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας» έλαβε χάρη μετά από νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δεν σκότωσε τελικά τα τέσσερα βρέφη της.

Η Φόλμπιγκ βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της, έχοντας χαρακτηριστεί ως «η χειρότερη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας», αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με την τότε απόφαση, η Φόλμπιγκ καταδικάστηκε ότι σκότωσε όλα τα παιδιά της σε διάστημα μιας δεκαετίας. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ότι ίσως τα παιδιά πέθαναν από φυσικά αίτια.

Η Φόλμπιγκ, η οποία πάντα υποστήριζε την αθωότητά της, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για 25 χρόνια το 2003. Κάθε παιδί πέθανε ξαφνικά μεταξύ 1989 και 1999, σε ηλικία από 19 ημερών έως και 19 μηνών, με τους εισαγγελείς στη δίκη της να ισχυρίζονται ότι τα είχε πνίξει. Προηγούμενες εφέσεις και μια ξεχωριστή έρευνα το 2019 σχετικά με την υπόθεση δεν βρήκαν λόγους αμφιβολίας για την απόφαση.

Στη νέα έρευνα, όμως, με επικεφαλής τον συνταξιούχο δικαστή Τομ Μπάθερστ, οι εισαγγελείς αποδέχθηκαν το ενδεχόμενο γονιδιακές μεταλλάξεις να σχετίζονται με τον θάνατο των παιδιών. Με βάση την έρευνα οι δύο κόρες της Φόλμπιγκ είχαν μια γονιδιακή μετάλλαξη η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή. Όσον αφορά τους δύο γιους, τα παιδιά είχαν μια γενετική μετάλλαξη, η οποία συνδέεται με αιφνίδια επιληψία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μάικλ Ντέιλι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο δικαστής είχε καταλήξει στην «σταθερή άποψη» ότι υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά την ενοχή της Φόλμπιγκ. Ως αποτέλεσμα, ο κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας υπέγραψε πλήρη αμνηστία και διέταξε την άμεση αποφυλάκιση της Φόλμπιγκ.

«Ήταν μια δοκιμασία 20 ετών για την ίδια. Της εύχομαι ειρήνη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις του είναι επίσης με τον Κρεγκ Φόλμπιγκ, τον πατέρα των παιδιών.

Πάντως, η άνευ όρων αμνηστία δεν αναιρεί τις καταδικαστικές αποφάσεις. Η ανατροπή τους μπορεί να επικυρωθεί επισήμως μόνο με απόφαση από το Εφετείο Ποινικών Υποθέσεων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.

Εάν οι καταδίκες της ανατραπούν, τότε θα μπορούσε ενδεχομένως να μηνύσει τις αρχές και να ζητήσει αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων.