Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό

Προανήγγειλε μεγάλες τομές ο πρωθυπουργός, δήλωσε αποφασισμένος να πατάξει τη φοροδιαφυγή και δεσμεύθηκε για την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Κυριάκος Μητσοτακης ανέλυσε τις προτεραιότητες του δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στην στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών
Ο Κυριάκος Μητσοτακης ανέλυσε τις προτεραιότητες του δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στην στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών
MotionTeam

Στον απόηχο της ομιλίας του στο Βελλίειο Συνεδριακό Κέντρο, κατά την οποία ανακοίνωσε τις «μεγάλες αλλαγές» ενόψει, με «ξεπάγωμα» των τριετιών, market pass για Θεσσαλία και Εβρο κ.ά, μαζί με την υπόσχεση να «ξαναχτίσουμε ό,τι χάσαμε», ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της 87ης ΔΕΘ.

Η είδηση από τις τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έκανε ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μίλησε για τη χρησιμότητα του επιτελικού κράτους απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική που ασκήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε βαθιές τομές προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Τόνισε επίσης την απόφαση του να δοθεί μάχη απέναντι στην ακρίβεια και να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Ψέμα ότι άργησε ο στρατός»

Η πρώτη ερώτηση δόθηκε σε μέσο ενημέρωσης από τη Θεσσαλία και αφορούσε στην κυβερνητική δράση απέναντι στον Daniel αλλά και στις διαδικασίες αποκατάστασης που δρομολογούνται.

″Το καιρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ μίλησε για τις διαφορές στο πρωτόκολλο της χρήσης του 112, σε σχέση με το τι συμβαίνει στις περιπτώσεις πυρκαγιάς. Σχετικά με την ανάμιξη του Στρατού, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήταν ψέμα η δήθεν καθυστερημένη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας ότι τα ελικόπτερα πέταξαν μόλις ήταν αφικτό από πλευράς καιρού.

Για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία σημείωσε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής περνά μέσα από τη διαχείριση των υδάτων της. ”Είμαι αποφασισμένος το θέμα αυτό να το λύσω δραστικά”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μιλάμε για μία περιφέρεια που είναι κρίσιμη για την εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας. ”Αυτό που ήταν αδύνατο να γίνει, έγινε”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Καμία πρόθεση για ανασχηματισμό»

Απαντώντας σε ερώτηση για την καλύτερη προετοιμασία απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέδειξε την σημασία της Πολιτικής Προστασίας καθώς το πρόβλημα ήρθε για να μείνει και απαιτείται συστράτευση όλων. Σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία είπε ότι δεν είναι ειδικός να μιλήσει για το τι έγινε ακριβώς και αυτό θα εξεταστεί -και από τη Δικαιοσύνη- όμως δεσμεύθηκε ότι θα λυθεί το πρόβλημα. ”Θα είμαστε πιο έτοιμοι από ότι είμασταν φέτος”, τόνισε σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ.

Μετά από ερώτηση για πιθανά λάθη του κυβερνητικού μηχανισμού τόνισε ότι ”έχω πάντα απαίτηση να κάνω αυτοκριτική και να δω τι δεν πήγε καλά”, ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν είναι ώρα τώρα καθώς προηγείται να δούμε τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα και ανέφερε τα επιστημονικά δεδομένα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Πολιτική Προστασία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περισσότερων παρεμβάσεων που διαγνώσθηκε το φετινό καλοκαίρι ενώ τόνισε ότι ”σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου”. Παράλληλα μίλησε για ταχύτερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Σχετικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα διατεθούν, ανέφερε ότι τα λίγα αδιάθετα χρήματα από το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν στην αποκατάσταση των καταστροφών. ”Δεν θα ησυχάσω αν δεν καταφέρω να πείσω τους εταίρους μας για ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης”, τόνισε ενώ ξεκαθάρισε ότι ”δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό”.

«Λειτούργησε το επιτελικό κράτος»

”Χρειάζεται καλύτερος κάθετος συντονισμός”, ανέφερε στην συνέχεια κάνοντας λόγο για ανάγκη περισσότερων ασκήσεων και προσομειωσης σε συνθήκες που μπορεί να προκύψουν. ”Πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα στο πεδίο”, συμπλήρωσε. Επίσης ξεκαθάρισε ότι για να κινηθεί ο Στρατός, θα πρέπει να υπάρχει σχετική εντολή από την Πολιτική Προστασία. ”Έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη φορά”, επισήμανε.

Μετά από ερώτηση για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους σε διάφορα περιστατικά και αν προτίθεται να κάνει αλλαγές, ξεκαθάρισε ότι το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος διοίκησης, καλύτερου συντονισμού και λογοδοσίας, εξηγώντας ότι λειτούργησε το επιτελικό κράτος φέρνοντας ως παράδειγμα την άμεση λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου στη Λάρισα και το μοίρασμα αρμοδιοτήτων. ”Ήταν πέραν του ακραίου καιρικό φαινόμενο αυτό που έγινε στη Θεσσαλία”, εξήγησε και ζήτησε να ”μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης”, ειδικά όπως τόνισε όταν δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική.

«Η Χάγη είναι μακριά»

Για τα ελληνοτουρκικά η επόμενη ερώτηση, λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό να θεωρεί θετικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία. ”Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ την στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία”, υπογράμμισε εξηγώντας ότι όταν υπάρχει διαφωνία να μην πηγαίνει η κατάσταση στα άκρα ενώ εκτίμησε ότι ”η Χάγη είναι μακριά”. Σχετικά με την μεγάλη εικόνα, εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση και αυτή η προσέγγιση περνάει και μέσα από τις σχέσεις με την Ελλάδα. ”Να μην περιμένουμε ότι τα προβλήματα θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά οι διαφωνίες να μην οδηγούν σε μία ένταση στο πεδίο”, σημείωσε.

«Να τσακίσουμε όποιον αισχροκερδεί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο τι προτίθεται να κάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, παραδέχθηκε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Για να αντιμετωπιστεί απαιτείται αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που ήδη υλοποιούνται ενώ μίλησε και για το ″ξεπάγωμα″ των τριετιών. ”Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα αποκλιμακωθεί αλλά τα μόνιμα μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων θα είναι εδώ”, υπογράμμισε και μίλησε στην συνέχεια για τους ελέγχους στην αγορά τονίζοντας ότι θα είναι αυστηροί. ”Αν κάποιος πάει να πατήσει σε αυτό που έγινε στη Θεσσαλία και να αυξήσει τις τιμές προϊόντων, πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε”, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι ”είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη”.

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι πολιτικοί»

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του rotation που έγινε στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, εξήγησε ότι δεν έγινε στην τύχη και ότι δεν υπάρχουν αμετακίνητοι πολιτικοί. ”Αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς καθώς θέλω να δίνω το χρόνο στους υπουργούς να δείχνουν έργο”, και πρόσθεσε ότι εξετάζει πολύ τα θέματα συμπεριφορών. ”Η χώρα πήρε επενδυτική βαθμίδα. Αν δεν υπήρχαν οι φωτιές και οι πλημμύρες αυτή θα ήταν η πρώτη είδηση”, σημείωσε στην συνέχεια και μίλησε για το κυβερνητικό έργο των τελευταίων τριών μηνών, απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική όσων λένε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν ξεκίνησε καλά τη θητεία του. ”Μία κυβέρνηση κρίνεται συνολικά”, εξήγησε.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής για την οποία μίλησε χθες. ”Έχουμε κάνει βήματα και τώρα πρέπει να κάνουμε άλματα”, τόνισε εξηγώντας ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε κυβερνητική βούληση όλων των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επισήμανε τη βοήθεια που πλέον δίνει η τεχνολογία ενώ μίλησε και για την συμμετοχή του πολίτη στον εντοπισμό της παρανομίας. ”Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα και θα στηρίξουν τον πρϋπολογισμό” πρόσθεσε ενώ εξήγησε ότι είναι θέμα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικό.

Μιλώντας για την υποχρωτικότητα στην ασφάλιση περιουσιών, κάτι που προανήγγειλε κατά τη χθεσινή του ομιλία, εξήγησε ότι είναι πολύ δύσκολο ο προϋπολογισμός του κράτους να καλύπτει όλες τις ζημιές μετά από μία φυσική καταστροφή. ”Πιστεύω ότι τελικά ότι θα καταλήξουμε σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα είναι υποχρεωτική”, εκτίμησε ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για τη νοοτροπία που υπάρχει, καθώς αν ένας επιχειρηματίας που έχει ασφαλίσει την επιχείρηση του βλέπει ότι θα αποζημιωθεί και αυτός που δεν έχει κάνει ασφάλιση, τότε θα σκεφθεί να ακυρώσει και αυτός την ασφάλιση που έχει. ”Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή την συζήτηση”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι σε μία χώρα που αντιμετωπίζει σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες, μία τέτοια συζήτηση είναι αναπόφευκτη.

«Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο»

Μετά από ερώτηση για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και το ποιον αρχηγό προτιμά για αντίπαλο, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν τον αφορά.

”Δεν έχω πρόθεση να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο”, απάντησε σε σχετική ερώτηση ενώ για τις ευρωεκλογές και για την πιθανότητα λίστας, αρκέστηκε να πει ότι ”οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό”.

Σχετικά με το αν οι επιχειρήσεις αντέχουν μία αύξηση μισθολογικού κόστους στο ύψος του στόχου που έχει θέσει προεκλογικά ο πρωθυπουργός, δηλαδή μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης ότι ¨είναι θετικό ότι βλέπουμε τους μισθούς στην αγορά να αυξάνονται” και δήλωσε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επανερχόμενος στα ελληνοτουρκικά και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα κάποιων ελληνικών υποχωρήσεων για το οποίο είχε αναφερθει σε συνέντευξη του στο παρελθόν, σημείωσε ότι ”σε μία διαπραγμάτευση μπορεί κάποιος να μην πετύχει το 100% των στόχων του. Ίσως ο όρος υποχώρηση δεν είναι δόκιμος” και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσει θέματα για την ελληνική κυριαρχία″.

«Κατάκτηση το 112, προτεραιότητα η αναβάθμιση της Υγείας»

Για την πιθανότητα η ΝΔ να μην πάει καλά σε ορισμένες περιφέρειες εξαιτίας των καταστροφών, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο απολογισμός θα γίνει το βράδυ των εκλογών. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα πιθανής μετεγκάταστασης χωριών, σημείωσε ότι απαιτούνται επιστημονικά δεδομένα για το αν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και ξεκαθάρισε ότι εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη, αυτό θα γίνει μόνο μετά από συζητήσεις με την τοπική κοινωνία.

Για το αν αναγνωρίζει λάθη στον σχεδιασμό απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ο πρωθυπουργός μίλησε για καταστροφές που έχουν γίνει και σε άλλες χώρες και μίλησε για την κατάκτηση του 112 και της τακτικής των εκκενώσεων που έχει σώσει ζωές. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την απώλεια ζωών στη Γερμανία επειδή δεν υπήρξε το 112. ”Είναι κάτι που κατακτήσαμε και χρειάζεται η στήριξη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας” ενώ μιλώντας για τον Χρήστο Στυλιανίδη αποκάλυψε ότι ο ίδιος δεν ήθελε για προσωπικούς λόγους την συμμετοχή του αρχικά στη νέα κυβέρνηση.

Μιλώντας για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας επανέλαβε ότι η αναβάθμιση του είναι η κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης και προανήγγειλε δράσεις ενίσχυσης νοσοκομείων αλλά και κατασκευής νέων ενώ έκανε λόγο για εμπεριστατωμένο σχέδιο ανασύνταξης του ΕΚΑΒ.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στους Σπαρτιάτες και στο θέμα του Ηλία Κασιδιάρη. ”Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται ρύθμιση για το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών” εξηγώντας ότι δεν κρίνει την συμμετοχή στις εκλογές ο Άρειος Πάγος απάντησε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω»

Επανερχόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων εξαιτίας της φτώχειας, εξήγησε ότι ”υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να διανύσουμε” και μίλησε για γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας εκτιμώντας ότι θα πέσει γρηγορα κάτω από το 10%. ”Δεν μπορώ να δεχθώ επί της αρχής έναν καπιταλισμό χωρίς όρια, όπου ο πλούτους συγκεντρώνεται στα χέρια πολύ λίγων”, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

”Θυμάστε ένα τραγούδι, δεν πάω πουθενά εδώ θα μείνω; Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική δουλειά από αυτή που κάνω για την πατρίδα μου. Προτιμώ να εκπροσωπώ την πατρίδα μου στην Ευρώπη από το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην πατρίδα μου”, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με σενάρια μετακίνησης του σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα.

«Η υπόθεση Μπελέρη σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία»

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί για το θέμα των νέων ταυτοτήτων αλλά και των αντιδράσεων από πολίτες. ”Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνομιλώ με το παράλογο”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα προχωρήσει. Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει μαζικότητα στις αντιδράσεις ενώ ανακοίνωσε ότι οι υπάρχουσες ταυτότητες θα καταργηθούν οριστικά το καλοκαίρι του 2026.

”Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται”, τόνισε μετά από σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι καλύτερη από ότι στο παρελθόν. Όσο για το θέμα του φόρου διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία που θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πληγέντων, εκτίμησε ότι δεν θα επηρεάσει τον τουρισμό.

Μετά από ερώτηση για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των ΜμΕ που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό είναι περιορισμένος και μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να δοθεί χρηματοδότηση σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Όσο για την πιθανότητα νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά με την υπόθεση του Φρεντι Μπελέρη, τόνισε ότι το θέμα αυτό σκιάζει τις σχέσεις με την Αλβανία και ότι τον προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η Αλβανία δεν του δίνει τη δυνατότητα ακόμα και μέσα από τη φυλακή να ορκιστεί δήμαρχος. ”Αποτελεί μία σαφέστατη παραβίαση του κράτους δικαίου, δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις μας με την Αλβανία” σημείωσε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για προβλήματα που μπορεί να έχει η γειτονική χώρα στο δρόμο για την ευρωπαϊκή της πορεία.

«Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα»

Απαντώντας σε ερώτηση για το εύρος της Συνταγματικής Αναθεώρησης που θέλει να εφαρμόσει., σημείωσε ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση και τόνισε ότι δεν θέλει να ανοίξει σήμερα ένα θέμα που θα ανοίξει το 2025.

Όσο για το αν θα συναντήσει τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με νόημα ότι ″προφανώς είναι λογικό να συναντήσω τον ή την αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ”

Μιλώντας για τον γάμο των ομοφύλων, τόνισε ότι η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. ”Ο χρόνος που θα έρθει το θέμα είναι δική μου απόφαση” είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει ο γάμος μεταξύ των ατόμων του ίδιου φύλου.

Μετά από ερώτηση για την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι είναι σημαντική γιατί ανοίγει πηγές χρηματοδότησης και φθηνότερο δανεισμό κάτι που σημαίνει όφελος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. ”χ. Το κύριο μέλημα μας είναι να περιορίσουμε τις συνέπειες από την παγκόσμια έκρηξη τιμών”.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση και για το θέμα της λειτουργίας του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και ανέφερε ότι μετατίθεται από το πρώτο εξάμηνο για το δεύτερο η παράδοση του στους πολίτες καθώς απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα δοκιμαστικών διαδρομών.

Σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κυβερνητικές δράσεις και σημείωσε ότι αναφορικά με τις ανακοινώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μία πρώτη παρέμβαση και ότι αν προκύψει ανάγκη θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Ερχονται σημαντικές τομές στη Δικαιοσύνη»

Για τις παρεμβάσεις που έρχονται στον τομέα της Δικαιοσύνης και για πιθανές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, τόνισε ότι αυτές οι παρεμβάσεις θα νομοθετηθούν πολύ σύντομα και ότι θα πρόκειται για σημαντικές τομές.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για τις καλές επιδόσεις του πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι έρχονται παρεμβάσεις για την περαιτέρω στήριξη του ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη προσαρμογής του απέναντι στην κλιματική αλλαγή προαναγγέλοντας σχετική μελέτη που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο θέμα του υπερτουρισμού με αφορμή σχετική ερώτηση για την κατάσταση στην Κρήτη, τόνισε ότι το θέμα απασχολεί την κυβέρνηση. Προτεραιότητες, όπως είπε, είναι η προσέλκυση τουριστών με μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα όπως και η επέκταση της τουριστικής περιόδου, κάτι που σταδιακά γίνεται.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ενώ προανήγγειλε και μέριμνα για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές σχετικά με το ύψος των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Επιστροφή αστυνομικών στα Τμήματα, νέες δράσεις στον Εβρο»

Με αφορμή την κάθοδο χούλιγκανς από την Κροατία και τα σοβαρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ”δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της ΕΛ.ΑΣ.” προσθέτοντας ότι αποδόθηκαν ευθύνες. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών ενώ μίλησε και για την απόφαση του να αποδεσμευθούν 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη σημαντικών προσώπων και επιστροφή τους στα Τμήματα.

Μετά από ερώτηση για το Έβρο, προανήγγειλε νέες δράσεις για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, εκτός από αυτές που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την στήριξη των πληγέντων και την ανασυγκρότηση της και μίλησε για το Evros Pass και για το πιο προνομιακό Dadia Pass.

Δημοφιλή