Λαρισα-Σύγκρουση τρένων: Στο Α.Τ. ο σταθμάρχης βάρδιας και ο κλειδούχος της γραμμής

Ένα ερώτημα είναι τι έγινε με την καθυστέρηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Παλαιοφάρσαλα αλλά και γιατί δεν υπήρξε πληροφόρηση για την κίνηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
ALEXANDROS AVRAMIDIS via Reuters

Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και ο κλειδούχος της γραμμής.

Ο σταθμάρχης βάρδιας, οπως αναφέρει το ERTnews οδηγήθηκε αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών που βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της τραγωδίας, ενώ αργότερα μαζί με τον κλειδούχο, οδηγήθηκαν στο Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας που έχει αναλάβει την προανάκριση για το τραγικό δυστύχημα.

Πάντως, ο εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος δήλωσε πως «Ένα πρόσωπο απολογείται μέχρι στιγμής για την τραγωδία στα Τέμπη και η έρευνα συνεχίζεται». Όπως ανέφερε πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Σημειώνεται πως εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου η εποπτεία του συνόλου της προανάκρισης για την τραγωδία των Τεμπών ανατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Τα ερωτήματα

Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τί έγινε με την καθυστέρηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Παλαιοφάρσαλα, όπου υπήρξε ένα πρόβλημα με την ηλεκτροκίνηση και πως ελήφθη η απόφαση το τρένο να συνεχίσει την πορεία του. Ερώτημα επίσης παραμένει το γιατί δεν υπήρξε η πληροφόρηση για την κίνηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, στην ίδια γραμμή και όχι στην παράλληλη, αλλά και για το αν λειτούργησαν φωτεινοί σηματοδότες που δίνουν την απαραίτητη σήμανση.

Η προανάκριση θα ολοκληρωθεί όταν ληφθούν καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους, ενώ κάποιοι από τους διασωθέντες επιβάτες έχουν ήδη καταθέσει.

Με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου η εποπτεία του συνόλου της προανάκρισης για την τραγωδία των Τεμπών ανατέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Σημειώνεται ότι η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Πρόεδρος Σιδηροδρομικών: Πρόκειται για λάθος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για λάθος και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα.

Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

″Όσο και να φαίνεται περίεργο πρόκειται για κάποιο λάθος. Έγινε κάτι που θα διερευνηθεί από τους αρμόδιους, αλλά έγινε λάθος, είπε σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει εμπειρία 40 ετών και πως δεν μπορεί να πει εάν το λάθος έγινε στο έδαφος ή στο τρένο”.

Απαντώντας για το γιατί και ο κλειδούχος καταθέτει στις αρχές μαζί με τον σταθμάρχη είπε πως οι εντολές δίνονται από το γραφείο του σταθμού και οι αλλαγές που χρειάζονται γίνονται ηλεκτρικά.

Πηγή: ERTnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή