Κορονοϊός: Ινδία και Μεξικό στη λίστα των 10 χωρών με τα περισσότερα κρούσματα και νεκρούς

Στα 350.000 τα θύματα της πανδημίας με σχεδόν 100.000 στις ΗΠΑ και 170.000 στην Ευρώπη.
|
Άνδρας κλαίει καθώς περιμένει το γραφείο κηδειών "SOS" για να παραλάβει τη νεκρή 60χρονη θεία του από το σπίτι τους στο Μανάου της Βραζιλίας. Το "Κηδεία SOS" είναι η υπηρεσία του Δήμου που αναλαμβάνει τις κηδείες μελών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και τη περίοδο έξαρσης της επιδημίας στη χώρα, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Άνδρας κλαίει καθώς περιμένει το γραφείο κηδειών "SOS" για να παραλάβει τη νεκρή 60χρονη θεία του από το σπίτι τους στο Μανάου της Βραζιλίας. Το "Κηδεία SOS" είναι η υπηρεσία του Δήμου που αναλαμβάνει τις κηδείες μελών οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και τη περίοδο έξαρσης της επιδημίας στη χώρα, οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Andre Coelho via Getty Images

Τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται πλέον στην πρώτη δεκάδα των χωρών που αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, με πρώτη σταθερά της Βραζιλία. Επίσης όμως στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τον υψηλότερο συνολικά αριθμό κρουσμάτων βρίσκεται για πρώτη φορά και η Ινδία η οποία καθημερινά καταγράφει όλο και περισσότερα κρούσματα σε 24ωρη βάση ενώ σε αυτή με του περισσότερους νεκρούς, μπήκε πλέον και το Μεξικό.

Σε αντίθεση οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ακανόνιστη μεν, αλλά αξιοσημείωτη τάση μείωση τόσο σε αριθμό νέων περιπτώσεων ασθενών όσο και κρουσμάτων ενώ πιο σταθερή είναι η εικόνα σε χώρες Ευρώπης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 5.522.670 εκ των οποίων περισσότερα από 1,65 εκατ. έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και περίπου 1,9 εκατ. στην Ευρώπη. Επίσης 347.031 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τους 350.00) εκ των οποίων περισσότεροι από 99.300 στις ΗΠΑ. Τέλος, έχουν αναρρώσει πλήρως 2.314.849 ασθενείς και από τους υπόλοιπους 53.174 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται πως ο αριθμός των ασθενών που η ζωή τους είναι σε κίνδυνο δεν είχε ξεπεράσει τις τελευταίες εβδομάδες τους 50.000.

ΗΠΑ- 99.300 νεκροί, 1.686.436 ασθενείς

Μεγάλη υποχώρηση του αριθμού των θανάτων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο φθάνοντας τους 617 (από 1.036 την προηγούμενη μέρα, ωστόσο εντός του 24ωρο ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 100.000. Στο μεταξύ καταγράφηκε και μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων, αφού ανήλθαν σε 19.608.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του σε αλλοδαπούς προερχόμενους από τη Βραζιλία, που έγινε πριν από δύο ημέρες η χώρα όπου καταμετράται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων στον πλανήτη. Όλοι οι μη Αμερικανοί που βρίσκονταν στη Βραζιλία ως και 14 ημέρες πριν αιτηθούν να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ θα βλέπουν στο εξής τα αιτήματά τους να απορρίπτονται, ξεκαθαρίζει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι. Το διμερές εμπόριο δεν αναμένεται να επηρεαστεί από το μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Αποφοίτηση στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
Αποφοίτηση στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
ASSOCIATED PRESS

Βραζιλία - 22.746 νεκροί, 365.213 ασθενείς

Σταθερά δεύτερη πλέον τις τελευταίες μέρες στη δεύτερη θέση παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα αν και το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε μείωση αναφέροντας 16.220 ενώ μειωμένος ήταν και ο αριθμός των νέων θανάτων φθάνοντας τα 702.

Ρωσία - 3.541 νεκροί, 344.481 ασθενείς

Ρεκόρ θανάτων στην Ρωσία την Κυριακή, φθάνοντας τους 152 ενώ ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασθενών παραμένει μειωμένος τις τελευταίες ημέρες και ανακοινώθηκαν 8.599.

  • Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν αφότου είχε διαγνωσθεί θετικός στο τεστ κορονοϊού. Στις 12 Μαΐου είχε ανακοινωθεί ότι ο Πεσκόφ και η σύζυγός του, η ολυμπιονίκης Τατιάνα Νάφκα είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Από τότε που ξεκίνησε η έξαρση του κορονοϊού στην Ρωσία, έχουν νοσήσει ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Λιουμπίμοβα , ο υπουργός Υποδομών Βλαντίμιρ Γιάκουσεφ και ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Βαλέρι Φάλκοφ.

Ρώσοι ναύτες του Π.Ν με μάσκα
Ρώσοι ναύτες του Π.Ν με μάσκα
ASSOCIATED PRESS

Ισπανία - 26.834 νεκροί

Η ισπανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τον απολογισμό της πανδημίας σε μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό κάνοντας λόγο για 26.834 νεκρούς, ήτοι 1.918 λιγότεροι σε σύγκριση με χθες που δημοσίευσε έναν απολογισμό 28.752 νεκρών.

«Μια απόκλιση 1.900 είναι μεγάλη, προσπαθούμε να εξακριβώσουμε ότι είναι σωστή, όμως αυτοί είναι οι αριθμοί που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Σιμόν.

Επιπλέον, το υπουργείο αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων: 235.400 έναντι 235.772 χθες.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε 50 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, στην ένατη κατά σειρά ημέρα όπου ο ημερήσιος απολογισμός νεκρών στη χώρα κυμαίνεται κάτω του 100. Την ίδια ώρα, διαγνώστηκαν 132 νέα κρούσματα.

  • Οι Μαδριλένοι μπορούν να επιστρέψουν στα πάρκα και τις ταράτσες, ενώ σε άλλες περιοχές της Ισπανίας που επλήγησαν λιγότερο από την επιδημία θα μπορούν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα έπειτα από δέκα εβδομάδες lockdown. Η Μαδρίτη, η Βαρκελόνη και μεγάλο μέρος της επαρχίας Καστίλλη και Λεόν (βόρεια της πρωτεύουσας) ξεκινούν με τη σειρά τους την πρώτη φάση της χαλάρωσης του lockdown, η οποία στην υπόλοιπη Ισπανία ξεκίνησε πριν 15 ήμερες. Πλέον οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μπορούν να συγκεντρώνονται σε ομάδες 10 ατόμων το πολύ στα σπίτια τους ή στις ταράτσες των μπαρ και των εστιατορίων. Επίσης άνοιξαν ξανά τα πάρκα της Μαδρίτης. Ωστόσο όλοι οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα τόσο μέσα στα κτίρια, όσο και στους δημόσιους χώρους όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων. Η υπόλοιπη χώρα, 22 εκατομμύρια κάτοικοι σε σύνολο 47 εκατομμυρίων που μετρά η Ισπανία, περνά στη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, η οποία θα προχωρήσει σταδιακά ως το τέλος Ιουνίου. Εκεί επαναλειτουργούν τα εστιατόρια, με περιορισμένο αριθμό πελατών και οι έξοδοι για άθληση ή για βόλτα δεν περιορίζονται πλέον σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

  • Η Ισπανία θα άρει την υποχρέωση για τους ξένους τουρίστες να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την 1η Ιουλίου, αναφέρει σε της ανακοίνωση η κυβέρνηση. Με τους παρόντες περιορισμούς οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα πρέπει να απομονώνονται για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια είχε ήδη ανακοινώσει ότι το μέτρο επρόκειτο να αρθεί τον Ιούλιο, αλλά δεν είχε διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

Ηνωμένο Βασίλειο - 36.793 νεκροί, 259.559 ασθενείς

Τρίτη ημέρα, νέας συνεχούς μείωσης του αριθμού των νέων ασθενών που έφθασαν τους 2.405 και πολύ μεγάλη μείωση στους νέους θανάτους που ανήλθαν σε 118.

Αστυνομικός στην Βαρκελώνη επιτηρεί την τήρηση των μέτρων στην παραλία
Αστυνομικός στην Βαρκελώνη επιτηρεί την τήρηση των μέτρων στην παραλία
JOSEP LAGO via Getty Images

Ιταλία - 32.877 νεκροί, 230.158 ασθενείς

Μείωση των κρουσμάτων και περιορισμένη αύξηση των θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού καταγράφηκε στην Ιταλία. Επίσης μειώθηκε για ακόμη μια μέρα ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τα νέα κρούσματα βρίσκονται είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή των μετρήσεων.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 92 άνθρωποι και καταγράφηκαν 300 νέα κρούσματα. Επιπρόσθετα 1.502 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 230.158. Οι νεκροί έφτασαν τους 32.877. Παράλληλα, 141.981 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

