ΠΟΛΙΤΙΚΗ
09/10/2018 15:31 EEST | Updated 09/10/2018 19:01 EEST

Πολιτική κόντρα για την εξαγορά σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ. «Με πλήρη διαφάνεια η εξαγορά» λέει η ΔΕΗ

Eurokinissi

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα της εξαγοράς από τη ΔΕΗ σκοπιανής ηλεκτρισμού η οποία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Κότσο Ανγκιούσεφ, εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, στον απόηχο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ που περιλαμβάνει τους ισολογισμούς της εταιρείας.

«Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η.  που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ» δήλωσε η κ. Σπυράκη.

«Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα» κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Σε σχόλιο του στο twitter, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε τα εξής: «Μετά τη διπλωματία του… καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η ΝΔ, με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη. Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια. Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας. Απορώ γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε τώρα το θέμα».

 

ΔΕΗ: Στρατηγική η απόφαση για την εξαγορά της EDS - Με πλήρη διαφάνεια η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει την εξαγορά ως στρατηγική απόφαση με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι η εταιρία ήταν κερδοφόρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αναλυτικά, με αφορμή όπως επισημαίνει νέα δημοσιεύματα και πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ, η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκατ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.

 

Νωρίτερα, o γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter έγραφε: «εφαρμόζοντας το σχέδιο ”καμένη γη” η Κυβέρνηση μετά την... επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών χάρισε σχεδόν 5 εκατ. ευρώ στον αντιπρόεδρο και φίλο του Ζάεφ, Κ. Ανγκιούσεφ, αναγκάζοντας την, υπό κατάρρευση, ΔΕΗ να εξαγοράσει τη ζημιογόνο εταιρεία ηλεκτρισμού EDS».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η εταιρεία του Ανγκιούσεφ έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου- παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΔΗ.ΣΥ, Γιάννη Μανιάτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, είχε απαντήσει πως η εξαγορά της EDS «είναι απολύτως θεµιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ∆ΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισµού», σχολιάζοντας πως «[ρόκειται ακόµη για ένα παλαιότερο θέµα το οποίο ανακινεί η Νέα ∆ηµοκρατία στην προσπάθειά της να δηµιουργήσει κλίµα».

Σε δήλωσή του, ο κ. Μανιάτης κάνει λόγο για «μεγάλο οικονομικό κι ενεργειακό σκάνδαλο 5.000.000€, που χρήζει άμεσων απαντήσεων από τον ίδιο τον Α. Τσίπρα», προσθέτοντας πως πρόκειται για  «μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιάτης απηύθυνε σχετική ερώτηση και προς το υπουργείο Οικονομικών, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Γ. Χουλιαράκη, να δηλώνει αναρμόδιος και να παραπέμπει στο υπουργείο Περιβάλλοντος.