Κυβέρνηση: Ζητάμε από το λαό αυτοδύναμη εντολή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ

«Ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός της χώρας», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής
Συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής
Eurokinissi

Λίγη ώρα μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στις εκλογές της 21ς Μαΐου.

«Ο στόχος είναι να κάνουμε τα καλά καλύτερα και να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα, αλλά και τις αδυναμίες. Δεν λέμε ότι όλα έγιναν άψογα. Ούτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε ότι δεν έγιναν λάθη. Αλλά, με ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας, θα μπορέσουμε να ενεργήσουμε πιο δραστικά, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά για να αφήσουμε πίσω μας και αυτά που μας πληγώνουν και αυτά που μας κρατούν δεμένους με ένα παρελθόν που πασχίζουμε να ξεπεράσουμε, για να τα αφήσουμε πίσω μας», σημείωσε ο κ. Οικονόμου ενώ απάντησε σε ερώτηση για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί κυβέρνησης-κουρελού και πρόθεση αποστασίας, μετά τη θέση του πρωθυπουργού ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα είναι οι πλέον κατάλληλες.

«Ο κ. Τσίπρας βλέπει παντού φαντάσματα. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό αυτοδύναμη εντολή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ. Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι είναι ένα κόμμα πολιτικά ευρύχωρο. Μπορεί να ενσωματώνει δημιουργικές φωνές…χωρίς συμπλέγματα και χωρίς ταμπού να αξιοποιεί και να ενσωματώνει τέτοιες δυνάμεις. Για αυτό άλλωστε η ΝΔ από το 28% έφτασε στο 40%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου ενώ ειδικά για την κατηγορία περί προσπάθειας αποστασίας, υπενθύμισε την κυβέρνηση που είχε σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάλυση των ΑΝ.ΕΛΛ., όταν συνεργάστηκε με βουλευτές του κόμματος του Πάνου Καμμένου, από το Ποτάμι και από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

«Ποιες πολιτικές είναι αυτές που προτείνουν στους Έλληνες πολίτες τα άλλα κόμματα;»

Μιλώντας για πιθανές συνεργασίες, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να προσπαθεί για την επίτευξη αυτοδυναμίας και αναρωτήθηκε ποια είναι η στρατηγική από κόμματα της αντιπολίτευσης για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. «Δεν έχει πει καθαρά κάποιος ποια θα είναι τα κομμάτια και το παζλ της προοδευτικής διακυβέρνησης. Θα κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες; Θα κυβερνήσει ο κ. Ανδρουλάκης με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Βαρουφάκη που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες; Δεν έχουμε ακούσει κάποια στρατηγική. Και κυρίως, ποιες πολιτικές είναι αυτές που προτείνουν στους Έλληνες πολίτες;», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων. «Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για αυτό. Από εκεί και πέρα, κυρίαρχος πάντα είναι ο ελληνικός λαός», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αναφερόμενος στο Νίκο Ανδρουλάκη σημείωσε ότι είναι ευδιάκριτο το πάθος και το μένος στην κριτική του κατά του πρωθυπουργού ενώ κάθε φορά που κάνει κριτική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Αλέξη Τσίπρα, είναι σαν να κάνει αγγαρεία.

Για το θέμα της πρωθυπουργίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι πρωθυπουργός της χώρας. Γιατί αυτό επιτάσσει ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία».

Κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ έγινε γνωστό ότι το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ενώ θα εξεταστεί αν θα παραμείνει στο πόστο της η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή τη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων.

Πλέον αναμένεται να ανακοινωθούν από την Πειραιώς τα τελικά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που θα αποσαφηνίσει και την εκκρεμότητα που υπάρχει με την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Δημοφιλή