Κυριακάτικο τραπέζι: Ψαρονέφρι στο φούρνο με λεμονάτη σάλτσα σερβιρισμένο με κουσκούς

Και γρανίτα με ρόδι.
Chicago Tribune via Tribune News Service via Getty I

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε ψαρονέφρι στο φούρνο με λεμονάτη σάλτσα σερβιρισμέμο με κουσκούς.

Θα προσθέσουμε πιπερόριζα (τζίντζερ), θυμάρι, σκορδάκι, χυμό πορτοκάλι, ξύσμα λαπό λεμόνι, και πάπρικα.

Για επιδόρπιο δοκιμάζουμε γρανίτα με ρόδι.

Καλή όρεξη.

Ψαρονέφρι στο φούρνο με λεμονάτη σάλτσα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 20′

Υλικά

2 ψαρονέφρια, 400-450 γρ. το καθένα

½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ

80 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. θυμάρι ξερό, τριμμένο

5-6 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα, χτυπημένες ελαφρά, μέχρι να «σπάσουν» και να «ανοίξουν».

1 πορτοκάλι μικρό, το χυμό

1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κ.σ. πάπρικα σκόνη, γλυκιά ή καυτερή

Εκτέλεση

Προσθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.

Αλατοπιπερώνουμε το ψαρονέφρι και το πασπαλίζουμε από όλες τις πλευρές με το τζίντζερ.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας το, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.

Προσθέτουμε το θυμάρι, τις σκελίδες σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό μέχρι τα μυρωδικά να σκορπίσουν το άρωμα τους. Σβήνουμε ,ε τους χυμούς πορρτοκαλιού-λεμονιού, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του σκέυους σε ένα μέτριο ταψί. Προσθέτουμε 100 ml ζεστό νερό, λίγο αλατοπίπερο και ψήνουμε για 15-18 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

Βγάζουμε το ψαρονέφρι από το ταψάκι, το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά. Το κόβουμε σε φέτες, μοιράζουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.

Σουρώνουμε τα υγρά από το ταψάκι, περιχύνουμε τις μερίδες και σερβίρουμε, συνοδεύοντας με κουσκούς.

Tip

Αν θέλουμε αντί για κουσκούς συνοδεύουμε το φαγητό μας με πατάτες τηγανητές.

Για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί το ψαρονέφρι κάνουμε μια μικρή τομή σε ένα σημείο του κρέατος με μεγάλη διάμετρο. Πρέπει το εσωτερικό να μην είναι ροζ. Αν χρειαστεί, ψήνουμε για λίγο ακόμα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #55» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Γρανίτα με ρόδι

Andrew Bret Wallis via Getty Images

Μερίδες: 8

Υλικά

700 γρ. χυμό ρόδι, (3-4 μεγάλα ρόδια)

170 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική

170 γρ. νερό

30 γρ. σιρόπι γρεναδίνη

Εκτέλεση

Κόβουμε τα ρόδια στα δύο και τα στύβουμε στο λεμονοστύφτη, κατά προτίμηση σε ηλεκτρικό για να έχουμε καλύτερο απότέλεσμα. Σουρώνουμε το χυμό.

Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και βράζουμε για 1 λεπτό, έως ότου γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια το ενωσματώνουμε στο χυμό ροδιού.

Προσθέτουμε τη γρεναδίνη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσει αρκετά.

Στη συνέχεια το βάζουμε στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης.

Tip

Αν δεν διαθέτουμε παγωτομηχανή, το βάζουμε στην κατάψυξη και το χτυπάμε με έναν αυγογδάρτη ανά μισή ώρα - 5 φορές συνολικά.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #8» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.