"Μαϊμού" πιστοποιητικά εμβολιασμού: Πρώτη δίωξη με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης

Ασκήθηκε από την εισαγγελία Καρδίτσας, σε 48 άτομα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών από το Κέντρο Υγείας του Παλαμά.
Ελεγχοι πιστοποιητικών covd-19 σε καφετέρια. Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)
Ελεγχοι πιστοποιητικών covd-19 σε καφετέρια. Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση και σειρά άλλων αδικημάτων προχώρησε η εισαγγελία της Καρδίτσας σε βάρος 48 ατόμων για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού από το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας.

Περίπου 4-5 άτομα κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροληψία, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι διώκονται για πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις όπως είναι η δωροδοκία, η συνέργεια σε δωροδοκία, η ψευδής βεβαίωση, η χρήση ψευδούς βεβαίωσης και η πλαστογραφία.

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια τακτικού ανακριτή στην Καρδίτσα, ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Υπενθυμίζεται, ότι η έρευνα για την έκδοση και χρήση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης συνεχίζεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας έπειτα από την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, που δόθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης στο κέντρο υγείας του Παλαμά Καρδίτσας.

Οι εντολές του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός είχε εφιστήσει την προσοχή στους εισαγγελείς όλης της χώρας για το ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, και προτείνει εξονυχιστικό έλεγχο ακόμη και μεμονωμένων περιστατικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκάλυψη «κυκλώματος».

Μάλιστα, ο κ. Πλιώτας είχε επανέλθει στο θέμα και σε επόμενη εγκύκλιο του, στην οποία γινόταν σαφής λόγος για εγκληματική δραστηριότητα κυκλωμάτων και ορισμένων επιτήδειων.

«Υπενθυμίζονται και τα διαλαμβανόμενα σε προγενέστερες, πρόσφατες, εγκυκλίους μας και, ιδίως, η επιβαλλομένη προσπάθεια εξιχνίασης τυχόν «κυκλωμάτων» που αναπτύσσουν την εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά με την παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Επισημαίνομε δε ακόμη και την ανάγκη ελέγχου της δημιουργίας πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων συνανθρώπων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Η υπόθεση του Παλαμά

Η υπόθεση απασχόλησε τις Αρχές όταν διαπιστώθηκε πως στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας, οι εμβολιασμοί άγγιζαν τις 40.000, όταν οι κάτοικοι της περιοχής δεν ξεπερνούν τους 6.000.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Καρδίτσας, μετά από εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών Λάριδας, διερεύνησε τη διάπραξη αδικημάτων τόσο από την πλευρά εκείνων που εξέδωσαν τα πιστοποιητικά αλλά και εκείνους στο όνομα των οποίων εκδόθηκαν.

Οι αρχικές έρευνες για ον αρχική φερόμενη ως δράστις διοικητική υπάλληλος είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα για τουλάχιστον μία συνεργό νοσηλεύτρια, από την οποία είχε πάει τους κωδικούς για να έχει πρόσβαση στο σύστημα και να δηλώνει εικονικούς εμβολιασμούς. Κάτι που κινητοποίησε τις διωκτικές Αρχές για το ενδεχόμενο ύπαρξης εκτεταμένου κυκλώματος πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Τα επιπλέον εμβόλια, τα περισσότερα, φαίνεται να έχουν γίνει σε πολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι έρευνες εστιάζονται σε συγκεκριμένη πόλη της Βόρειας Ελλάδας, πόλη καταγωγής της υπαλλήλου, γιατί οι αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να έδινε σε συντοπίτες της τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πηγή: dikastiko.gr