Κυριακάτικο τραπέζι: Κολοκύθα με μοσχαράκι, κονιάκ, πορτοκάλι και τάρτα βατόμουρο

Συνοδεύουμε με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί από Merlot ή ένα χαρμάνι Merlot-Syrah ή Syrah-Viognier.
Osso Buco, braised veal shank with roasted pumpkin
BURCU ATALAY TANKUT via Getty Images
Osso Buco, braised veal shank with roasted pumpkin

Το «παγωμένο» κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας στρώνεται με δύο εξαιρετικές συνταγές να μας περιμένουν και να μας ζεστάνουν.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε για κυρίως πιάτο κολοκύθα με μοσχαράκι, κονιάκ και πορτοκάλι στην κατσαρόλα, μαζί με κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και δάφνη. Ενώ για γλυκό θα δοκιμάσουμε μια υπέροχη τάρτα με μαρμελάδα βατόμουρο.

Καλή όρεξη.

Κολοκύθα με μοσχαράκι, κονιάκ και πορτοκάλι στην κατσαρόλα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά περίπου

Υλικά

1,5 κιλό κολοκύθα ακαθάριστη

1.200 γρ. μοσχαρίσια ελιά κομμένη σε κομμάτια των 100 γρ.

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους περίπου 1 εκ.

3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και χοντροκομμένες

2/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ

2 φλιτ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι

χυμό από 1 λεμόνι

1 γαρίφαλο

1 ξυλάκι κανέλα

1 φύλο δάφνης

1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να τραβήξει το αλάτι και να νοστιμίσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το γαρίφαλο, την κανέλα, την δάφνη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο και βάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας. Το γυρνάμε να πάρει χρώμα απ′ όλες τις πλευρές, για περίπου 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και τα σοταρισμένα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ. Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το 1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού και 1/2 φλιτζάνι νερό. Μόλις τα υγρά πάρουν μία καλή βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό.

Όση ώρα βράζει το κρέας, ετοιμάζουμε την κολοκύθα.

Αφαιρούμε τα σπόρια, την κόβουμε σε φέτες σαν καρπούζι, καθαρίζουμε την φλούδα και κόβουμε τις φέτες σε κομμάτια μήκους 3 εκ.

Όταν περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος, δυναμώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε την κολοκύθα, το μοσχοκάρυδο και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και όταν πάρει πάλι μια γερή βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για 15-20 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Αφήνουμε το φαγητό μας να ξεκουραστεί για λίγο, πετάμε την κανέλα, την δάφνη και το γαρίφαλο και σερβίρουμε.

Tip

Συνοδεύουμε με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί από Merlot ή ένα χαρμάνι Merlot-Syrah ή Syrah-Viognier.

Αναδημοσίευση από γαστρονόμο «Λαχανικά του χειμώνα» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.

Τάρτα με μαρμελάδα βατόμουρο

victoriabee via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Ψήσιμο: 25 λεπτά

Υλικά

για την βάση

4 φλιτζάνια μπισκότο τριμμένο

1/2 φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική

1 φλιτζάνι νερό

για την γέμιση

1/2 κιλό ρικότα

1/2 κιλό μασκαρπόνε

3 αυγά

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

2 δόσεις βανίλια

2 κ.σ. κορν φλάουερ

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού

2 φλιτζάνια μαρμελάδα βατόμουρο

Εκτέλεση

Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Βάζουμε το τριμμένο μπισκότο σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Παίρνουμε μια φόρμα για τάρτα Νο 24 και στρώνουμε το μπισκότο, καλύπτοντας και τα πλαϊνά της φόρμας.

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, προσθέτουμε το κορν φλάουερ, τα τυριά, την βανίλια και απλώνουμε το μείγμα στην τάρτα. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 25 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.

Στρώνουμε πάνω στην τάρτα την μαρμελάδα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Tip

Αν θέλουμε, μπορούμε να μην στρώσουμε την μαρμελάδα στην τάρτα, αλλά να την ανακατέψουμε με δύο κ.σ. ρούμι και να σερβίρουμε την τάρτα με μια κ.σ μαρμελάδα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πίτες και τάρτες» εκδόσεις Φυτράκη σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου.