ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2019 22:46 EEST

Λιβύη: Μάχες γύρω από την Τρίπολη

Υπό τον έλεγχο του Χαλίφα Χάφταρ το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Λιβύης.

MAHMUD TURKIA via Getty Images

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το πρώην διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός τους.

Το πρώην διεθνές αεροδρόμιο απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και βρίσκεται στα νότια προάστιά της. Ο Άχμεντ Μισμάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ ελέγχει επίσης την Ταρχούνα και την Αζιζίγια, δύο μικρές πόλεις κοντά στην Τρίπολη και ότι πέντε άνδρες του σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονταν το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ ενός συνασπισμού ένοπλων ομάδων, πιστών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτίως της Τρίπολης, όπως έγινε γνωστό και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με μια πηγή της ΚΕΕ, μάχες ήταν σε εξέλιξη στις περιοχές Σουκ αλ Χάμις, αλ Σάεχ και Σουκ αλ Σαμπντ, σε μια ζώνη με αγροτικές καλλιέργειες.

Το γραφείο Τύπου του ΛΕΣ επιβεβαίωσε τις συγκρούσεις στην περιφέρεια της Τρίπολης, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές του Κασρ μπιν Γασίρ, του Ουάντι αλ Ράμπι και του Σουκ αλ Χάμις.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες σημαντικές μάχες μεταξύ των δύο πλευρών, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η ΚΕΕ, στα τέλη Μαρτίου 2016.

Μέχρι σήμερα, ο Χάφταρ και ο πρωθυπουργός Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχαν αποφύγει την άμεση σύγκρουση, παρά τις πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις. Μάλιστα στα τέλη Φεβρουαρίου, συναντήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και κατέληξαν σε συμφωνία για τη διοργάνωση εκλογών πριν από το τέλος του έτους.

Ο Χάφταρ συναντήθηκε στη Βεγγάζη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι προσπάθεις του οποίου όμως για ειρήνευση φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο Χάφταρ επανέλαβε ότι η επιχείρησή του προς την Τρίπολη θα συνεχιστεί μέχρι «να ηττηθεί η τρομοκρατία». Η κλιμάκωση αιφνιδίασε τα Ηνωμένα Έθνη: Ο Γκουτέρες βρισκόταν την Τετάρτη στην Τρίπολη για να οργανώσει τη συνδιάσκεψη για την εθνική συμφιλίωση που προβλεπόταν να ξεκινήσει εντός του Απριλίου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)