Η μείωση των ποινών στα μέλη εγκληματικών οργανώσεων φέρνει αντιδράσεις

Επικριτική ανακοίνωση από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εντονες αντιδράσεις και προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί η μείωση της ποινής για τα μελή των εγκληματικών οργανώσεων, όπως προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας που αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε την Τετάρτη, αναφέρει ότι «η δραστική μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής, από 10 έως 20 χρόνια σε 5 έως 10, που προτείνεται για το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται και δικάζονται επί 4 έτη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και η υπόλοιπη ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη».

Οπως σημειώνει η οργάνωση, «είναι, πράγματι, απορίας άξιο, ενόσω διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και πολλές άλλες που αφορούν κάθε είδους εγκληματικές οργανώσεις, για ποιο λόγο επιλέγεται να ελαφρυνθεί ποινικά η θέση των ηγεσιών του εγκλήματος, υποπίπτοντας στο καθεστώς της απλής επιβαρυντικής περίστασης σε ένα πλαίσιο ποινής που μειώνεται στο μισό».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «με το νέο άρθρο 187 ΠΚ εξομοιώνεται η ποινική αντιμετώπιση της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης με αυτή των απλών μελών της, δηλαδή αυτός που δίνει τις διαταγές με αυτόν που υπακούει σε αυτές ή απλώς τις γνωρίζει». Και καταλήγει εκφράζοντας την ελπίδα «το υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιληφθεί τις πρακτικές και συμβολικές συνέπειες αυτής της επιλογής και να την ανατρέψει».

Πηγή: ΑΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα