Λαβρόφ: Κανείς λογικός δεν θα πίστευε πως ο Πούτιν είναι άρρωστος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαψεύδει τις φήμες πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι άρρωστος.
via Associated Press

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι άρρωστος.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση ο Λαβρόφ είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται δημόσια κάθε ημέρα και «κανένας λογικός» δεν θα έβλεπε ίχνη ασθένειας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, έχουν ενταθεί οι φημολογίες στα ΜΜΕ πως η υγεία του Πούτιν, που θα γίνει φέτος 70 ετών, ενδεχομένως να είναι κακή, πιθανώς λόγω καρκίνου.

Η συνέντευξη του Λαβρόφ έλαβε χώρα καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προελαύνει στο Ντονμπάς της Ουκρανίας, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ να λέει πως η «απελευθέρωση» της περιοχής είναι «προτεραιότητα άνευ όρων» για τη Ρωσία. Επίσης, επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «νεοναζιστικού καθεστώτος» στην Ουκρανία.

Σημειώνοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται τακτικά δημοσίως, ο Λαβρόφ είπε στο TF1 πως «δεν νομίζω ότι λογικοί άνθρωποι μπορούν να δουν σε αυτό το πρόσωπο κάποιου είδους ασθένεια».

«Μπορείτε να τον παρακολουθήσετε σε οθόνες, να διαβάσετε και να ακούσετε τις ομιλίες του» είπε σε σχόλια που δημοσίευσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το αφήνω στη συνείδηση αυτών που διασπείρουν τέτοιες φήμες παρά τις ημερήσιες ευκαιρίες να αξιολογήσετε πώς μοιάζει ο καθένας».

Πηγές των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποστήριζαν σε ΜΜΕ πως ο Πούτιν είναι σοβαρά άρρωστες, ωστόσο φήμες για την υγεία του Ρώσου προέδρου κυκλοφορούν κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για το ανθρώπινο κόστος των συγκρούσεων, στις οποίες λαμβάνει χώρα ευρεία χρήση πυροβολικού και πυραύλων σε κάποιες αστικές περιοχές, ο Ρώσος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αυστηρές εντολές να «αποφύγουν επιθέσεις και πλήγματα στις πολιτικές υποδομές».

Ο Λαβρόφ είπε στο TF1 ότι μια νίκη «στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ, που έχουν αναγνωριστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη, αποτελεί προτεραιότητα άνευ όρων». Ωστόσο πρόσθεσε ότι εναπόκειται στους υπόλοιπους Ουκρανούς το αν θα ήταν πρόθυμοι να «επιστρέψουν στην εξουσία ενός νεοναζιστικού καθεστώτος που έχει αποδείξει πως είναι ρωσοφοβικό στην ουσία».