ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/11/2020 10:22 EET | Updated 26/11/2020 11:28 EET

Οι εστιάτορες της Σίνδου μαγειρεύουν για τους ήρωες της πανδημίας

Με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής και πολύ αγάπη, μαγειρεύουν πλήρη μενού για γιατρούς και νοσηλευτές σε κλινικές Covid νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη.

Theofilos Dadis/Thesstoday.gr

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιδράσει κανείς σε καταστάσεις όπως αυτοί που βιώνουμε δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη  λόγω της πανδημίας κορονοϊού. Ένας από αυτούς και σίγουρα ο πιο αξιέπαινος είναι να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του με όποιο τρόπο μπορεί. 

Αυτή τη στάση λοιπόν επέλεξαν να κρατήσουν καταστηματάρχες που αυτή την περίοδο δεν εργάζονται και κάτοικοι στη Σίνδο αποφασίζοντας να επενδύσουν  το χρόνο τους και να αξιοποιήσουν την ενέργειά τους για να μαγειρεύουν για εκείνους που δίνουν την πιο σκληρή μάχη και τη δίνουν για όλους μας: το προσωπικό των νοσοκομείων. 

Theofilos Dadis/Thesstoday.gr

 

Όπως διαβάζουμε στο Thesstoday.gr στο ρεπορτάζ της Κων.Χαϊνά (φωτογραφίες: Θ. Δαδής), με σύνθημα “Μαγειρεύοντας για ήρωες”, συνολικά 33 εστιάτορες της Σίνδου, έχοντας στο πλευρό τους όλη την κοινωνία της περιοχής ανέλαβαν να πουν ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» προς τους «μαχητές» των νοσοκομείων.

Σε χρόνο- ρεκόρ, ύστερα από πρωτοβουλία του «Συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου» μπήκαν στις κουζίνες τους και ξεκίνησαν να μαγειρεύουν για το νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών Covid της Θεσσαλονίκης και, το μεσημέρι της Τρίτης, πραγματοποίησαν την πρώτη τους διανομή.

Πρώτοι αποδέκτες, το υγειονομικό προσωπικό του τμήματος Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ όπου παρέδωσαν 25 συσκευασίες, μία για τον καθένα, οι οποίες περιλαμβάνουν κρέας ή ψάρι, ρύζι και λαχανικά, σαλάτα, γλυκό και χυμούς.

Theofilos Dadis/Thesstoday.gr

 

Αφήνοντας να ξεδιπλωθεί όλο το ταλέντο αλλά και η ευγνωμοσύνη τους προς τους «ήρωες» των νοσοκομείων, οι εστιάτορες αποφάσισαν το μενού που θα προσφέρουν να περιέχει κάθε μέρα διαφορετικά «πιάτα». Είναι μάλιστα τόσο καλομαγειρεμένο το φαγητό και τόσο προσεγμένες οι συσκευασίες που οι νοσηλευτές, φανερά συγκινημένοι, δεν έβρισκαν λόγια να τους ευχαριστήσουν.

Το Thesstoday, βρέθηκε στην κουζίνα τους όπου έγινε η προετοιμασία για τη δεύτερη διανομή, και κατέγραψε ζωντανά την διαδικασία, μέχρι το φαγητό να φτάσει στο βανάκι, που μεταφέρει τα γεύματα στο προσωπικό του ΑΧΕΠΑ. 

Theofilos Dadis/Thesstoday.gr

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Σίνδου, Θεόδωρος Δημητριάδης, μιλώντας στο Thesstoday.gr, ανέφερε πως «δεν δώσαμε σημασία στα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως εστιάτορες, με τα καταστήματά μας κλειστά, αλλά θέλαμε να βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο, αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και εξαρτώνται, αυτή τη στιγμή, όλα από τους ίδιους. 

Κάθε ημέρα, βρισκόμαστε σε μία διαφορετική κουζίνα και μαγειρεύουμε για αυτούς, ενώ εναλλάσσεται και η ομάδα των εστιατόρων που συμμετέχουν στη δράση. Στην προσπάθεια παίρνουν μέρος ακόμη και τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής που προσφέρουν δωρεάν τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για το φαγητό. 

Theofilos Dadis/Thesstoday.gr

 

Επίσης, μας βοηθάνε τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής, που μας δίνουν κάθε ημέρα διαφορετικά γλυκά, σε όσες ποσότητες χρειαζόμαστε, ώστε να έχουμε ένα πλούσιο μενού, όπως αξίζει στους ανθρώπους αυτούς που σώζουν ζωές». 

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στη δράση είναι 110, και φυσικά αυξάνεται διαρκώς, μόνο από την περιοχή της Σίνδου.

Το επόμενο βήμα της δράσης, είναι να ξεκινήσουν την διανομή και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, και για αυτό, την επόμενη εβδομάδα θα διανείμουν γεύματα στο Παπαγεωργίου, όπου το προσωπικό είναι 99 άτομα. 

«Φυσικά υπάρχει μεγάλη διαφορά από τις 25 συσκευασίες, να πάμε στις 99, αλλά όλοι είμαστε αφοσιωμένοι και θέλουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και αντέχουμε. Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε όλα τα νοσοκομεία κορωνοϊού της Θεσσαλονίκης. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε» τονίζει ο κ. Δημητριάδης. 

Theofilos Dadis/Thesstoday.gr

 

Από την μεριά του, ο μάγειρας Δημήτρης Γαλατίδης, που βρέθηκε σήμερα στην κουζίνα και μαγείρεψε με την καρδιά του για το προσωπικό του ΑΧΕΠΑ, δήλωσε στο Thesstoday.gr ότι «βρεθήκαμε όλοι μαζί σαν παρέα με όλους τους υπόλοιπους, και λέμε το προσωπικό μας ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Προσωπικά μαγειρεύω από τα 16 μου, οπότε μόνο χαρά μου δίνει κάτι τέτοιο. 

Νιώθω ικανοποίηση όταν τελειώνουμε την μαγειρική, πακετάρουμε, και φεύγουν τα γεύματα για το νοσοκομείο. Όποτε μου ζητηθεί θα το κάνω, διαρκώς, δεν με απασχολεί η κούραση και η πίεση». 

Theofilos Dadis/Thesstoday.gr

 

Με την σειρά του μίλησε, και ο ζαχαροπλάστης Θεόδωρος Ποποβίδης, που ετοίμασε τα γλυκά για τη σημερινή διανομή, ο οποίος υπογράμμισε πως «προσωπικά μου αρέσει η δράση που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε.

Κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, έτσι κι αλλιώς, εγώ πηγαίνω στην εκκλησία και μοιράζω τα γλυκά που έχω φτιάξει. Μου αρέσει να βοηθάω και όποτε χρειαστεί θα το κάνω, δεν με νοιάζει η ποσότητα».

Theofilos Dadis/Thesstoday.gr
Theofilos Dadis/Thesstoday.gr
Theofilos Dadis/Thesstoday.gr
Theofilos Dadis/Thesstoday.gr

Πηγή: Thesstoday.gr