Λευκορωσία: Στέλεχος της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει ότι ο Προτασέβιτς έχει τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό

«Αυτό δεν είναι ελευθερία. Είναι ενός άλλου είδους φυλακή», λέει το στέλεχος της αντιπολίτευσης.
Προτάσεβιτς
Προτάσεβιτς
Anadolu Agency via Getty Images

Στέλεχος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης στην εξορία ανακοίνωσε σήμερα πως ο δημοσιογράφος και αντιφρονών Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη στα τέλη Μαΐου μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο οποίο επέβαινε στη Λευκορωσία, μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε κατ′ οίκον περιορισμό.

″Μόλις μίλησα με τους γονείς του Ρομάν Προτασέβιτς. Τέθηκε σε κατ΄οίκον περιορισμό. Όμως αυτό δεν είναι ελευθερία. Είναι ενός άλλου είδους φυλακή. Οι άνθρωποι της KGB μένουν στο ίδιο δωμάτιο μαζί του”, γράφει στο Twitter ο Φρανάκ Βιακόρκα, σύμβουλος της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η σύντροφος του Προτασέβιτς, Σοφία Σαπέγκα, που συνελήφθη ταυτόχρονα με τον Προτασέβιτς, τέθηκε επίσης σε κατ΄οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Αλεξάντρ Φιλανόβιτς, ο οποίος είπε στο Telegram πως ελπίζει ”σε μια θετική εξέλιξη στο προσεχές μέλλον”.

Ο Βιακόρκα διευκρίνισε πως οι γονείς του Προτασέβιτς δεν έχουν ”επαφή με τον Ρομάν και φοβούνται πως θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο ανταλλαγής με τη Δύση” που επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Δημοσιοποίησε επίσης μια φωτογραφία που ελήφθη από έναν περαστικό στο Μινσκ που δείχνει κάποιους που μοιάζουν να είναι ο Ρομάν Προτασέβιτς και η Σοφία Σαπέγκα που δίνουν συνέντευξη σε ένα πάρκο της πόλης.

Μετά τη σύλληψή του, ο 26χρονος δημοσιογράφος εκτέθηκε αρκετές φορές στην τηλεόραση, με υποστηρικτές του να λένε ότι επρόκειτο για συνεντεύξεις ”υπό καταναγκασμό”.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια χαιρέτισε στο κανάλι της στο Telegram ένα ”καλό νέο” αν και ”ο κατ΄οίκον περιορισμός δεν είναι ελευθερία”.

″Εξακολουθούν να είναι υπό εξέταση, οι ελάχιστες κινήσεις τους παρακολουθούνται. Εξακολουθούν ως εκ τούτου να κρατούνται όμηροι”, είπε.

Η Σοφία Σαπέγκα και ο Ρομάν Προτασέβιτς κατηγορούνται ότι συντόνισαν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιστορικό κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε πέρυσι στη Λευκορωσία μετά την επανεκλογή για πέμπτη θητεία του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο η οποία έχει καταγγελθεί ως αποτέλεσμα νοθείας.

Το καθεστώς του Αλεξάντρ Λουκασένκο κατέστειλε σκληρά το κίνημα αυτό, συλλαμβάνοντας ή αναγκάζοντας στην εξορία όλους τους ηγέτες της αμφισβήτησης εκ των οποίων πολλοί δικάζονται αυτή την περίοδο.

Σήμερα, η εισαγγελία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε πως σε βάρος του δικηγόρου Μαξίμ Ζναρκ και της Μαρία Κολεσνίκοβα, χαρισματικής μορφής της αντιπολίτευσης που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ”συνωμοσία με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας”.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο προκάλεσε την οργή των Δυτικών στέλνοντας στα τέλη Μαΐου ένα μαχητικό προκειμένου να αναγκάσει ένα αεροσκάφος της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στο οποίο επέβαιναν ο Ρομάν Προτασέβιτς και η Σοφία Σαπέγκα, να προσγειωθεί στο Μινσκ. Είχε πει πως υπήρξε προειδοποίηση για βόμβα, ισχυρισμός που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.

Αυτήν την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε βάρος δεκάδων αξιωματούχων και οντοτήτων που συνδέονται με το λευκορωσικό καθεστώς, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Άμυνας και Μεταφορών, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας και ένας από τους γιους του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δημοφιλή