Κορονοϊός: Στα 7.108 τα νέα κρούσματα, με 93 θανάτους

Στους 612 οι διασωληνωμένοι.
.
.
Eurokinissi

Στα 7.108 ανέρχονται τα νέα κρούσματα Covid-19 που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη, με τους νέους θανάτους να ανέρχονται στους 93. Οι διασωληνωμένοι είναι 612.

Οι νεκροί από την έναρξη της επιδημίας ανέρχονται στους 17.612.

Όσον αφορά στους διασωληνωμένους, η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 499 (81.54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 113 (18.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 490 (ημερήσια μεταβολή +19.8%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 434 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

.
.
ΕΟΔΥ
.
.
ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, αλλαγές αναμένονται στον επιδημιολογικό χάρτη με την πρόσθεση τριών ακόμη περιοχών στο «βαθύ κόκκινο» λόγω αυξημένης διασποράς του κορονοϊού, μιας στο πορτοκαλί, ενώ σε δύο παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών.

-Γρεβενά, Άρτα και Αιτωλοακαρνανία, αλλάζουν χρώμα και από το επίπεδο 4 (κόκκινο), πηγαίνουν στο επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), τα Χανιά από το επίπεδο 2 (κίτρινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

-Από επίπεδο 5 (βαθύ κόκκινο), μετακινείται στο επίπεδο 4 (κόκκινο) η Μεσσηνία και από το επίπεδο 4 (κόκκινο) στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) η Θεσπρωτία.

-Στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) παραμένουν ο Κεντρικός, Βόρειος και Νότιος τομέας Αθηνών, όπως και ο Πειραιάς .

Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι:

  1. Θεσσαλονίκη

  2. Αρκαδία

  3. Άγιον Όρος

  4. Αχαΐα

  5. Λάρισα

  6. Μαγνησία

  7. Κιλκίς

  8. Ημαθία

  9. Πιερία

  10. Έβρος

  11. Πέλλα

  12. Ξάνθη

  13. Δράμα

  14. Μεσσηνία

  15. Σέρρες

  16. Τρίκαλα

  17. Καβάλα

  18. Κοζάνη

  19. Καρδίτσα

  20. Χαλκιδική

  21. Ιωάννινα

  22. Φθιώτιδα

  23. Θάσος

  24. Λέσβος

  25. Γρεβενά

  26. Άρτα

  27. Αιτωλοακαρνανία

«Κώδωνα κινδύνου» κρούει το ECDC

Πρόσφατα μοντέλα που εξετάστηκαν από το ECDC υποδεικνύουν πως η εν δυνάμει υγειονομική επιβάρυνση σε ΕΕ/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο από τη μετάλλαξη Δέλτα θα είναι πάρα πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός και αν τεθούν σε εφαρμογή επειγόντως μέτρα δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό.

Όπως αναφέρει σε μήνυμά της Άντρεα Άμον, διευθύντρια του ECDC, από τις αρχές του έτους έλαβε χώρα μια ταχεία ακολουθία προγραμμάτων εμβολιασμού σε ΕΕ και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που απέτρεψε επιτυχώς θανάτους και μείωσε νοσηλείες και μετάδοση. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα υποκατηγορίες πληθυσμού και ηλικιακές ομάδες όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλότερη από ότι θα ήταν επιθυμητό, ακόμα και σε χώρες με καλά ποσοστά. «Υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά άτομα που κινδυνεύουν με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 που πρέπει να προστατέψουμε το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει να εστιάσουμε επειγόντως στο να κλείσει αυτό το χάσμα ανοσίας, να παρέχουμε αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενήλικες και να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα» συμπληρώνει.

Όπως τονίζει η Άμον, αυτή τη στιγμή κάτω από το 70% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου είναι πλήρως εμβολιασμένο, «κάτι που αφήνει ένα μεγάλο κενό που «δεν μπορεί να γεφυρωθεί ταχέως και αφήνει άφθονο χώρο για να εξαπλωθεί ο ιός». Δεδομένου ότι τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία εναντίον της σοβαρής νόσησης, οι προβλέψεις δείχνουν πως ένας μεγάλος αριθμός των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία θα είναι ανεμβολίαστα άτομα, ειδικότερα ανεμβολίαστοι σε ομάδες κινδύνου. «Το παρόν συνολικό επίπεδο λήψης εμβολίων σε ΕΕ/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ως εκ τούτου, θα είναι ανεπαρκές για τον περιορισμό της επιβάρυνσης από κρούσματα Covid-19 και νοσηλείες τους χειμερινούς μήνες, και οι χώρες με χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο».

