Στο Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας διαλέγουμε συνταγές λαχταριστές με καταγωγή από την Μικρά Ασία.

Μαγειρεύουμε λοιπόν για κυρίως πιάτο ένα διαφορετικό λαδερό φαγητό, μελιτζάνες στιφάδο και για γλυκό αγαπημένη μπουγάτσα με κρέμα.

Advertisement
Advertisement

Καλή όρεξη.

Μελιτζάνες στιφάδο

Υλικά

5 μελιτζάνες τσακώνικες

1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο

4 ντομάτες ξεφλουδισμένες

1/2 φλιτάζι λάδι

Advertisement

2 φύλλα δάφνης

1 ξύλο κανέλα

λάδι για το σοτάρισμα

Advertisement

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, τις αφήνουμε για 1/2 ώρα, τις ξεπλένουμε και τςι στραγγίζουμε.

Advertisement

Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι τις μελιτζάνες με λίγο λάδι και τις ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, το λάδι, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι, την δάφνη, λίγο νερό και τα σιγοβράζουμε.

Δεν ανακατεύουμε καθόλου με κουτάλι, αλλά κουνάμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το φαγητό, έως ότου βράσει και μείνει μόνο με την σάλτσα του.

Σερβίρουμνε σε πιατέλα, φροντίζοντας να μείνουν ολόκληρα τα κρεμμύδια.

Advertisement

Tip

Advertisement

Απαραιτήτως τυρί φέτα και ψωμί φρέσκο.

 

Αναδημοσίευση από «Ελληνικές Γεύσεις – Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» εκδόσεις Φυτράκη σε συνταγές της Βάσιας Χριστοφόρου

Advertisement

 

Μπουγάτσα με κρέμα

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Ψήσιμο: 30 λεπτά

Υλικά

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

6 φλιτζάνια γάλα

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

3 κρόκοι αυγών

1 αυγό

1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

2 δόσεις βανίλια

βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων

ζάχαρη άχνη

κανέλα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά. Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε στην κρέμα το φρέσκο βούτυρο, την βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.

Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί Νο 34 και στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλέιφοντας τα ένα ένα με βούτυρο. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν. Αφού τα αλείψουμε με βούτυρο, στρώνουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, πάλι αλέιφοντας τα ένα ένα και γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέασ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στος 190 βαθμούς για 1/2 ώρα. Αφού κρυώσει λίγο η μπουγάτσα, την κόβουμε σε κομμάτια και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Tip

Για πιο πλούσια γεύση μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ένα φλιτζάνι γάλα με κρέμα γάλακτος.

 

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας…πίτες και τάρτες» εκδόσεις Φυτράκη σε συνταγές της Βάσιας Χριστοφόρου.