«Λέοπολντστατ»: Το νέο έργο του Τομ Στόπαρντ από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας στο Μέγαρο

Το έργο απέσπασε το Βραβείο Ολιβιέ 2020 και είναι εμπνευσμένο από την οικογενειακή ιστορία του συγγραφέα.
«Λέοπολντστατ».
«Λέοπολντστατ».
Marc Brenner

H σειρά δορυφορικών μεταδόσεων National Theatre Live, που δίνει τη δυνατότητα στους θεατρόφιλους να παρακολουθούν προβολές σημαντικών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας στην οθόνη μεγάλων μουσικών και κινηματογραφικών αιθουσών ανά τον κόσμο, επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής με το «Λέοπολντστατ», το νέο έργο του Τομ Στόπαρντ, ένα δυνατό δράμα για την αγάπη και την οικογένεια, που κρύβει πίσω του μία αληθινή ιστορία.

Το «αριστούργημα» (όπως το έχει χαρακτηρίσει η κριτική) του σπουδαίου βρετανού συγγραφέα, που προβάλλεται μαγνητοσκοπημένο με αγγλικούς υπότιτλους την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ. στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο στις 25 Ιανουαρίου 2020 και παρουσιαζόταν στο West End με τεράστια επιτυχία επί τρεις μήνες, κατόπιν απαίτησης του κοινού, πριν κατέβει λόγω των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων.

«Λέοπολντστατ».
«Λέοπολντστατ».
Marc Brenner

Ο τίτλος του έργου («Λέοπολντστατ»), που απέσπασε το Βραβείο Ολιβιέ 2020, είναι εμπνευσμένος από την πολύβουη, παλιά εβραϊκή συνοικία της Βιέννης.

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία είναι φανταστική, βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοχεία του συγγραφέα. Ο Στόπαρντ ανακάλυψε αργά στη ζωή του ότι η οικογένειά του ήταν εβραϊκή και πως αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο έφυγαν από την πατρίδα τους Τσεχοσλοβακία κατά την προέλαση του Χίτλερ. Η μητέρα του τον είχε κρατήσει στο σκοτάδι για δεκαετίες, σκεπτόμενη ότι η άγνοια θα τον προστάτευε αν επέστρεφαν οι σκοτεινοί καιροί.

Την πολυπρόσωπη παραγωγή του NTL σκηνοθέτησε ο Πάτρικ Μάρμπερ καθοδηγώντας ένα καστ 40 ηθοποιών.

«Leopoldstadt»

Λέοπολντστατ, 1899. Ο Χέρμαν Μερτς, ιδιοκτήτης εργοστασίου και βαπτισμένος εβραίος, παντρεύεται την καθολική Γκρετλ και ανελίσσεται κοινωνικά. Η ιστορία των τελευταίων πενήντα χρόνων της οικογένειας ξετυλίγεται μπροστά μας, περνώντας από την αναταραχή του πολέμου, στην εξαθλίωση, την προσάρτηση στη ναζιστική Γερμανία και το Ολοκαύτωμα -η τελευταία σκηνή του έργου εκτυλίσσεται στο 1955.

Διάρκεια: 2 ώρες (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 15 €

Eισιτήρια 210 72 82 333, www.megaron.gr.