ΤΟ BLOG
14/02/2018 15:24 EET | Updated 14/02/2018 15:24 EET

Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος: Η τηλεόραση φοβάται το Stand Up Comedy

Επίκαιρος, με πηγαίο και καυστικό χιούμορ, ετοιμόλογος, με άποψη για τα πάντα. Πιστός στην κωμωδία εδώ και 20 χρόνια, διαρκώς παρών, ο Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος μας υπόσχεται ψυχαγωγικές Τρίτες στο «Μουσικό Κουτί» στο Γκάζι, ξεκαρδιστικές παραστάσεις στο «Εργοτάξιο» και όχι μόνο. Η αγάπη του για την κωμωδία και το Stand Up Comedy συγκεκριμένα αποτελεί κοινό παρονομαστή σε κάθε ερώτηση που ακολουθεί. 

Τι ήταν αυτό που σε έστρεψε στην υποκριτική. Ήταν κάτι που το είχες από μικρός;

Η υποκριτική είναι η φύση μου, δεν είναι κάτι που με έστρεψε στην υποκριτική. Μια μέρα ξύπνησα και ήταν στραμμένη πάνω μου, έτσι το θεωρώ. Από πολύ μικρός άρχισα να παίζω. Την πρώτη μου ερασιτεχνική απόπειρα την έκανα το 1978 που ήμουν μόλις 9 ετών. Υπήρχε το μικρόβιο εκ γενετής.

Στο σχολείο σε ήξεραν ως χιουμορίστα; Ήσουν το επίκεντρο της παρέας;

Κανένας δε με ήξερε ως χιουμορίστα. Την Τρίτη Λυκείου μόνο κάτι καταλάβαιναν κι άρχισαν να με κάνουν πιο πολύ παρέα. Να ξέρεις όμως ένα λάθος που γίνεται. Πολλοί που θέλουν να ξεκινήσουν  το stand up είναι το επίκεντρο της παρέας, αλλά είναι διαφορετικό να κάνεις την παρέα σου να γελά που ξέρεις τους κωδικούς της και άλλο να πουλήσεις αυτό τον κωδικό που δεν τον ξέρει ο άλλος.

Πώς είναι να είσαι ηθοποιός στην Ελλάδα της κρίσης;

Είναι σαν να έχεις ένα μαγαζάκι οπουδήποτε και περιμένεις να μπει κάποιος.  Φαντάσου να είσαι κωμικός και να περιμένεις να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί που δεν είναι δικό σου και δεν περνάει από εκεί και πρέπει να τον κάνεις να έρθει. Παραστάσεις γίνονται, αλλά πρέπει να κάνεις πολλές μέσα στη βδομάδα για να πεις κάτι μου μένει. Οπότε το μαγαζάκι είναι του τρόμου!

Η τηλεόραση σε έχει βοηθήσει στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Αν είχα κάνει 2-3 καλά σίριαλ που να είχα κάνει καλούς κωμικούς ρόλους θα με είχε βοηθήσει. Βοηθάει στο ότι με έκανε κάπως αναγνωρίσιμο, δε με έχει βοηθήσει στο βαθμό που θα έπρεπε, ούτε η τηλεόραση γενικά έχει εκμεταλλευτεί τους stand up comedians στο βαθμό που θα έπρεπε. Φέτος, έπαιξα στο «Παρθένα Ζωή» για 11 επεισόδια, ένα φοβερό ρόλο, τον Λοχία Τσιπέλη. Πάντως αν είχα τη δυνατότητα να επιλέξω, θα ήθελα να παρουσιάζω ένα τηλεπαιχνίδι όπως το ρουκ ζουκ που επιτρέπει τον αυτοσχεδιασμό και επιζητεί την  «πλάκα» της παρέας

Ανάμεσα στο τρίπολο Τηλεόραση-Θέατρο-Κινηματογράφος τι προτιμάς;

Όλοι  θέλουν θέατρο, απλά η τηλεόραση σε βοηθά να αναδειχτείς για να παίξεις θέατρο και να έρθει ο κόσμος να σε δει. Όσο και να παίξεις θέατρο αν δεν παίξεις τηλεόραση δε σε μαθαίνει ο κόσμος.

Ποιος είναι ο ρόλος για τον οποίο νιώθεις ιδιαίτερα συγκινημένος;

Θεωρώ ότι ο ρόλος που έκανα, το βασιλιά  των ξωτικών  Όμπερον και το βασιλιά Θησέα, πραγματικά ήταν καταπληκτικός. Ένας άλλος ρόλος  είναι από το «Κάτι γίνεται και τσακ» από  το έργο  «Εσωτερικαί ειδήσεις» του Μ. Ποντίκα  που είναι ένας δραματικός ρόλος που  προκαλεί γέλιο.  Τέλος, ο Στέφανος από το «θα σε δω στην πρεμιέρα» του Δ. Αλεξίου ο οποίος εν ώρα παράστασης τελεί υπό αμνησία.