  • Τέλος οι μοναχικές προπονήσεις στο σπίτι ή στο ύπαιθρο: οι πισίνες και τα γυμναστήρια άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους σήμερα στην Ιταλία σηματοδοτώντας μια νέα φάση στη χαλάρωση του lockdown που ξεκίνησε πριν τρεις εβδομάδες. Μία εβδομάδα αφού επαναλειτούργησαν μπαρ και εστιατόρια, οι περίπου 10 εκατομμύρια Ιταλοί που πήγαιναν λιγότερο ή περισσότερο συχνά στα γυμναστήρια θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτά με την προϋπόθεση ότι θα έχουν κάνει κράτηση. Μόνο δύο επαρχίες καθυστέρησαν την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων τα οποία θα ανοίξουν στις 31 Μαΐου στη Λομβαρδία και στις 3 Ιουνίου στη Μπασιλικάτα. Η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική στη διάρκεια της άθλησης, αλλά πολλά γυμναστήρια θα την επιβάλλουν για την είσοδο στα αποδυτήρια. Μεταξύ των μηχανημάτων της γυμναστικής θα πρέπει να υπάρχει απόσταση δύο μέτρων προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ θα δίνεται στους ασκούμενους αντισηπτικό τζελ και τα μηχανήματα θα απολυμαίνονται μετά από κάθε χρήση. Στις πισίνες και τα water park πρέπει να τηρείται απόσταση 7 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των ατόμων, ενώ τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των ξαπλώστρων. Επίσης στις πισίνες θα ελέγχεται η θερμοκρασία όσων εισέρχονται σε αυτές και θα απαγορεύεται σε όσους εμφανίζουν πυρετό έστω και 37,5 βαθμών.

Γαλλία - 28.367 νεκροί, 182.584 ασθενείς

Πολύ μικρός -για την εικόνα που μέχρι πρόσφατα παρουσίαζε η χώρα- τόσο ο αριθμός των νέων ασθενών που ανήλθαν σε 115 όσο και των θανάτων που έφτασαν τους 35.

Παριζιάνοι λιάζονται πλάι στις όχθες του Σεν Μαρτίν
Παριζιάνοι λιάζονται πλάι στις όχθες του Σεν Μαρτίν
Edward Berthelot via Getty Images

Γερμανία - 8.371 νεκροί, 180.328 ασθενείς

Μόλις 5 νεκρούς ανακοίνωσαν το τελευταίο 24ωρο οι αρχές τις χώρας ενώ πολύ μειωμένος ήταν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 342.

Τουρκία - 4.340 νεκροί, 156.827 ασθενείς

Στα ίδια επίπεδα των τελευταίων ημερών κινήθηκε ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασθενών όσο και θανάτων στη χώρα, με τις αρχές να αναφέρουν 1.141 και 32.

Ινδία - 4.024 νεκροί, 138,917 ασθενείς

Η χώρα εμφανίζεται για πρώτη φορά στη πρώτη δεκάδα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως ενώ όπως φαίνεται στα στατιστικά των τελευταίων εβδομάδων η χώρα καταγράφει κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων καταρρίπτοντας κάθε μέρα το ρεκόρ της προηγούμενης. Το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε ένα ακόμη τέτοιο ρεκόρ, με 7.113 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ αναφέρθηκαν και 156 νεκροί.

Στην Ινδία του 1,3 δισ. κατοίκων η τήρηση των αποστάσεων είναι κάτι εξαιρετικά δυσκολο.
Στην Ινδία του 1,3 δισ. κατοίκων η τήρηση των αποστάσεων είναι κάτι εξαιρετικά δυσκολο.
ASSOCIATED PRESS

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Χιλή: Κατέγραψε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, με 4.895 νέες μολύνσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Η χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων έχει συνολικά 73.997 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 761 θανάτων μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στις 3 Μαρτίου. Σαράντα τρεις άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 24 ώρες.

Μεταξύ αυτών που μολύνθηκαν είναι και ο υπουργός Δημοσίων Έργων, Αλφρέδο Μορένο, 63 ετών.

Τρεις άλλοι υπουργοί, που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό και είχαν τεθεί σε προληπτική καραντίνα, βρέθηκαν αρνητικοί και επανήλθαν στην εργασία τους.

Την περασμένη εβδομάδα, τρεις γερουσιαστές διαγνώστηκαν με τον ιό, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο της Γερουσίας και στη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων μέσω τηλεδιασκέψεων.

Το Σαντιάγο είναι το επίκεντρο της πανδημίας, με το 90% των κρουσμάτων στη χώρα και τελεί σε lockdown από τις 16 Μαΐου. Μέχρι τότε, οι κυβερνητικές αρχές είχαν επιβάλει εν μέρει και επιλεκτικούς περιορισμούς, καθώς και μαζικούς ελέγχους.

Ωστόσο, η χώρα καταγράφει τις τελευταίες δύο εβδομάδες πολύ σημαντική αύξηση κρουσμάτων, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να αποφασίσει υποχρεωτικό περιορισμό για τους 7 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας.

