Μάχες μεταξύ των δυνάμεων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα

Η Αρμενία ζήτησε από τη Ρωσία να βοηθήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.
via Associated Press

Η Αρμενία ζήτησε την Τρίτη από τη Ρωσία να τη βοηθήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, αναφέροντας πως ήταν σε εξέλιξη σφοδρή σύγκρουση στα σύνορα μεταξύ αζερικών και αρμενικών δυνάμεων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Οι εντάσεις μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού παραμένουν στα ύψη μετά από την 44 ημερών πολεμική αναμέτρηση μεταξύ των δυνάμεων των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και του αζερικού στρατού, ο οποίος υποστηριζόταν από την Τουρκία. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι, με τη σύγκρουση να λήγει με νίκη του Αζερμπαϊτζάν.

Το αζερικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για τεταμένη κατάσταση στα σύνορα με την Αρμενία, όπου, όπως αναφέρθηκε, ήταν σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση για την απόκρουση αυτών που χαρακτήρισε ως μεγάλης κλίμακας «προκλήσεις». Όπως υποστήριξε η αζερική πλευρά, αρμενικές δυνάμεις βομβάρδιζαν θέσεις του αζερικού στρατού με πυροβολικό και όλμους, και ως απάντηση είχαν καταστραφεί κάποια αρμενικά στρατιωτικά μέσα.

Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούσε πυροβολικό, ελαφρά όπλα και τεθωρακισμένα σε μάχες που ήταν σε εξέλιξη.

Η Ρωσία έχει στρατιωτική βάση στην Αρμενία, καθώς και ειρηνευτική δύναμη στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Με πληροφορίες από Reuters