Κρεμλίνο: Η Ρωσία προσπαθεί ακόμα να «ελευθερώσει» τμήματα της Ουκρανίας που προσάρτησε

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».
Reuters Staff via Reuters

Το Κρεμλίνο είπε την Πέμπτη πως οι δυνάμεις του επιδιώκουν ακόμα να καταλάβουν τμήματα της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας την προσάρτηση των οποίων η Μόσχα έχει ανακοινώσει.

Ωστόσο δεν αποσαφηνίστηκαν πλήρως οι στόχοι της εκστρατείας, και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ φάνηκε να θέτει ένα όριο στα ουκρανικά εδάφη που η Ρωσία επιδιώκει τώρα να ενσωματώσει ως δικά της.

Η Μόσχα διακήρυξε ότι είχε προσαρτήσει τέσσερις επαρχίες της Ουκρανίας- Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα- μετά από αποκαλούμενα «δημοψηφίσματα» τον Σεπτέμβριο τα οποία έχουν απορριφθεί ως ψευδή και παράνομα από το Κίεβο, τη Δύση και την πλειονότητα των χωρών στα Ηνωμένα Έθνη.

Καμία από τις επαρχίες αυτές δεν ήταν πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο, και η Μόσχα δεν αποσαφήνισε τι τμήματά τους προσαρτούσε.

Ερωτηθείς την Πέμπτη αν η Ρωσία σχεδίαζε να ενσωματώσει περισσότερες περιοχές πέρα από τις τέσσερις περιφέρειες ο Πεσκόφ είπε «δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα. Τουλάχιστον δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για αυτό. Μα υπάρχει όπως και να έχει πολλή δουλειά μπροστά μας για την απελευθέρωση των περιοχών, σε έναν αριθμό νέων περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπάρχουν κατεχόμενα εδάφη που πρέπει να ελευθερωθούν. Εννοώ μέρος της Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, καθώς και αυτό που έγινε μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και μετά κατελήφθη ξανά από τα ουκρανικά στρατεύματα».

Η Ουκρανία έχει διώξει τις ρωσικές δυνάμεις από ένα μικρό τμήμα της επαρχίας του Λουχάνσκ, και τον προηγούμενο μήνα ο ρωσικός στρατός υποχώρησε από όλα τα τμήματα της περιφέρειας της Χερσώνας που είχε υπό τον έλεγχό του στη δυτική όχθη του Δνείπερου, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσάς της- της πόλης της Χερσώνας.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή