Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Για ένα ιστορικό νομοθέτημα αναμένεται να κάνει λόγο ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη Βουλή στις 11:00.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για τη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για τη μεγάλη αλλαγή στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων
Eurokinissi

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο αναβαθμίζεται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ξένων ΑΕΙ, ολοκληρώνεται σήμερα.

Πριν τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο, θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης –στις 11:00 σύμφωνα με τον προγραμματισμό- και θα δώσει το πολιτικό στίγμα της μεταρρύθμισης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει λόγο για ένα ιστορικό νομοθέτημα που θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου, με πάνω από το 70% των άρθρων του να έχουν αυτή την στόχευση. Σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών τμημάτων ξένων ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στις δυνατότητες που θα έχουν οι υποψήφιοι σπουδαστές, στην ελεύθερη πρόσβαση σε όλους στην ανώτατη εκπαίδευση αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές που θα δώσει στη χώρα.

Όπως έχει εξηγήσει σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του έως τώρα, στόχος του είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα οι υποψήφιοι σπουδαστές που μπορεί να σκέφτονταν την επιλογή κάποιου Πανεπιστημίου του εξωτερικού ενώ με την παράλληλη ανάπτυξη των ελληνικών ΑΕΙ θέλει να προσελκύσει η χώρα ξένους σπουδαστές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κοινωνία είναι πλέον ώριμη για μία τόσο σημαντική αλλαγή, κάτι που φαίνεται και από δημοσκοπικά ευρήματα, ενώ η πρόθεση για ίδρυση μη κρατικών ξένων ΑΕΙ ήταν στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή στάσης του στο θέμα ψήφισης του νομοσχεδίου και να απαντήσει στο Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

«Είναι προφανές ότι προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να βρεθεί απέναντι στην Κυβέρνηση και προτιμά αυτό το μικροπολιτικό παιχνίδι, παρά την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών, των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που έχασαν τόσα χρόνια, τόσες δεκαετίες και δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σ’ ένα μη κρατικό Πανεπιστήμιο στη χώρα τους. Άρα, οι τελευταίοι που θα μπορεί να κατηγορηθούν ότι εξυπηρετούν συμφέροντα είμαστε εμείς, είναι η Κυβέρνηση. Άλλωστε η ίδια η πραγματικότητα το διαψεύδει όταν τα κριτήρια τα οποία θέτουμε για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη», είναι η θέση της κυβέρνησης όπως την εξέφρασε ο Παύλος Μαρινάκης στο χθεσινό μπρίφινγκ (7 Μαρτίου) απέναντι στις κατηγορίες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Δημοφιλή