Σολτς: Ο Πούτιν δεν μπορεί πλέον να κερδίσει στο πεδίο της μάχης

Ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να αποσυρθεί από την Ουκρανία και να συμφωνήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χειρονομεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντησή τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, 23 Νοεμβρίου 2022. REUTERS/Michele Tantussi
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς χειρονομεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη μετά τη συνάντησή τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, 23 Νοεμβρίου 2022. REUTERS/Michele Tantussi
Michele Tantussi via Reuters

Η Ρωσία δίνει στην Ουκρανία μια χαμένη μάχη, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης».

«Για αυτό, η έκκλησή μου προς τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν παραμένει: σταματήστε τους παράλογους σκοτωμούς, αποσύρετε όλα τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία και συμφωνήστε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση», είπε ο καγκελάριος νωρίτερα απόψε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Σολτς καταδίκασε επίσης τις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία ως «τρομοκρατία με βόμβες κατά του άμαχου πληθυσμού». Το γεγονός ότι η Ρωσία εδώ και εβδομάδες «ρίχνει τις βόμβες της εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών δεν είναι μόνο ανυπόφορο, αλλά και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και καταδεικνύει για ακόμη μια φορά «πόσο αδίστακτος και ανελέητος» είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον πόλεμο, κατέληξε ο γερμανός καγκελάριος.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παρευρίσκονται σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, 23 Νοεμβρίου 2022. REUTERS/Michele Tantussi
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παρευρίσκονται σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, 23 Νοεμβρίου 2022. REUTERS/Michele Tantussi
Michele Tantussi via Reuters

Κυπριακό: Υπέρ διζωνικής, δικοινοτικής λύσης τάχθηκε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτ στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επαναβεβαίωσε νωρίτερα απόψε τη στήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική λύση για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να στηρίξει ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο καγκελάριος έκανε ακόμη λόγο για «καλές ευκαιρίες» περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τόνισε την αλληλεγγύη του προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία σηκώνει μεγάλο βάρος στο μεταναστευτικό και, αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να εργαζόμαστε από κοινού και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τη Γερμανία, τόσο για τη συνεπή «θέση αρχών» που τηρεί στο Κυπριακό, όσο και για την έμπρακτη αλληλεγγύη που επιδεικνύει στο μεταναστευτικό, καθώς ανέλαβε 500 αιτούντες άσυλο οι οποίοι είχαν φθάσει στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση των μεταναστών» από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι έχει διαβιβάσει στοιχεία και στη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το πώς μετανάστες προωθούνται από την Τουρκία μέσω της Νεκρής Ζώνης, στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Στο πλαίσιο της ΕΕ, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά - δεν μπορεί κανείς να μείνει μόνος με αυτές τις προκλήσεις. Αν δούμε την ιστορία, πάντα υπήρχαν δυο-τρεις χώρες οι οποίες αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο βάρος και ήταν λάθος όταν άλλες χώρες έλεγαν ότι αυτό δεν τις αφορούσε (...) Ελπίζω να πήραμε όλοι τα μαθήματά μας από αυτό», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς για το θέμα και αναφέρθηκε στην υποδοχή κάποιων από τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία. «Πρόκειται για βιωμένη αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν ευρωπαϊκοί τρόποι νόμιμης έλευσης αυτών των ανθρώπων, αλλά και επιστροφής τους στις χώρες προέλευσης. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Σολτς τόνισε ότι το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στις σχέσεις συνεργασίας που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. «Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία και να στηρίξει τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Τουρκία. Δεν υπάρχει εδώ συνετή εναλλακτική. Είναι σημαντικό να εργαζόμαστε μαζί και όχι ο ένας σε βάρος του άλλου. Η πορεία που έχουμε δρομολογήσει είναι η σωστή», είπε σχετικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «για να έχουν αποτελέσματα οι κυρώσεις που αποφασίζονται, πρέπει να συμβάλλουν όλοι». Δεν μπορεί κάποιες χώρες, οι οποίες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ και είναι μέλη του ΝΑΤΟ «να παρουσιάζουν μια συμπεριφορά όπου, χάριν ιδίων οφελών, παραλείπουν να λάβουν τα μέτρα που πρέπει ή καλούν Ρώσους οι οποίοι διώκονται από τις ευρωπαϊκές χώρες να επενδύσουν στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος. Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι μετά την κρίση του 2013, οι ρωσικές επενδύσεις έχουν περιοριστεί στο 5,8% και οι ρωσικές καταθέσεις στο 3,8%, ενώ χάθηκε σημαντικό ποσοστό τουριστών. Η Κυπριακή Δημοκρατία ωστόσο, έχει καταφέρει να αναπληρώσει τις απώλειες, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη 6% που καταγράφει η χώρα.

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο καγκελάριος είχε αναφερθεί ακόμη στις «καλές ευκαιρίες» περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας των χωρών της περιοχής. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε το ίδιο να κάνουν και οι άλλες χώρες (…) Η σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία είναι σημαντική για όλους, και τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου», επισήμανε. Το Βερολίνο εργάζεται με την Κύπρο και τις χώρες της περιοχής που μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της ενέργειας, πρόσθεσε, παραδεχόμενος ωστόσο ότι πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του, τόνισε τη σημασία εναλλακτικών πηγών και διαδρομών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας της Ευρώπης και αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Κυπριακή Δημοκρατία και οι άλλες χώρες της περιοχής. Επιπλέον, με το βλέμμα, τόσο στην ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, όσο και στην κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία - μια χώρα που επιδιώκει να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας - ανέδειξε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, των σχέσεων καλής γειτονίας και της επίλυσης των διαφορών στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης στη βάση όσων αδικαιολόγητα και ενάντια στο διεθνές δίκαιο αξιοί η Τουρκία» για λύση δύο κρατών, και κάλεσε την ’Αγκυρα να αλλάξει στάση, καθώς η παρατεταμένη ένταση θα οξύνει και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Με την εμμονή σε λύση που δεν εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το μόνο που θα πετύχει η Τουρκία είναι ο αυτοαποκλεισμός της», πρόσθεσε.

Xinhua News Agency via Getty Images

Κόντρα μεταξύ Τζόνσον και Σολτς με φόντο την Ουκρανία

Με βαρείς χαρακτηρισμούς απάντησε το Βερολίνο στον Μπόρις Τζόνσον που ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία επιθυμούσε να παραδοθεί η Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο συνεργαζόμενο με το CNN δίκτυο, CNN Portugal, αναφέρθηκε στο τι έλεγαν οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για το ενδεχόμενο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τζόνσον είπε ότι η στάση των δυτικών χωρών διέφερε σημαντικά πριν η Μόσχα εξαπολύσει την ολομέτωπη εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ξεχωρίζοντας τρεις κορυφαίες χώρες της ΕΕ, με δηλώσεις του οι οποίες είναι απίθανο να είναι ευπρόσδεκτες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Αυτό το πράγμα ήταν ένα τεράστιο σοκ... μπορούσαμε να δούμε τις τακτικές ομάδες των ρωσικών ταγμάτων να συγκεντρώνονται, αλλά οι διάφορες χώρες είχαν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις», δήλωσε ο Τζόνσον στον Richard Quest του CNN Portugal.

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Γαλλία «μέχρι την τελευταία στιγμή αρνούνταν» το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι αρχικά επιθυμούσε μια γρήγορη ουκρανική στρατιωτική ήττα έναντι μιας μακράς σύγκρουσης.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Γερμανία θεωρούσε ότι «εάν αυτό συμβεί, θα είναι καταστροφή, γι αυτό θα ήταν καλύτερο, εάν τελείωνε το συντομότερο δυνατόν και η Ουκρανία παραδιδόταν» δήλωσε ο Τζόνσον, αποδίδοντας την προσέγγιση αυτή «σε κάθε είδους σημαντικούς οικονομικούς λόγους».

«Δεν μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό, θεωρούσα ότι ήταν ένας καταστροφικός τρόπος θεώρησης. Αλλά μπορώ να καταλάβω γιατί σκέφτηκαν και ένιωσαν έτσι», συνέχισε ο Τζόνσον. Η Γερμανία επιδιώκει με ταχείς ρυθμούς να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ιταλική κυβέρνηση, πρωθυπουργός της οποίας ήταν τότε ο Μάριο Ντράγκι, δήλωσε μια φορά ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την στάση των υπόλοιπων χωρών εξαιτίας της «τεράστιας» εξάρτησης της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο μετά την εισβολή της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Τζόνσον, όλες οι χώρες συσπειρώθηκαν γύρω από την Ουκρανία, παρέχοντας της συνεχή υποστήριξη. «Όλοι τους, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τζο Μπάιντεν είδαν ότι απλά δεν υπάρχουν επιλογές. Επειδή δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με αυτόν τον τύπο» δήλωσε ο Τζόνσον αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τζόνσον είπε ότι αυτή ήταν μια «σημαντική στιγμή», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ τα πήγε περίφημα» στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία από τότε.

Σολτς: Τσακωμένος με την αλήθεια ο Μπόρις Τζόνσον

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, τονίζοντας πως είναι ”τσακωμένος με την αλήθεια”.

Ο Τζόνσον πυροδότησε μια διπλωματική διαμάχη αφού ισχυρίστηκε ότι το Βερολίνο ευνοούσε μια γρήγορη νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «απολύτως ανοησίες».

″Γνωρίζουμε ότι ο πολύ διασκεδαστικός πρώην πρωθυπουργός έχει πάντα μια μοναδική σχέση με την αλήθεια”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπός, Στέφεν Χέμπεστραϊτ. ”Αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση.”

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε γρήγορα να στείλει όπλα στην Ουκρανία μετά την έναρξη της εισβολής της Μόσχας, προσθέτοντας ότι «τα γεγονότα μιλούν ενάντια στους ισχυρισμούς (του κ. Τζόνσον).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mirror

Δημοφιλή