Τι έχει να προσφέρει τοStandUpComedy στον κόσμο;

Έχει να προσφέρει ψυχαγωγία.  όχι απλή διασκέδαση. Παίρνει κάτι η ψυχούλα σου μετά από το τέλος της παράστασης. Είναι επίσης γέλιο, είναι χαρά, για εμάς που το κάνουμε είναι τρόπος ζωής και αγωνία και αναμέτρηση με τον εαυτό σου, να είσαι πάντα εκεί. Χίλια πράγματα!

Έχει αλλάξει τοStandUpComedy στην Ελλάδα;

Έχει αλλάξει πολύ το stand Up στην Ελλάδα προς το καλύτερο. Έχουν βγει εξαιρετικοί κωμικοί κι εγώ μαθαίνω από αυτούς. Από τους νεότερους μαθαίνεις. Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι οι νέοι αγνοούν  ότι το stand up υπήρχε και πριν από 10 χρόνια. Δε μπορεί να υπάρχει κάτι χωρίς να υπάρχει παρελθόν. Απλά μετά το πρώτο Φεστιβάλ Κωμωδίας πήρε πολύ μεγάλη ώθηση. Υπήρχε κάτι όμως που είχε βάλει τις ρίζες του για να γεννηθεί αυτό που υπάρχει σήμερα.

Πιστεύεις ότι φοβάται η τηλεόραση τοStandUpComedy;

Η τηλεόραση που έχουμε έχει φέρει την πνευματική κρίση που ξέσπασε πριν την οικονομική. Αυτή η τηλεόραση λοιπόν προφανώς και φοβάται το stand up. O stand up comedian είναι αυθόρμητος, δε θέλει να τον ελέγξεις, ούτε πρέπει να τον ελέγξεις και κάνει σάτιρα. Στην τηλεόραση δεν υπάρχει σάτιρα. Αυτό το πράγμα που κοροϊδεύεις τον άλλο, κακώς θεωρείται σάτιρα. Η σάτιρα είναι σαν βέλος. Πηγαίνει πάρα πολύ μακριά και είναι πολύ αιχμηρό με συγκεκριμένο στόχο.

Υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζουν να γίνουνStandUpComedians;

Υπάρχουν πάρα πολλοί. Γίνονται openmics στο «thefrogs» που το επιμελείται ο Βύρων Θεοδωρόπουλος. Τώρα έχω ξεκινήσει να κάνω κι εγώ κάθε δεύτερη Παρασκευή στο  «χώρος2510» στα Εξάρχεια. Κι επίσης στο Μουσικό Κουτί που το κάνω κάθε δεύτερη Τρίτη, παίρνω καινούργιους κωμικούς που έχουν δοκιμαστεί σε openmic και τους δίνω χώρο και χρόνο.

Τι χρειάζεται για να γίνεις επιτυχημένοςStandUpcomedian;

Πάρα πολλά. Είναι κάτι που πρέπει να το χεις, Χρειάζεται ετοιμότητα, ετοιμολογία, καλή χρήση των ελληνικών, να σαι άμεσος, αν έχεις χιούμορ, να έχεις αυτογνωσία που έχεις χιούμορ, παρατηρητικότητα.

Μίλησε μου για το τι ετοιμάζεις αυτό τον καιρό

Θα με βρείτε στο μουσικό κουτί κάθε δεύτερη Τρίτη που παρουσιάζω την παράσταση μου «Α, τόσο καλά. ? !» και είναι η μοναδική που έχει αυτό τοproject με  νέους- πρωτόβγαλτους κωμικούς. Η συμβουλή αυτή ήταν του Δημήτρη Χριστοφορίδη και οφείλω να το πω αυτό.    . Οι παραστάσεις είναι 13 και 27 Φεβρουαρίου και αντίστοιχα 13 και 27 Μαρτίου. Θα κάνω 3 παραστάσεις στο Εργοτάξιο τα Σάββατα (10,17 και 24 Φεβρουαρίου) κι επίσης σε συνεργασία με το 2510 και το Μιχάλη Πρέκα κάνουμε Open Mics.

Οι παρασττάσεις στο Εργοτάξιο: https://www.facebook.com/ergotaxionspace/videos/1801180826561488/

Τι συμβουλές θα έδινες στους νέους που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί;

Υπομονή κι επιμονή., Αυτές είναι οι δυο συμβουλές. Το βασικό  όμως να έχεις αυτογνωσία. Να ξέρεις αν μπορείς να γίνεις αυτό που έχεις ονειρευτεί. Είναι πολύ σημαντική η αυτογνωσία.

Τι σημαίνει το χιούμορ για σένα;

Το χιούμορ σημαίνει λύση. Επίσης το χιούμορ βγαίνει από την ελληνική λέξη χυμός. Εξ ου και υπάρχουν τέσσερα είδη χιούμορ, με πιο γνωστό το black humor που βγαίνει από τη χολή, δηλαδή μαύρος χυμός.  Υπάρχει το χιούμορ των «εγκεφαλικών χυμών», δηλαδή θα σου πω κάτι έξυπνο και θα γελάσεις, υπάρχει το χιούμορ της καρδιάς που σε βρίσκει άμεσα.