Επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο: Τρεις κλίμακες για τα νοικοκυριά

Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει νέο μοντέλο επιδότησης για τα νοικοκυριά, σε τρεις μεγάλες κλίμακες. Συνολικά 1,1 δισ. ευρώ για επιδότηση ρεύματος τον Οκτώβριο.
|
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ POWERPASS (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ POWERPASS (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Eurokinissi

«H Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα αποορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης. Ειδικά για τον μηχανισμό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, η χώρα μας προνόησε και ο ελληνικός μηχανισμός έχει αποδώσει 2,5 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας ξεκινώντας τις ανακοινώσεις του κατά την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού της κυβέρνησης για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Τρεις οι στόχοι της κυβέρνησης, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
- να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών
- να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα
- να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας

Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.Η κλιμακωτή επιδότηση για το ρεύμα σε τρία επίπεδα

Τρεις κλίμακες προσδιόρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος για την επιδότηση στην χρέωση του ρεύματος:

- Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση απορροφά το 80% της αύξησης, δηλαδή ανέρχεται σε 386 ευρώ/μεγαβατώρα. Αν έναν νοικοκυριώο μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση θα αυξάνεται κατά 50 ευρώ/μεγαβατώρα.
- Για μηνιαία κατανάλωση άνω των 1.001 κιλοβατώρων η επιδότηση είναι της τάξης του 70% και ανέρχεται στα 336 ευρώ/μεγαβατώρα. Αφορά το 2% των νοικοκυριών. Και εδώ υπάρχει επιδότηση 50 ευρώ/μεγαβατώρα για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.


Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο θα απορροφηθεί σχεδόν το 100% των αυξήσεων, δηλώνει ο Κώστας Σκρέκας.


Η επιδότηση στο ρεύμα για επαγγελματίες και αγρότες

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Οκτώβριο:

- Για παροχή ισχύος έως 35 KVA η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες για τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα απορροφώνας το 80% της αύξησης.
- Για όσους ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες ανά μηνα η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/μεγαβατώρα.
- Για τους αγρότες η επιδότηση για τον Οκτώβριο θα είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ/μεγαβατώρα.

Συνολικά το ποσό για την επιδότηση στο ρεύμα για τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Από σήμερα όλοι οι πολίτες μπορούν να βρουν 23 προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στο site του υπουργείου στο διαδίκτυο https://ypen.gov.gr/ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας.

Για το φυσικό αέριο και τα νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ εμπορίας με τους παρόχους θα δώσουν οριζόντια επιδότηση, απορροφώντας πάνω από 50% της αύξησης.

Το μέτρο αφορά σε 700,000 καταναλωτές σε οικιακούς καταναλωτές, δηλώνει ο κύριος Σκρέκας. Η οριζόντια επιδότηση θα είναι ύψους 90 ευρώ ανα μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση, προσθέτει, εξακολουθεί να ακολουθεί μοντέλο ενεργειακής θωράκισης για τους ευάλωτους και για επιχειρήσεις, καθώς τίθεται σε ισχύ ένα νέο ειδικό τέλος δέκα ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.