Κυριακάτικο τραπέζι: Φρέσκα λαζάνια με ψητά λαχανικά και Crostata al gelo di melone

Ή αλλιώς τάρτα με ζελέ καρπούζι.
boblin via Getty Images

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας για δύο εντελώς καλοκαιρινές συνταγές.

Για κυρίως πιάτο επιλέγουμε να μαγειρέψουμε λαζάνια φούρνου με ψητά λαχανικά. Θα χρησιμοποιήσουμε υπέροχες μελιτζάνες, ωραία μεγάλα καταπράσινα κολοκυθάκια, δροσερές πολύχρωμες πιπεριές, τραγανά καρότα και ολοκόκκινα ξερά κρεμμύδια. Στην μπεσαμέλ μας θα μπλέξουμε τριμμένη γραβιέρα, σκορδάκι και φρέσκο βασιλικό, ενώ στο τέλος θα πασπαλίσουμε με παρμεζάνα και θα περιχύσουμε με κρέμα γάλακτος.

Για επιδόρπιο επιλέγουμε, τι άλλο, καρπούζι. Όχι ως φρούτο, αλλά ως γλυκό καθώς θα ετοιμάσουμε απίθανη crostata al gelo di melone ή αλλιώς τάρτα με ζελέ καρπούζι.

Καλή όρεξη.

Φρέσκα λαζάνια με ψητά λαχανικά

Μερίδες: 8

Ψήσιμο: 50 λεπτά

Υλικά

500 γρ. λαζάνια (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο, φρέσκα)

για τα λαχανικά

2 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες

4 μεγάλα κολοκυθάκια

2 ξερά κρεμμύδια

4 πολύχρωμες πιπεριές

4 μεγάλα καρότα

ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την μπεσαμέλ

4 κ.σ. βούτυρο

4 κ.σ. αλεύρι

3 φλιτζάνια γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά

1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα

1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

2 κ.γ φρέσκο βασιλικό

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

για τα λαχανικά

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, καρότα και τα κόβουμε κατά μήκος σε φέτες. Βγάζουμε τα κοτσανάκια και τους σπόρους από τις πιπεριές και τις κόβουμε σε τέταρτα.

Βάζουμε τα λαχανικά σε 2-3 ρηχά ταψιά, αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 7-8 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

για την μπεσαμέλ

Βάζουμε το βούτυρο με το σκόρδο στη φωτιά, τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε επάνω από μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν.

Ρίχνουμε το γάλα, λίγο αλάτι, τον φρέσκο βασιλικό και βράζουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε την γραβιέρα και ανακατεύουμε με την μπεσαμέλ.

για το στήσιμο

Απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ στην βάση ενός ταψιού (30x40) και στρώνουμε μια σειρά λαζάνια. Βάζουμε λίγα από τα ψημένα λαχανικά, ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά. Κρατάμε λίγη μπεσαμέλ και την απλώνουμε στην επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και περιχύνουμε τα λαζάνια με την κρέμα γάλακτος.

για το ψήσιμο

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 10 λεπτά.

για το σερβίρισμα

Αφήνουμε να κρυώσουν 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «Extra Gourmet...36 λαχταριστές μακαρονάδες» σε συνταγές Βαγγέλη Δρίσκα.

Crostata al gelo di melone - Τάρτα με ζελέ καρπούζι

youtube

Μερίδες: 8

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Αναμονή: 6 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

για την ζύμη

270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ

1/4 κ.γ. ανθό αλατιού

120 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο από το ψυγείο, σε μικρούς κύβους

1 αυγό + 1 κρόκο αυγού

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 ασπράδι αυγού, ελαφρώς χτυπημένο, για το άλειμμα

για το ζελέ

900 γρ. ψίχα καρπουζιού, χωρίς τα κουκούτσια, πολτοποιημένη και σουρωμένη από ψιλό σουρωτό

100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

85 γρ. κορν φλάουρ

2 κ.σ. σταγόνες από κουβερτούρα μπίτερ (μαύρη)

για το σερβίρισμα

2 κ.σ. φυστίκια Αιγίνης (ψίχα) ψιλοκοπανισμένα

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

για την ζύμη

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τον ανθό αλατιού, το βούτυρο και τα χτυπάμε με το φτερό έως ότου γίνει ένα μείγμα όλο ψίχουλα.

Προσθέτουμε το αυγό, τον κρόκο, το ξύσμα και χτυπάμε για λίγα λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία ζύμη. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

για το ζελέ

Σε μία κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τον πολτό καρπουζιού και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζάχαρη σχεδόν να διαλυθεί.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, πάντα εκτός φωτιάς, μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ και να φτιάξουμε ένα ομοιγενές,λείο μείγμα (το κορν φλάουρ διαλύεται μόνο σε κρύα μείγματα, σε ζεστά σβολιάζει).

Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.

για την τάρτα

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και με τα 2/3 της ποσότητας της ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλο με διάμετρο περίπου 32 εκ..

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 εκ. (ή τσέρκι τοποθετημένο σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα) και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα (η ζύμη πρέπει να εξέχει λίγο).

Αφού στρώσουμε την ζύμη ολοκληρώνουμε το ζελέ:

Τοποθετούμε την κατσαρόλα με το μείγμα καρπουζιού στη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έρθει σε βρασμό. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλο 1 λεπτό περίπου ή μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό.

Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε το ζελέ να γίνει χλιαρό. Τότε το αδειάζουμε πάνω στο φύλλο της ζύμης. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τις σταγόνες σοκολάτας.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε εξίσου λεπτό φύλλο και κόβουμε μακριές λωρίδες πλάτους 2 εκ. Τις απλώνουμε σταυρωτά πάνω από το ζελέ, όπως στην πάστα φλώρα. Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα, έτσι ώστε να γίνει ένα στεφάνι στην περιφέρεια. Πιέζουμε να κολλήσει με τις άκρες από τις λωρίδες. Αλείφουμε την ζύμη με το ασπράδι αυγού.

Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και την ξεφουρνίζουμε. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα κοπανισμένα φυστίκια, πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από «γλυκές αλχημείες...καλοκαίρι στο Αμάλφι» τεύχος #51 σε συνταγές Στέλιου Παρλιάρου.