Κύπρος: 14 οι επίσημες υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, δίχως όμως να ξεπερνά το 50% στον Α' γύρο.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εκφωνεί ομιλία κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου στη Λευκωσία, Κύπρος 5 Ιανουαρίου 2023.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης εκφωνεί ομιλία κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου στη Λευκωσία, Κύπρος 5 Ιανουαρίου 2023.
Yiannis Kourtoglou via Reuters

Δεκατέσσερις υποψήφιοι ανακοίνωσαν επίσημα την Πέμπτη πως κατεβαίνουν στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου που θα γίνουν τον επόμενο μήνα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ. Στις εκλογές του 2013 υπήρξαν 11 υποψηφιότητες για την προεδρία.

Κεντρικά σημεία της προεκλογικής εκστρατείας αποτελούν ο εδώ και δεκαετίες διχασμός του νησιού, η παράτυπη μετανάστευση και τα σκάνδαλα διαφθοράς. Στην Κύπρο, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 561.000.

Η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης και ο αρχηγός του κράτους απολαμβάνει ευρείες εκτελεστικές εξουσίες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον πρώην υπουργού Εξωτερικών. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δε θα ξεπεράσει το όριο του 50% στον πρώτο γύρο στις 5 Φεβρουαρίου, κάτι που θα οδηγήσει σε δεύτερο γύρο στις 12 Φεβρουαρίου.

«Η υποψηφιότητά μου επιδιώκει να ενώσει τον κυπριακό λαό και όχι να τον διχάσει», είπε ο Χριστοδουλίδης, 49 ετών, στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς τoυ. «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον που έρχεται και μας αξίζει. Είναι αυτό που δικαίως απαιτεί η κοινωνία, που μας ζητά να κάνουμε πράξει, με ενότητα και ευρύτερη συνεργασία. Αυτό επιβάλλουν και οι συνθήκες διεθνώς, αλλά και στην Ευρώπη. Οι καιροί απαιτούν συνενώσεις και πολιτικές συγκλίσεις. Το απαιτούν επίσης οι εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με την έξαρση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας στην Κύπρο, στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όλοι οι κύριοι υποψήφιοι στις εκλογές έχουν δεσμευτεί να πιέσουν για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά, που κατέρρευσαν το 2017.

Οι υποστηρικτές του Χριστοδουλίδη, το κεντρώο ΔΗΚΟ και το σοσιαλιστικό ΕΔΕΚ, διατηρούν ιστορικά μια πιο σκληρή γραμμή από τα άλλα κόμματα.

Εκτός από τη διαίρεση του νησιού, οι ψηφοφόροι ανησυχούν για το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια, στο οποίο χιλιάδες πλούσιοι αλλοδαποί απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα και επομένως ελεύθερη πρόσβαση στην Ε.Ε, και για την παράτυπη μετανάστευση.

Ο Χριστοδουλίδης διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικλών του κυβερνώντος κόμματος, ΔΗΣΥ, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Ο ΔΗΣΥ κατεβάζει τον δικό του υποψήφιο, τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται περίπου 10 μονάδες πίσω από τον Χριστοδουλίδη στις δημοσκοπήσεις. Προηγείται οριακά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, που υποστηρίζεται από το αριστερό ΑΚΕΛ.

Ενας άλλος υποψήφιος είναι ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ένας δικηγόρος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή της νομοθεσίας κατά των ομοφυλόφιλων στην Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην επίτευξη της πρώτης καταδίκης της Τουρκίας στο ίδιο δικαστήριο για παραβίαση των δικαιωμάτων ενός εκτοπισμένου Ελληνοκύπριου στα κατεχόμενα.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι είναι:

  1. Ανδρέας Ευστρατίου
  2. Λουκάς Σταύρου
  3. Τσελεστίνα Ντε Πέτρο
  4. Χρίστος Χρίστου
  5. Ανδρόνικος Ζερβίδης
  6. Αχιλλέας Δημητριάδης
  7. Αλέξιος Σαββίδης
  8. Ανδρέας Μαυρογιάννης
  9. Γιώργος Κολοκασίδης
  10. Αβέρωφ Νεοφύτου
  11. Χαράλαμπος Αριστοτέλους
  12. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης
  13. Ιουλία Χόρβινα Κομνηνός
  14. Νίκος Χριστοδουλίδης

Δημοφιλή