Κοιμούνται τελικά οι αράχνες; Τι έδειξε η πρώτη έρευνα παγκοσμίως

Πώς η συμπεριφορά των αρθρόποδων τη νύχτα συνδέεται με την αντίστοιχη του ανθρώπου.
via Associated Press

Κοιμούνται οι αράχνες; Αυτό είναι ένα ερώτημα που κρατά μερικούς επιστήμονες ξύπνιους τη νύχτα.

Η Ντανιέλα Ρέσλερ και οι συνεργάτες της τοποθέτησαν κάμερες σε μωρά αράχνες τη νύχτα για να βρουν την απάντηση. Τα πλάνα κατέγραψαν μοτίβα που έμοιαζαν πολύ με κύκλους ύπνου: Τα πόδια των αρθρόποδων έκαναν σπασμούς και τα μάτια τους τρεμόπαιζαν.

Οι ερευνητές περιέγραψαν αυτό το μοτίβο ως «κατάσταση ύπνου REM». Στους ανθρώπους, το REM, ή η γρήγορη κίνηση των ματιών, είναι μια ενεργή φάση του ύπνου όταν μέρη του εγκεφάλου «φωτίζονται» με δραστηριότητα και συνδέεται στενά με τα όνειρα.

Αλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πτηνών και θηλαστικών, έχει αποδειχθεί ότι βιώνουν ύπνο REM. Ωστόσο, πλάσματα όπως η αράχνη δεν είχαν απασχολήσει έως τώρα την επιστημονική κοινότητα τραβήξει, επομένως δεν ήταν γνωστό αν κοιμόνταν.

Τα ευρήματα της αποκαλυπτικής έρευνας δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η Ρέσλερ και η ομάδα της αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα, αφού ανακάλυψαν αράχνες να κρέμονται τη νύχτα από ιστούς μετάξι των δοχείων του εργαστηρίου τους.

«Ηταν απλώς το πιο ασυνήθιστο πράγμα που έχω δει ποτέ», είπε η Ρέσλερ για τις «κρεμασμένες» αράχνες.

via Associated Press

Η έρευνα έδειξε ότι οι κινήσεις των αραχνών κατά τη διάρκεια της νύχτας έμοιαζαν πολύ με το REM σε άλλα είδη, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες που συσπώνται στον ύπνο τους. Και συνέβαιναν σε τακτικούς κύκλους, παρόμοια με τα πρότυπα ύπνου στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές καλούνται τώρα να καταλάβουν εάν οι αράχνες κοιμούνται ουσιαστικά όταν βρίσκονται σε αυτές τις καταστάσεις ηρεμίας, είπε η Ρέσλερ. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να ελέγξουν του εάν ανταποκρίνονται πιο αργά - ή καθόλου - σε ερεθίσματα που κανονικά θα τις ενεργοποιούσαν.

«Μπορεί να υπάρχουν ζώα που έχουν δραστηριότητα σε ήσυχες καταστάσεις», εξήγησε ο Τζέρι Σίγκελ, του Κέντρου Ερευνας Υπνου του UCLA.

Αλλά ο Μπάρετ Κλάιν, εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λακρός του Ουισκόνσιν, είπε ότι είναι συναρπαστικό να εντοπίζονται σημάδια που μοιάζουν με REM σε έναν τόσο μακρινό «συγγενή».

Βέβαια, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το πόσο διαδεδομένος είναι ο ύπνος REM και πώς μπορεί να χρησιμεύσει σε αυτά τα είδη. Ο ύπνος REM είναι «ακόμα πολύ μαύρο κουτί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κλάιν.