Όπως υπογραμμίζεται, προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η αύξηση εμβολιασμών, μα ειδικά σε ηλικιωμένους, ευάλωτους και υγειονομικούς, ενώ οι χώρες «θα έπρεπε επίσης να σκέφτονται αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους ενηλίκους, 18 και άνω, με προτεραιότητα στους άνω των 40. Αυτό για να αυξηθεί η προστασία απέναντι στη μόλυνση εξαιτίας της μειούμενης ανοσίας, που θα μπορούσε εν δυνάμει να μειώσει τη μετάδοση στον πληθυσμό και να αποτρέψει επιπλέον νοσηλείες και θανάτους. Η αναμνηστική δόση συστήνεται έξι μήνες μετά τη ολοκλήρωση του αρχικού κύκλου το νωρίτερο δυνατόν. Τα προγράμματα εμβολιασμού χρειάζονται χρόνο και η πλήρης επίδραση των εμβολίων λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Καθώς υπάρχουν κάποια στοιχεία για μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού με το πέρασμα του χρόνου απέναντι στη μόλυνση και τη μετάδοση, είναι επίσης σημαντικό να διατηρούμε ή να επαναφέρουμε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις» τονίζεται.

Σαφή προειδοποίηση απέστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η νέα αξιολόγηση κινδύνου του ECDC είναι ξεκάθαρη: πρέπει να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς για να ελέγξουμε την πανδημία. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Αναμνηστικές δόσεις πρέπει να γίνουν διαθέσιμες για ενηλίκους, με προτεραιότητα στους άνω των 40 και τα ευάλωτα άτομα. Και ας κρατήσουμε αποστάσεις και μάσκες!».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη πως επιπλέον 700.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν από Covid-19 στην Ευρώπη ως τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το σύνολο πάνω από τα 2,2 εκατ., καλώντας παράλληλα τους πολίτες να εμβολιαστούν και να λάβουν αναμνηστικές (ενισχυτικές) δόσεις.

Οι θάνατοι συνολικά από την ασθένεια του αναπνευστικού στις 53 χώρες του ευρωπαϊκού τομέα του ΠΟΥ έχουν ήδη ξεπεράσει τα 1,5 εκατομμύρια, όπως ανέφερε, με τον ημερήσιο ρυθμό θανάτων να διπλασιάζεται από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, στους 4.200 ημερησίως. Σημειώνεται πως ο ευρωπαϊκός τομέας του ΠΟΥ περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και την Τουρκία.

«Αθροιστικά οι θάνατοι προβλέπεται να έχουν ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια ως την άνοιξη το επόμενο έτος, με βάση τις υπάρχουσες τάσεις» ανέφερε, προσθέτοντας πως η Covid-19 είναι πλέον το κορυφαίο αίτιο θανάτου στην περιοχή. Υψηλή ή ακραία πίεση στις ΜΕΘ αναμένεται σε 49 από τις 53 χώρες ως την 1η Μαρτίου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ουγγαρία ήταν μεταξύ των χωρών που αναμενόταν να βιώσουν ακραία πίεση στη χρήση ΜΕΘ στις αρχές του 2022, σύμφωνα με δεδομένα που επικαλείται ο ΠΟΥ Ευρώπης. Η Ολλανδία άρχισε να μεταφέρει ασθενείς στη Γερμανία την Τρίτη, καθώς αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία και οι μολύνσεις αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η Αυστρία άρχισε τη Δευτέρα το τέταρτο lockdown της.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ατόμων, καθώς και «μειωμένης προστασίας που προκύπτει από το εμβόλιο» ήταν μεταξύ των των παραγόντων που προκαλούν τη μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη, πλάι στην κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας. Ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να κάνουν αναμνηστική δόση «εάν προσφέρεται». Σημειώνεται πως αξιωματούχοι του ΠΟΥ στη Γενεύη είχαν προηγουμένως συστήσει να αποφεύγονται οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων μέχρι να λάβουν πρώτες δόσεις περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο. Ο ΠΟΥ Ευρώπης έκανε λόγο επίσης για αυξημένα στοιχεία περί μείωσης της προστασίας έναντι μόλυνσης και ήπιας νόσησης από τα εμβόλια.

«Σήμερα η κατάσταση με την Covid-19 ανά την Ευρώπη και την κεντρική Ασία είναι πολύ σοβαρή. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν δύσκολο χειμώνα, μα δεν θα έπρεπε να χάνουμε τις ελπίδες μας, επειδή όλοι μας- κυβερνήσεις, υγειονομικές αρχές, μεμονωμένα άτομα- μπορούμε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση για τη σταθεροποίηση της πανδημίας» ανέφερε ο Κλούγκε.

Δημοφιλή