ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2020 17:24 EEST

Λευκορωσία: Χάκερς έδωσαν στη δημοσιότητα προσωπικά δεδομένα 1000 αστυνομικών

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα παραμείνουν ανώνυμες, λένε οι διαδηλωτές κατά του Λουκασένκο

Χάκερ διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 1000 αστυνομικών της Λευκορωσίας ως αντίποινα για την καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς μία άλλη μαζική συγκέντρωση ήταν σε εξέλιξη την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου.

«Καθώς οι συλλήψεις συνεχίζονται, θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε δεδομένα σε μαζική κλίμακα», ανέφερε δήλωση που μεταδόθηκε από το δελτίο ειδήσεων του καναλιού Nexta, το οποίο πρόσκειται στην αντιπολίτευση. «Κανείς δεν θα παραμείνει ανώνυμος, ακόμη και κάτω από μια μπαλακλάβα».

Η κυβέρνηση είπε ότι θα βρει και θα τιμωρήσει τους υπευθύνους για διαρροή των δεδομένων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα, 19 Σεπτεμβρίου.

«Οι δυνάμεις, τα μέσα και οι τεχνολογίες που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, επιτρέπουν τον εντοπισμό και τη δίωξη της συντριπτικής πλειοψηφίας εκείνων που είναι ένοχοι για διαρροή προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο», δήλωσε η Όλγα Χεμοδόνοβα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αφοσίωση των δυνάμεων ασφαλείας στον Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, μετά την νίκη του στις εκλογές του περασμένου μήνα, για έκτη φορά, για τις οποίες οι αντίπαλοι του ισχυρίζονται πως υπήρξε νοθεία.

Καθ′ όλη την διάρκεια των διαδηλώσεων χιλιάδες πολίτες έχουν συλληφθεί, προκειμένου οι αρχές να αντιμετώπίσουν το μαζικό κύμα των διαμαρτυριών και απεργιών στη χώρα.

Η καταστολή των διαδηλώσεων από πλευράς Λουκασένκο, οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξετάσει νέες κυρώσεις εις βάρος της κυβέρνησης του. Παράλληλα, το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, έντονες ήταν η αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησης στις αναφορές πως, η βασική του αντίπαλος και ηττημένη των εκλογών, Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, πρόκειται σύντομα να συναντηθεί με του υπουργούς Εξωτερικών, των κρατών μελών της Ευρωπικής Ενωσης.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επέκρινε την Ευρωπαική Ενωση για την πρόσκληση της Τιχανόφσκαϊα στην υπουργική συνάντηση καθώς και για την εξέταση κυρώσεων, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να «προκαλέσουν αναταράξεις» στην Λευκορωσία.

 

Πηγή: The Guardian