ΔΙΕΘΝΕΣ
20/12/2020 08:35 EET

Μακρόν: Πόσο κινδυνεύει από τον κορονοϊό ο πρόεδρος της Γαλλίας

Τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό του και οι πιθανότητες να επιδεινωθεί η υγεία του.

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που βρέθηκε θετικός στην Covid-19 και υποφέρει από «σημαντική κόπωση» αλλά εξακολουθεί να εργάζεται εξ αποστάσεως, από μια επίσημη κατοικία κοντά στο Παρίσι.

ASSOCIATED PRESS

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ, διευκρίνισε πως ο  Γάλλος πρόεδρος είχε «αληθινά συμπτώματα, βήχα και σημαντική κόπωση».

Πόσο (δεν) κινδυνεύει ο Μακρόν

Ο Μακρόν είναι 42 ετών, μη καπνιστής, αδύνατος και έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη. Οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι απίθανο να υποφέρει από τα χειρότερα συμπτώματα της νόσου.

ASSOCIATED PRESS

Ο Γάλλος ηγέτης ανήκει σε μια ηλικιακή και εθνοτική κατηγορία που είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευτεί με COVID-19 σε σύγκριση με τις περισσότερες ομάδες ασθενών, σύμφωνα με μελέτη των Κέντρων Ελέγχου Νόσων της αμερικανικής κυβέρνησης (CDC).

Από κάθε 100.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, μόνο 268,1 άτομα στην ομάδα του Μακρόν - λευκοί και ηλικίας μεταξύ 18 και 49 ετών - νοσηλεύτηκαν με COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου φέτος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ιατρικό ιστορικό

Οι Γάλλοι πρόεδροι δεν είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό και το Ελιζέ αρνήθηκε να πει εάν ο Μακρόν είχε κάποια υποκείμενη κατάσταση που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από COVID-19.

Οι περιορισμένες πληροφορίες, ωστόσο, δεν υποδηλώνουν ότι έχει επιπλέον παράγοντες κινδύνου.

ASSOCIATED PRESS

Ο Μακρόν ασκείται σωματικά και φαίνεται να είναι σε καλή υγεία. Το 2017 έγινε πρόεδρος και οι υποχρεώσεις του αυξήθηκαν κατακόρυφα, παρόλα αυτά εξακολουθεί να τρέχει και να παίζει τένις όταν μπορεί, σύμφωνα με ανθρώπους στο κοντινό του περιβάλλον, ενώ φέρεται να πίνει κρασί αλλά με μέτρο μαζί με τα γεύματά του.

«Ο πρόεδρος έχει σημαντικές αντοχές. Είναι ικανός να εργάζεται όλη τη νύχτα και να είναι ζωηρός και σε εγρήγορση το επόμενο πρωί» τονίζει ο Φρανσουά Πάτριατ, μέλος της Γαλλικής Γερουσίας που συνεργάζεται στενά μαζί του.

Θεραπευτική αγωγή

Ο Μακρόν βρίσκεται υπό την ιατρική επίβλεψη του επίσημου γιατρού του Ελιζέ, Ζαν-Κριστόφ Περοσόν, συνταγματάρχη στην ιατρική υπηρεσία του γαλλικού στρατού. Ειδικός στα έκτακτα περιστατικά, ο Περοσόν έγινε «προεδρικός» γιατρός το 2014.

Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν τα ήπια συμπτώματα της COVID-19, προσπαθώντας να μειώσουν τον πυρετό και διασφαλίζοντας ότι ο ασθενής είναι ενυδατωμένος.

Τι θα συμβεί αν η κατάστασή του χειροτερέψει

Εάν χρειαστεί νοσηλεία, ο Μακρίν έχει τη δυνατότητα επιλογής δύο στρατιωτικών νοσοκομείων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ιατρικής υπηρεσίας του στρατού -  το στρατιωτικό νοσοκομείο Πέρσι στην περιοχή Κλαμάρ, κοντά στις Βερσαλλίες, ή το στρατιωτικό νοσοκομείο Μπεζίν που βρίσκεται στο Σαιν-Μαντέ, στην άλλη πλευρά του Παρισιού.

(με πληροφορίες από Reuters)