Λευκορωσία: Έφοδοι αστυνομίας σε σπίτια δημοσιογράφων και ακτιβιστών

Σε φυλάκιση καταδικάστηκαν 11 φοιτητές και ένας καθηγητής για τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις.
Διαδηλωτές στη Λευκορωσία κρατούν στα χέρια τους πορτρέτα του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο του Μινσκ.
Διαδηλωτές στη Λευκορωσία κρατούν στα χέρια τους πορτρέτα του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο του Μινσκ.
Reuters Photographer via Reuters

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα η αστυνομία της Λευκορωσίας πραγματοποίησε εφόδους σε γραφεία αλλά και σπίτια δημοσιογράφων και ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,παρατείνοντας την καταστολή εις βάρος των αντιπάλων του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Το δίκτυο Nexta Live, που εδρεύει στην Πολωνία, μετέδωσε ότι μεταξύ των χώρων, στους οποίους πραγματοποιήθηκε έφοδος της αστυνομίας, ήταν το γραφείο του αμερικανικού Radio Liberty στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. Η λευκορωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna-96 μετέδωσε ότι δύο δημοσιογράφοι του Radio Liberty βρίσκονταν υπό κράτηση.

Οι αρχές έχουν κλείσει μια σειρά από μη κρατικά μέσα ενημέρωσης και έχουν διακόψει τη λειτουργία οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον περασμένο Αύγουστο έπειτα από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με την αντιπολίτευση αμαυρώθηκαν από νοθεία. Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, αρνείται ότι έγινε εκλογική νοθεία.

Αστυνομικοί πήγαν σήμερα στα σπίτια δημοσιογράφου του πολωνικού τηλεοπτικού σταθμού Belsat και πολλών τοπικών δημοσιογράφων, όπως ανέφερε η Viasna-96.

Χθες και προχθές, αξιωματικοί ασφαλείας πραγματοποίησαν έρευνες σε περίπου 20 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και μέσων ενημέρωσης μεταξύ άλλων, θέτοντας υπό κράτηση πάνω από 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Viasna-96.

Τις έρευνες και τις συλλήψεις στην πρώην σοβιετική δημοκρατία έχουν καταδικάσει πολιτικοί της Δύσης, διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που βρίσκεται στη Λιθουανία.

Φωτογραφεία αρχείου REUTERS/Vasily Fedosenko
Φωτογραφεία αρχείου REUTERS/Vasily Fedosenko
Vasily Fedosenko via Reuters

Ποινές φυλάκισης σε 11 φοιτητές και έναν καθηγητή πανεπιστημίου

Η λευκορωσική δικαιοσύνη καταδίκασε σήμερα σε τουλάχιστον διετή φυλάκιση 11 φοιτητές και έναν καθηγητή πανεπιστήμιου για τη συμμετοχή τους την περασμένη χρονιά στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Λουκασένκο, όπως ανέφερε η ΜΚΟ Viasna.

Το δικαστήριο έκρινε ότι συμμετείχαν σε γεγονότα «παραβιάζοντας κατάφωρα τη δημόσια τάξη» στο πανεπιστήμιό τους και καταδικάστηκαν σε δυόμισι έτη φυλάκισης, με εξαίρεση έναν φοιτητή που καταδικάστηκε σε 2ετή φυλάκιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή