ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/09/2020 07:22 EEST

Κυκλοφορεί, πιλοτικά στην Αθήνα το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο

Εχει δρομολογηθεί από την ΟΣΥ και πρόκειται για ένα όχημα της κινεζικής BYD.

Huffpost GR
g

Από τον Απρίλιο του 2019, η εισαγωγική εταιρεία οχημάτων «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ» (Scania, Isuzu, LandRover, Jaguar), είχε παρουσιάσει στην Αθήνα ένα ηλεκτρικό λεωφορείο 8,7 μέτρων, της κινεζικής BYD, αλλά με έδρα Ρόντερνταμ, το ευρωπαϊκό σκέλος της εταιρείας, το οποίο έκανε τις πρώτες του βόλτες στην Αθήνα.

Η εταιρεία, είχε από τότε διαθέσιμο το όχημα, είτε για τις δημόσιες συγκοινωνίες, είτε για τις δημοτικές και τώρα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς εταιρείες για πιλοτική κυκλοφορία ηλεκτρικών λεωφορείων στην πρωτεύουσα.

Πρώτη ανταποκρίθηκε η «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ», η οποία έφερε, ατή τη φορά, ένα 12μετρο λεωφορείο, με 3 διπλές πόρτες χωρίς σκαλοπάτια εισόδου. Η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 24 καθήμενοι, 51 όρθιοι, 1 ΑμΕΑ, έχει ράμπα για ΑμΕΑ και η μπαταρία του είναι 348 kW. Έχει επίσης 2 Ηλεκτρομοτέρ 2 Χ 150kw στις πλήμνες των τροχών, που αντιστοιχούν σε ισχύ 402 hp και WiFi συνδεσιμότητα για τους επιβάτες και USB φορτιστές για τα κινητά επιβατών.

Η πιλοτική κυκλοφορία σε μήκος κατάλληλων διαδρομών, είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων-φόρτισης.

Το εν λόγω demobus κινεζικής τεχνολογίας που πραγματοποιεί ήδη τις πρώτες πιλοτικές διαδρομές και δεν μεταφέρει επιβάτες. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ακόμη τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ακόμη ενός κινεζικής τεχνολογίας, τα οποία κατά τη δοκιμαστική τους περίοδο θα μεταφέρουν και επιβάτες.

 

Το λεωφορείο που δοκιμάζεται ήδη, εκτελεί το εξής δρομολόγιο:

 

Αναχώρηση : Άγιος Ιωάννης ΜΕΤΡΟ - 10.00 π.μ.

Στάση 1 : Μενεκράτους

Στάση 2 : Λαϊκή

Στάση 3 : Άγιος Αρτέμιο

Στάση 4 : Νεάρχου

Στάση 5 : Αρρυβού

Στάση 6 : Υμηττού

Στάση 7 : Προφήτης Ηλίας

Στάση 8 : Πλατεία Πλαστήρα

Στάση 9 : Άγιος Σπυρίδων

Στάση 10 : Στάδιο

Στάση 11 : Μετς

Στάση 12 : Άγαλμα Βύρωνος

Στάση 13 : Σύνταγμα

Στάση 14 : Ακαδημία

Στάση 15 : Ρεξ

Στάση 16 : Πολυτεχνείο

Στάση 17 : Αιγύπτου

Στάση 18 : Πανελλήνιος

Στάση 19 : Επτανήσου

Στάση 20 : Ιθάκης

Στάση 21 : Ζακύνθου

Στάση 22 : Σκύρου

Στάση 23 :Πλατεία Κυψέλης

Στάση 24 : Αίγλης

Στάση 25 : Άγιος Αθανάσιος

Στάση 26 : Κατσή

Τερματισμός Στάση 27 : Άνω Κυψέλη - 11.00 π.μ.