ΔΙΕΘΝΕΣ
24/08/2020 13:12 EEST

Λευκορωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του Λουκασένκο, ο οποίος εμφανίστηκε σε κάμερες με όπλο και εξάρτυση

Διαδηλώσεις στο Μινσκ.

ASSOCIATED PRESS

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Μισκ, κατά του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του στρατού την Κυριακή, συγκεντρωνόμενοι κοντά στην κατοικία του πριν διαλυθούν ειρηνικά.

Ο Λουκασένκο τους χαρακτήρισε «ποντίκια» και εθεάθη σε βίντεο που προβλήθηκε από κρατικά ΜΜΕ να κατεβαίνει από ελικόπτερο με όπλο και εξάρτυση, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ακλόνητος απέναντι στις διαδηλώσεις εναντίον του που ξέσπασαν μετά τις αμφιβητούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως τώρα ο Λουκασένκο στα 26 του χρόνια στην εξουσία, δοκιμάζοντας παράλληλα την πίστη των δυνάμεων ασφαλείας του.

 

 

Οι διαδηλωτές βάδισαν με σημαίες προς την κατοικία του, φωνάζοντας συνθήματα με τα οποία ζητούσαν την παραίτησή του και νέες εκλογές. Ωστόσο, κράτησαν απόσταση από το Μέγαρο Ανεξαρτησίας, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, αν και κάποιοι, σύμφωνα με το Reuters, πλησίασαν σε απόσταση 10-20 μέτρων.

Ο Λουκασένκο εμφανίστηκε στα τοπικά ΜΜΕ να πετά πάνω από τις διαδηλώσεις με ελικόπτερο πριν προσγειωθεί στην κατοικία του και εμφανιστεί με εξάρτυση και όπλο στο χέρι. Αργότερα σε βίντεο που κυκλοφόρησε φάνηκε να πηγαίνει στις αστυνομικές δυνάμεις έξω από την κατοικία του και να τις ευχαριστεί.

Το πλήθος διαλύθηκε νωρίς το βράδυ. Δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία- με τον Λευκορώσο πρόεδρο να ακούγεται να λέει σε βίντεο πως «διαλύθηκαν σαν ποντίκια».

Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας μετέδωσε πως στη διαδήλωσε συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι.

(με πληροφορίες από Reuters)