Κυριακάτικο τραπέζι: Μουσακάς με κρέπες και γλυκό τιραμισού

Κόβουμε και μία σαλάτα και το φαγητό μας αποκτά άλλη νοστιμιά.
Getty

Το Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας έχει μία διαφορετική προσέγγιση στο πιο διάσημο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, διεθνώς.

Μαγειρεύουμε λοιπόν δύο απίθανες συνταγές. Για κυρίως, μουσακά με κρέπες στον οποίο δίνουμε λίγο παραπάνω γεύση με την προσθήκη κεφαλογραβιέρας, ενώ για γλυκό ετοιμάζουμε ένα εύκολο στην δημιουργία και εκτέλεση τιραμισού, μόνο σε 10 λεπτά, που δεν θα θέλουμε να αφήσουμε το κουτάλι από το χέρι μας.

Καλή όρεξη

Μουσακάς με κρέπες

Neil Farrin via Getty Images

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 45 λεπτά

Υλικά

16 κρέπες

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

3 μελιτζάνες φλάσκες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη

4 κ.σ. μαϊνατανό ψιλοκομμένο

3 ντομάτες ξεφλουδισμένες

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί

λίγο ελαιόλαδο για τις κρέπες

αλάτι και πιπέρι

για την μπεσαμέλ

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 φλιτζάνια γάλα

3 κ.σ. βούτυρο

λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

αλάτι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό και λίγο αλάτι για 1/2 ώρα. Τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Τις βάζουμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε λίγο λάδι και τις ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σοτάρουμε σε μία κατσαρόλα το κρεμμύδι με το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ρίχνουμε το κρασί, τις ντομάτες τριμμένες, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγο νερό και τα βράζουμε για 30 λεπτά, έως ότου να πιεί ο κιμάς όλο τον ζωμό του. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, το τυρί και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε ένα πυρίμαχο σκεύος Νο 28 με λίγο λάδι και στρώνουμε τις μισές κρέπες, αλείφοντας τες με λάδι. Απλώνουμε το μείγμα με τον κιμά και στρώνουμε τις υπόλοιπες κρέπες, αλείφοντας τες με λάδι.

για την μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα. Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και την στρώνουμε πάνω στις κρέπες.

Ψήνουμε τον μουσακά στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφού κρυώσει, τον κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tip

Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα και λίγη τριμμένη φρυγανιά για να σχηματίσουμε μία νόστιμη κρούστα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... για γιορτινές στιγμές» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε συνταγές της Βάσιας Χριστοφόρου.

Τιραμισού

yumehana via Getty Images

Μερίδες: 4 - 6

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Υλικά

2 πακέτα μασκαρπόνε (400 γρ. συνολικά)

2 φλιτζάνια φυτική κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής

1 πακέτο σαβαγιάρ (400 γρ.)

1 κ.γ. σκόνη στιγμιαίου καφέ

4 - 5 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση

Βάζουμε το μασκαρπόνε και την φυτική κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3 - 4 λεπτά.

Διαλύουμε τον καφέ σε 1 φλιτζάνι κρύο νερό. Σπάμε τα σαβαγιάρ σε μικρότερα κομμάτια.

Παίρνουμε ένα βαθύ μεγάλο μπολ και στρώνουμε τα μισά σαβαγιάρ. Τα περιχύνουμε με την μισή ποσότητα καφέ. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το μείγμα μασκαρπόνε και κρέμας.

Βάζουμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ, περιχύνουμε με τον καφέ που περίσσεψε και τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το κακάο.

Βάζουμε το τιραμισού στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «Σε 10 λεπτά!» από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα.