Οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η απευθείας ανάλυση

Οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και η απευθείας ανάλυση

Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη 83η ΔΕΘ.

uffPost Greece
HuffPost Greece

16:00

Στo κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη «έπειτα από 47 ερωτήσεις», όπως παρατηρεί, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, υποβάλονται ορισμένες ειδικότερες ερωτήσεις για την κτηνοτροφία, τους αγρότες και έργα περιφερειακής ανάπτυξης όπως η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης.

Στον επίλογο, ο αρχηγός της ΝΔ αφήνει μία αιχμή για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για το θέμα των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας.

«Δεν ξέρω να υπάρχει ‘τσάμικο’ ή αν αυτός που δημιουργεί θέματα στην εξωτερική πολιτική είναι ο κύριος Κοτζιάς...θα τον στείλουν διακοπές οι Έλληνες πολίτες» δηλώνει σε καυστικό ύφος.

Συνολικά, ήταν μία συνέντευξη Τύπου «διευκρινίσεων και αποσαφηνίσεων». Ο κύριος Μητσοτάκης δεν έβγαλε κάποιο «λαγό από το καπέλο» για να αιφνιδιάσει με νέα εξαγγελία ή υπόσχεση.

Ωστόσο, ήταν για τον ίδιο μία ευκαιρία να πάρει αποστάσεις από πρόσωπα ή καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν την εικόνα της ΝΔ και τον ίδιο προσωπικά ενόψει εκλογών - όπως ο χώρος της ακροδεξιάς και των λαϊκιστών Όρμπαν και Σαλβίνι στην Ευρώπη - ενώ έκλεισε οριστικά την πόρτα σε κάθε σενάριο συνεργασίας σε κυβερνητικο επιπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας αντίθετα την πόρτα σε πρόσωπα από την κεντροαριστερά ή την αριστερά για να μπουιν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Απομένει να δούμε ποιά θα είναι αυτά.

15:05

Η δύσκολη υπόθεση του προσφυγικού, είναι το επόμενο θέμα που μπαίνει στη συζήτηση των δημοσιογράφων με τον αρχηγό της ΝΔ.

«Δεν ξέρω εάν είναι πλέον λειτουργήσιμη η Μόρια...Χαιρετίζω την απόφαση Γιούνκερ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Εχω πει ότι θα αλλάξουμε την εθνική διαδικασία χορήγησης ασύλου.Απο τη στιγμή που δεν παίρνεις καθεστώς προστασίας, να επιστρέφεις αμέσως στην Τουρκία, αυτή είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα», συμπεραίνει.

Και το επόμενο είναι εξίσου ενδιαφέρον ερώτημα:

Η ΝΔ θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στο ΔΝΤ - είναι μία μομφή από μέρους της κυβέρνησης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία καλείται να δώσει απάντηση ο κύριος Μητσοτάκης.

«Αυτή την ώρα η χώρα είναι εκτός αγορών, δεν θα κουραστώ να το λέω...με αυστηρά ψηφισμένα μέτρα, αλλά εκτός αγορών. Αυτή είναι η επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την επόμενη ημέρα», σημειώνει.

14:40

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολύ ενδιαφέρον ερώτημα, σχετικά με τις δυνατότητες «διεύρυνσης» του πολιτικού ακροατήρίου της ΝΔ, μέσω της εισόδου προσώπων εκτός των ορίων της κεντροδεξιάς στα ψηφοδέλτια.

«Στα ψηφοδέλτιά μας θα δείτε πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς...οι ψηφοφόροι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, δηλώνει.

H ερώτηση της HuffPost Greece στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη:

Α.Φουρλής: Στην Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, ζουν σήμερα 105.000 όμηροι. Είναι οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του δημοσίου. Καθ’υπερβολήν, θα λέγαμε ότι είναι όμηροι των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής και των επόμενων. Ανεξάρτητα από το πως τους προσέλαβαν, κάθε ένας από αυτούς τους ανθρώπους έχει οικογένεια, παιδιά και αγωνίες. Θα ήθελε ο καθένας ξεχωριστά μία συγκεκριμένη απάντηση από εσάς για το τι θα κάνετε γι αυτούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά αναλυτικά και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι καλύπτουν όμως πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουμε έτσι, δημόσιους υπαλλήλους δύο ταχυτήτων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προτεραιοποιήσουμε όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες...Όταν ένας νέος συμβασιούχος υπογράφει μία σύμβαση ορισμένου χρόνου, υπογράφει αυτό ακριβώς και όταν λήγει η σύμβαση, δεν απολύεται, αλλά λήγει η σύμβαση». Το τελικό του συμπέρασμα είναι: σε κάθε περίπτωση, για κάθε υπηρεσία που προσφέρει το κράτος αυτό που αποτελεί προτεραιότητα είναι να εξυπηρετείται η ανάγκη του πολίτη - και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο, εννοεί, για τις ίδιες τις υπηρεσίες του δημοσίου και το προσωπικό τους».

14:20

Ο αρχηγός της ΝΔ προαναγγέλλει αλλαγή του εκλογικού νόμου - και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές, εφόσον τις κερδίσει η ΝΔ.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Όμως πριν από την προεδρική εκλογή, θα έχει οπωσδήποτε αλλάξει ο εκλογικός νόμος», είναι η λακωνική αλλά σαφής απάντηση Μητσοτάκη στην ερώτηση, εάν φοβάται το σενάριο μίας κυβέρνησης - «παρένθεσης» από τη ΝΔ, αφού η προεδρική εκλογή τοποθετείται χρονικά μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2019.

14:15

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται ερώτηση για το Μάτι και προτιμά να απαντήσει πολιτικά, αντί να μπει στον πυρήνα του ζητήματος για να πει τί διαφορετικό θα έκανε, τουλάχιστον στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των καταστροφών.

Φυσικές καταστροφές θα έχουμε στη χώρα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, λέει. Δεν έχουμε κανένα άλλοθι, ώστε να είμαστε απροετοίμαστοι. Ζήτησα από τον καθηγητή Συνολάκη να κάνει μία έρευνα και δέχθηκε μέχρι και χυδαίες επιθέσεις, όπως από τον κύριο Πολάκη... Αυτό που έκανε, να βγάλει στο διαδίκτυο την διεύθυνση του κυρίου Συνολάκη, είναι φασιστικό. Για να πάνε να τραμπουκίσουν...

«Θα είχαν σωθεί ζωές στο Μάτι, αποδεικνύεται από τα επιστημονικά δεδομένα», καταλήγει στην απάντησή του.

14:00

- Και τι θα γίνει αν δεν πάρετε αυτοδυναμία στις εκλογές; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει την πιθανότητα κυβερνητικού συνασπισμού, όπως στη Γερμανία;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση...«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάει η ΝΔ σε συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ», είναι η κάθετη τοποθέτηση του αρχηγού της ΝΔ. Παρακάμπτει το σκέλος του ερωτήματος, που βασίζεται στο παράδειγμα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι την επομένη των εκλογών, θα είναι σε θέση η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση - και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει.

Eurokinissi

13:50

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πιάνεται» από μία ερώτηση για τα σημάδια διχασμού στην ελληνική κοινωνία και την πόλωση μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ για να επαναλάβει το ενωτικό του μήνυμα, ενόψει μίας μακράς προεκλογικής περιόδου - με βασικό χαρακτηριστικό, κατά κοινή ομολογία, ακριβώς την πόλωση και την όξυνση.

«Οι πρώτες εμπειρίες μου είναι από την Ελλάδα του ’80. Ο διχασμός είναι ένα δηλητήριο. Τελικά η στοχοποίηση του πολιτικού αντιπάλου όχι για τις θέσεις του, αλλά επειδή είναι αντίπαλος, δεν μπορεί να συνεχιστεί», λέει.

Και στη συνέχεια, απευθύνεται ουσιαστικά στους κεντροαριστερούς-αριστερούς πολίτες σε ήπιο τόνο για να τους καθησυχάσει, λέγοντας: Δεν είμαστε εδώ για κάποιους, είμαστε εδώ για όλους. Αλλά δεν είναι δυνατό ο διχασμός το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» να είναι πολιτικό πρόταγμα...Καταλαβαίνω γιατί το κάνει ο κύριος Τσίπρας, επειδή βλέπει ότι χάνει, αλλά αυτό βλάπτει τη χώρα. Έχω σκοπό να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Και αυτών που θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ - και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν - στις επόμενες εκλογές, καταλήγει.

Sooc

13:32

Η πρώτη προσωπική επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα γίνεται για το Σκοπιανό - και δεν είναι τυχαίο. Ο αρχηγός της ΝΔ ανέβασε πολύ τους τόνους χθες στην ομιλία του για το συγκεκριμένο θέμα και ήταν το σημείο όπου χειροκροτήθηκε θερμότερα.

Το πρωί, λίγο πριν από την συνέντευξη Τύπου, τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν την ατμόσφαιρα σε σχέση με το Σκοπιανό, που οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλονίκη.

«Το όνομα του Τσίπρα είναι δίπλα στη λέξη «λαϊκιστής» στο λεξικό Μπαμπινιώτη», είναι η φράση με την οποία αρχίζει η απάντηση Μητσοτάκη.

«Τζάμπα μάγκας» είναι ο κύριος Καμμένος. Λέει ότι δε θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που θα φέρει στη Βουλή τη συμφωνία για να την ψηφίσει...», προσθέτει.

Και απαντά, παράλληλα, στις βολές του Αλέξη Τσίπρα περί διγλωσσίας, λέγοντας «δεν λέω εγώ άλλα έξω κι άλλα μέσα».

Eurokinissi

13:25

Ακολουθούν δύο διαφορετικές ερωτήσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Ο κύριος Μητσοτάκης επανέρχεται στη χθεσινή εξαγγελία για ΕΝΦΙΑ, η είσπραξη του οποίου και το ύψος του θα καθορίζεται από τους δήμους. Ταυτόχρονα, λέει, θα κοπεί η αντίστοιχη επιχορήγηση προς τον δήμο από το κράτος.

Η κίνηση που περιγράφει ο αρχηγός της ΝΔ, με μία απλή ανάγνωση, σημαίνει ότι το βάρος του συγκεκριμένου «αντιδημοφιλούς» φόρου, θα κληθεί να το αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε - πολιτικά - να απεγκλωβιστεί από αυτό η κυβέρνηση...

Μέχρι στιγμής, ο αρχηγός της ΝΔ δεν μπαίνει σε αριθμούς. Προτιμά να απαντά πολιτικά, επιχειρώντας να περάσει μηνύματα στο τηλεοπτικό κοινό.

Είναι μία λογική επιλογή, αφού ιδιαίτερα στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, συνήθως υπάρχουν πολλοί τηλεθεατές μπροστά στις οθόνες.

Ο κύριος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει μόνο την εξαγγελία του για τον εισαγωγικό, αρχικό φόρο: μείωση από το 22 στο 9%, ώστε να απαλύνουμε το νέο εργαζόμενο, λέει.

Eurokinissi

13:15

Η πρώτη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μία πολύ γενική εισαγωγή, όπου δίνει το στίγμα του απέναντι στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Η ερώτηση ήρθε από δημοσιογράφο της εφημερίδας ”Μακεδονία”, σε μία επιλογή με συμβολικό χαρακτήρα από το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ.

«Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών...ο κύριος Τσίπρας είπε ότι περίπου δεν τον νοιάζει η είσοδος στις διεθνείς αγορές τα επόμενα δύο χρόνια. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να γίνει πράξη η μείωση του δανεισμού.

Διαφορετικά θα είναι η χώρα εκτεθειμένη στις ορέξεις των αγορών και είναι κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψω», λέει μεταξύ άλλων.

Είναι ένας πρόλογος που εμπεριέχει το μήνυμα «πιστεύω ότι σύντομα θα είμαι εγώ πρωθυπουργός...»

Eurokinissi

13:06

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου αρχίζει με το δεδομένο της ομιλίας του στο Βελλίδειο, όπου ο αρχηγός της ΝΔ παρουσίασε επί της ουσίας τους άξονες ενός κυβερνητικού προγράμματος.

Οι ερωτήσεις που ετοιμάζονται να του υποβάλουν οι δημοσιογράφοι θα περιστραφουν εκ των πραγμάτων γύρω από όσα ειπώθηκαν χθες βράδυ.

Ο κύριος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει να απαντά σε ερωτήσεις.

HuffPost Greece

Δημοφιλή