Κίνα: Πώς ένα μικρό ξέσπασμα πανώλης των χοίρων απειλεί την παγκόσμια αγορά

Φόβοι πως η τιμή του χοιρινού θα παραμείνει στα ύψη για πολλά χρόνια
Rawf8 via Getty Images

Ενα μικρό ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε περίπου 400 γουρούνια στην πόλη Σενγιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας απειλεί πλέον την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και μπορεί να αυξήσει τις τιμές του χοιρινού κρέατος - συνεπώς και του δικού μας σουβλακιού - για πολλά χρόνια.

Παρά την μαζική σφαγή, τον αποκλεισμό για την αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω μετάδοσης και την κυβερνητική δήλωση περί «αποτελεσματικής καταπολέμησης της επιδημίας», η Κίνα - η χώρα που εκτρέφει τους μισούς χοίρους παγκοσμίως - απέτυχε να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου εγκαίρως.

Σε εθνικό επίπεδο, αυτή η μόλυνση είναι ήδη τεράστια: η Κίνα διαθέτει μια βιομηχανία χοιρινού κρέατος αξίας 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού κρέατος παγκοσμίως.

Η επικίνδυνη νόσος ήδη εξαπλώνεται στη Μογγολία, στο Βιετνάμ, στην Καμπότζη και πιο μακριά.

Barcroft Media via Getty Images

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων σκοτώνει κυριολεκτικά κάθε χοίρο που μολύνεται, με έναν αιματηρό θάνατο που θυμίζει τον Εμπολα, αν και δεν έχει προκύψει ότι μολύνει τους ανθρώπους.

«Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που επηρεάζει την αγορά ζωικών πρωτεϊνών φέτος και πιθανόν να έχει μακροχρόνιο αποτέλεσμα για αρκετά χρόνια», δήλωσε ο Ανγκους Γκίντελι Μπέιρντ, αναλυτής εμπορευμάτων στο Σίδνεϊ. «Θα μετατοπίσει τις αγορές και ενδεχομένως θα επηρεάσει τις γεωπολιτικές καταστάσεις».

Οι επίσημες εκτιμήσεις στην Κίνα υπολογίζουν ότι μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο γουρούνια, αλλά περιμένουν αυτό το νούμερο να γίνει 100 φορές μεγαλύτερο μέχρι το τέλος του 2019.

VCG via Getty Images

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προβλέπει μια μείωση της τάξης των 134 εκατομμυρίων ζώων στον πληθυσμό των κινέζικων χοίρων, που ισοδυναμεί σχεδόν με το διπλάσιο του σύνολο των χοίρων στην Αμερική (75 εκατομμύρια).

Οι επιπτώσεις έχουν ήδη παρατηρηθεί στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Η τιμή του μπέικον στην Ισπανία αυξήθηκε ήδη κατά 20% το Μάρτιο λόγω της αυξημένης κινεζικής ζήτησης, ενώ οι χονδρικές τιμές χοιρινού κρέατος στην Κίνα είναι κατά 19% υψηλότερες από το 2018 και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το 2019 είναι η χρονιά του χοίρου για την Κίνα αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο δυσοίωνο παρά ευοίωνο.

Πηγή: RT