Διανομή τροφίμων για κατοίκους του Σαντιάγο, στη Χιλή, που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα.
Διανομή τροφίμων για κατοίκους του Σαντιάγο, στη Χιλή, που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα.
ASSOCIATED PRESS

Ισημερινός (Εκουαδόρ): Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 12 θανάτους και 498 κρούσματα, φθάνοντας συνολικά τους 3.108 νεκρούς επί συνόλου 36.756 επιβεβαιωμένων ωστόσο εκτιμάται πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι κατά πολύ υψηλότεροι καθώς οι αρχές εκτιμούν πως σχεδόν 2.000 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην COVID-19, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί. Η επαρχία Γουάγιας (νοτιοδυτικά) παραμένει επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με 13.787 κρούσματα και 1.362 θανάτους. Η Γουαγιακίλ, πρωτεύουσα της επαρχίας και οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, είναι το αστικό κέντρο της χώρας που έχει υποστεί το σκληρότερο χτύπημα, με 9.606 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Και οι 24 επαρχίες του Ισημερινού έχουν καταγράψει κρούσματα, ακόμη και τα νησιά Γκαλαπάγκος. Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Γουαγιακίλ, άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού με σκοπό να ξαναρχίσει κάποια οικονομική δραστηριότητα.

Ψεκασμός της σορού ενός άνδρα που πέθανε ξαφνικά και έπεσε στη μέση του δρόμου. Οι αρχές στο Εκουαδόρ πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς δεν γνωρίζουν εάν πέθανε από κορονοϊό.
Ψεκασμός της σορού ενός άνδρα που πέθανε ξαφνικά και έπεσε στη μέση του δρόμου. Οι αρχές στο Εκουαδόρ πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς δεν γνωρίζουν εάν πέθανε από κορονοϊό.
ASSOCIATED PRESS

Βέλγιο: Το Βέλγιο δεν θα επιστρέψει στα αυστηρά μέτρα του lockdown που επιβλήθηκαν επί δίμηνο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, εάν υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων της COVID-19, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας. «Το πρώτο lockdown αντιμετώπισε την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε. Υπήρχαν ειδικές συνθήκες, αλλά δεν είχαμε ποτέ τις συνθήκες της Ιταλίας ή της Ισπανίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντε Κρεμ στο δίκτυο VTM, εξηγώντας ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν ώστε να μην χρειασθεί τα βελγικά νοσοκομεία να αρνηθούν την παροχή ιατρικής περίθαλψης. «Εάν υπάρξει δεύτερο κύμα, τότε θεωρώ ότι θα βρεθούμε σε μία διαφορετικά κατάσταση, δηλαδή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε την επιστροφή στην λήψη σκληρών μέτρων». Το Βέλγιο, έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ είναι μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες της Ευρώπης, με 57.092 κρούσματα της COVID-19 και 9.280 θανάτους. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι κορυφώθηκαν στις αρχές του Απριλίου και στην συνέχεια ακολουθούν καθοδική πορεία.

Κύπρος: Καταργείται από σήμερα στην Κύπρο η υποχρεωτική καραντίνα για όσους ο έλεγχος για την COVID-19 είναι αρνητικός και μετατρέπεται σε αυτοπεριορισμό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Μεταφορών, τα άτομα που φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία, όπου έχουν μεταφερθεί μετά την άφιξή τους από το εξωτερικό, θα μεταβούν στους χώρους διαμονής τους για αυτοπεριορισμό, εφόσον ο έλεγχος διάγνωσής τους για τη νόσο COVID-19 είναι αρνητικός, για τις υπόλοιπες μέρες που υπολείπονται ανάλογα με την κατηγορία της χώρας από την οποία προήλθαν. Διευκρινίζεται ότι η μεταφορά προς τους χώρους διαμονής θα μπορεί να γίνει από τους οικείους ή με προσωπική διευθέτηση του προσώπου που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο όπου έχει μεταφερθεί.

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε πως θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και άλλες τέσσερις εναπομείνασες περιοχές αλλά και πως αυτή μπορεί να επιβληθεί εκ νέου αν ο ρυθμός των μολύνσεων αυξηθεί. Οι περιορισμοί χαλάρωσαν για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις 14 Μαΐου καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων μειώθηκε, αλλά η κυβέρνηση εξακολούθησε να θέτει το Τόκιο και άλλες τέσσερις νομούς υπό παρακολούθηση. Ο Άμπε δήλωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου πως το συνολικό ποσό των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από δύο οικονομικά πακέτα θα ξεπεράσει τα 200 τρισεκ, γεν αλλά θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για την επάνοδο στην καθημερινότητα παράλληλα με τον έλεγχο των κινδύνων μόλυνσης.

Κίνα: Ανακοίνωσε 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ όλα εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Τα δέκα από τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία και ένα στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν. Το υπουργείο Υγείας έκανε επίσης λόγο για 40 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από 36 το προηγούμενο 24ωρο.