Καζακστάν: 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις ταραχές, περισσότερα από 700 τραυματίστηκαν

Οι αρχές της χώρας αποκάλυψαν τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών, όχι όμως των πολιτών που σκοτώθηκαν στις ταραχές.
|
Pavel Mikheyev via Reuters

Tουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και 748 τραυματίστηκαν στις ταραχές που συγκλονίζουν το Καζακστάν εδώ και ημέρες, μετέδωσαν την Πέμπτη τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν.

Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 13 νεκρούς και 353 τραυματίες στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι 2.298 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Επιπλέον, «δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές που απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ την Πέμπτη ισχυρίστηκε ότι έως και 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των ταραχών. «Σχεδόν 1.000 άνθρωποι φέρεται να έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις», ανέφερε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) σε δήλωση την Πέμπτη, η οποία προέτρεψε όλα τα μέρη στο Καζακστάν να «απέχουν από τη βία και να επιδιώξουν μια ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Γνωστή ως «η νότια πρωτεύουσα» στο Καζακστάν, η μεγαλύτερη μητρόπολη της χώρας, το Αλμάτι έχει γίνει το κεντρικό σημείο διαδηλώσεων, οι οποίες στη συνέχεια κλιμακώθηκαν σε ταραχές, εμπρησμούς και λεηλασίες διοικητικών κτιρίων, επιχειρήσεων και εμπορικών κέντρων.

Οι αρχές του Αλμάτι απάντησαν με μαζική αστυνομική επιχείρηση την Πέμπτη και σφοδροί πυροβολισμοί ακούστηκαν στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας, όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως εκατοντάδες διαδηλωτές και όπου ομάδες ταραχοποιών την Τετάρτη εισέβαλαν στο κτίριο της διοίκησης της πόλης, πυρπολώντας το.

Οι αρχές επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι κατάφεραν να ασφαλίσουν την περιοχή, με την επιχείρηση να βρίσκεται σε εξέλιξη σε άλλες περιοχές του Αλμάτι.

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών και αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters μετέδωσαν πως ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι.

Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε χθες στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι συνεχίζει να αναζητά ταραχοποιούς, συλλαμβάνοντας παραβάτες του νόμου σε όλη τη χώρα. Όσοι προβάλλουν «ένοπλη αντίσταση» στην αστυνομία και τον στρατό, θα «εξολοθρευτούν», προειδοποίησε.

Πηγή: RT, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters