Κομισιόν: Ζητεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οικονομικές κυρώσεις κατά της Πολωνίας

Η Κομισιόν βρίσκεται σε διαμάχη με την Πολωνία για μια σειρά θεμάτων όπως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας,
via Associated Press

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Πολωνίας για τις δραστηριότητες του πειθαρχικού σώματος των δικαστών, εντείνοντας μια μακροχρόνια διαμάχη με τη Βαρσοβία για το κράτος δικαίου.

Η εκτελεστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν, βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με την Πολωνία για μια σειρά θεμάτων όπως η υπεροχή του δικαίου της Ε.Ε., τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και τις ελευθερίες του Τύπου.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι το πειθαρχικό σώμα της Πολωνίας χρησιμοποιείται για να πιέσει δικαστές ή να ασκήσει πολιτικό έλεγχο στις δικαστικές αποφάσεις και το ανώτατο δικαστήριο της, που κρίνει ότι παραβιάζει το δίκαιο της Ε.Ε., διέταξε τη διάλυση του.

Η πολωνική κυβέρνηση είπε πριν από τρεις εβδομάδες ότι το σώμα θα διαλυθεί στο πλαίσιο ευρύτερων δικαστικών μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες, αλλά η Επιτροπή είπε ότι τώρα αρχίζει να αναλαμβάνει δράση.

″Η Επιτροπή ζητά από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή στην Πολωνία για όσο διάστημα τα μέτρα που επιβάλλονται με την απόφαση του δικαστηρίου δεν εφαρμόζονται πλήρως”, ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

″Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να στείλει προειδοποιητική επιστολή ... στην Πολωνία, επειδή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Δικαστηρίου”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι, ενώ το σώμα μπορεί να μην εξετάζει νέες υποθέσεις, εξακολουθεί να εκδικάζει υπάρχουσες υποθέσεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Πολωνίας δεν απάντησαν ακόμα στα αιτήματα για σχόλια σχετικά με την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανέφερε ότι η απόφαση για το ποσό που θα επιβληθεί από τις κυρώσεις στη Βαρσοβία, θα τη λάβει το δικαστήριο της Ε.Ε.

Η Επιτροπή προειδοποίησε πρόσφατα πέντε πολωνικά περιφερειακά συμβούλια ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη χρηματοδότησή τους λόγω των αποφάσεων τους να επιβάλουν «ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ» ζώνες που έχουν ανακηρυχθεί από τοπικές αρχές σε ολόκληρη την χώρα με την προτροπή και την στήριξη της πολωνικής κυβέρνησης.

Επίσης λόγω της θέσης της Βαρσοβίας ότι το δίκαιο της Ε.Ε. δεν υπερέχει του εθνικού δικαίου, η Ευρώπη καθυστερεί την αποδέσμευση κονδυλίων 57 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χωρά για την ανάκτηση κεφαλαίων.

Ο Πολωνός υφυπουργός Δικαιοσύνης Σεμπάστιαν Καλέτα δήλωσε ότι η Κομισιόν λειτουργεί παράνομα εμποδίζοντας τα κεφάλαια για τη Βαρσοβία και επιδιώκοντας ποινές εναντίον της.

″Πρόκειται για πράξεις επιθετικότητας. Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., τα όργανα της ΕΕ εξαπέλυσαν παράνομη επίθεση”, έγραψε στο Twitter.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή