ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2021 11:54 EET

Κοντινός «συγγενής» του κορονοϊού εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στην Ταϊλάνδη

Νέα στοιχεία για τον Sars-CoV-2.

BirdHunter591 via Getty Images

Ένας ιός ο οποίος είναι στενός «συγγενής» του Sars-CoV-2 εντοπίστηκε σε νυχτερίδες σε καταφύγιο άγριας ζωής στην ανατολική Ταϊλάνδη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ερευνητές εκτιμούν πως σχετιζόμενοι κορονοϊοί μπορεί να είναι παρόντες σε νυχτερίδες σε πολλά ασιατικά κράτη και περιοχές.

Η εν λόγω ανακάλυψη επεκτείνει την περιοχή στην οποία έχουν βρεθεί σχετιζόμενοι ιοί, σε μια απόσταση 4.800 χλμ και παρουσιάστηκε στο Nature Communications

Οι ερευνητές αναφέρουν πως το δείγμα ήταν μικρό και ο χώρος λήψης του περιορισμένων διαστάσεων (μόνο η Ταϊλάνδη), μα είναι βέβαιοι ότι κορονοϊοί με «υψηλό επίπεδο γενετικής εγγύτητας στον Sars-CoV-2 είναι ευρέως παρόντες σε νυχτερίδες σε πολλά κράτη και περιοχές στην Ασία».

Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει πως ο Sars-CoV-2 εμφανίστηκε σε ζώο, πιθανότατα νυχτερίδα, πριν εξαπλωθεί στους ανθρώπους. Η ακριβής προέλευση είναι άγνωστη, και διερευνάται από ομάδα του ΠΟΥ.

Στη νέα έρευνα, ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης εντόπισε στενό συγγενή του Sars-CoV-2 σε νυχτερίδες σε τεχνητή σπηλιά σε καταφύγιο άγριας ζωής στην Ταϊλάνδη. Ο ιός που απομονώθηκε, ονόματι RacCS203, είναι πολύ κοντά στον γενετικό κώδικα του Sars- CoV-2 (επιδεικνύεται 91,5% ομοιότητα στα γονιδιώματά τους).

Επίσης, σχετίζεται στενά με έναν άλλον κορονοϊό, τον RmYN02, που βρέθηκε σε νυχτερίδες στη Γιουνάν της Κίνας και παρουσιάζει 93,6% ομοιότητα στο γονιδίωμα του Sars-CoV-2.

Οι ερευνητές, που προέρχονταν από την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Κίνα, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, εξέτασαν αντισώματα στις νυχτερίδες και σε παγκολίνο στη νότια Ταϊλάνδη. Όπως λένε, τα αντισώματα ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν τον ιό της πανδημίας, κάτι που υποδεικνύει πως συγγενικοί στον Sars-CoV-2 κορονοϊοί κυκλοφορούν στη νοτιοανατολική Ασία.