Το αναπάντεχο είδος μουσικής που περιορίζει δραστικά την αίσθηση του πόνου

Τα πιο «αναλγητικά» τραγούδια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Vithun Khamsong via Getty Images

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μουσική γαληνεύει την ψυχή μας. Πρόσφατα ωστόσο, αποκαλύφθηκε πως η μουσική δύναται να λειτουργήσει και ως μια προσωρινή «πιπίλα», που μειώνει τον βαθμό στον οποίο αισθανόμαστε πέρα από τον ψυχικό, και τον σωματικό πόνο.

Η ακρόαση αγαπημένων τραγουδιών θα μπορούσε να μειώσει την αίσθηση του πόνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, στο περιοδικό Frontiers in Pain Research.

Και τα πιο αποτελεσματικά «αναλγητικά» αποδείχθηκαν τα λυπητερά τραγούδια, Αυτά που αφηγούνται λεπτομερώς γλυκόπικρες και συναισθηματικές ιστορίες. Και το καλύτερο είναι ότι σε αντίθεση με άλλα φάρμακα, τα μελαγχολικά τραγούδια δεν συνδέονται με την παραμικρή παρενέργεια.

Η μελέτη εξέτασε 63 νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι κλήθηκαν να πουν ποια ήταν τα δου αγαπημένα τους τραγούδια, διάρκειας τουλάχιστον τριών λεπτών το καθένα. Το πρώτο που κλήθηκαν να επιλέξουν ήταν το αγαπημένο τους κομμάτι όλων των εποχών, ενώ το δεύτερο ήταν αυτό που θα ήθελαν να τους συνόδευε έαν βρίσκονταν ολομόναχοι σε κάποιο έρημο νησί.

Οι ερευνητές έβαλαν επίσης τους νεαρούς ενήλικες να διαλέξουν ένα από τα επτά τραγούδια που η ομάδα θεώρησε χαλαρωτικά και ήταν άγνωστα στους συμμετέχοντες.

Ο αντίκτυπος των μελαγχολικών τραγουδιών

Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε η εντολή να κοιτάζει επίμονα μια οθόνη για επτά λεπτά, ενώ ταυτόχρονα άκουγε μουσική: Ένα από τα επτά χαλαρωτικά ορχηστρικά τραγούδια και έναν συνδυασμό των τραγουδιών που είχε επιλέξει το ίδιο το άτομο.

Για αυτά τα 7 λεπτά, οι ερευνητές έβαλαν επάνω στο δέρμα των συμμετεχόντων ένα καυτό αντικείμενο, που έδινε μια αίσθηση παρόμοια με αυτήν που αφήνει στα χέρια και τα χείλη μας το άγγιγμα μιας καυτής κούπας καφέ.

Όταν βαθμολόγησαν τις εμπειρίες τους, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι αισθάνονταν λιγότερο πόνο όταν άκουγαν τα αγαπημένα τους τραγούδια σε σύγκριση με το χαλαρωτικό τραγούδι που δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν.

Όμως, κάποιοι συμμετέχοντες αισθάνονταν λιγότερο πόνο σε σχέση με άλλους. Και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το αγαπημένο τραγούδι ενός ατόμου πιθανότατα δεν είναι το ίδιο με το αγαπημένο κομμάτι κάποιου άλλου.

Ποιοι αισθάνονταν λιγότερο πόνο

Αφού πήραν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με το αγαπημένο τους τραγούδι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αγαπούσαν τα γλυκόπικρα και συγκινητικά τραγούδια ένιωθαν λιγότερο πόνο.

Το συμπέρασμα αυτό, αποδίδεται από τους επιστήμονες στη συγκίνηση και τα σωματικά της συμπτώματα όπως τα ρίγη και η «ανατριχίλα» που νιώθουμε στο δέρμα μας όταν ακούμε μελαγχολικά τραγούδια. Αυτή η αίσθηση συσχετίστηκε με χαμηλότερη αντίληψη του πόνου από την επαφή με το καυτό αντικείμενο.

Κι όμως, εξηγείται

Για να αποφύγει την υπερφόρτωση, ο εγκέφαλος μας φιλτράρει και στη συνέχεια πετάει στα σκουπίδια όσα ερεθίσματα θεωρεί «περιττά». Ίσως λοιπόν όταν ακούμε μουσική ενώ υποφέρουμε, ο εγκέφαλος μας συντονίζεται περισσότερο με το τραγούδι και αγνοεί έως έναν βαθμό τα μηνύματα του πόνου. Παρόλο δηλαδή που το σώμα μας εξακολουθεί να αισθάνεται τον πόνο, τα μηνύματα που τον καθιστούν συνειδητό και στο μυαλό μας, μπορεί να μην μεταδοθούν ποτέ στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτή η θετική συσχέτιση μεταξύ μουσικής και περιορισμού της αίσθησης του πόνου δεν υποκαθιστά τα αναλγητικά, ούτε δύναται να συναγωνιστεί μια φαρμακευτική αγωγή ή μια συνταγή γιατρού.

(Με πληροφορίες από CNN).