Μεντβέντεφ: Αν η Ρωσία νικηθεί στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να φέρει πυρηνικό πόλεμο

Μια σπάνια περίπτωση δημόσιας έκφρασης αμφιβολίας από ένα μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν.
Contributor via Getty Images

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι μια ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο.

Αυτή η ρητορική «αποκάλυψης» έχει σκοπό να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το να εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο, εν όψει συνάντησης των συμμάχων της Ουκρανίας όπου θα συζητηθεί η αποστολή περαιτέρω όπλων στο Κίεβο. Ωστόσο η ξεκάθαρη αναγνώριση του ενδεχομένου η Ρωσία να νικηθεί στο πεδίο της μάχης αποτελεί μια σπάνια περίπτωση δημόσιας έκφρασης αμφιβολίας από ένα επιφανές μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν.

«Η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, μέσω Telegram. «Οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει ποτέ μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η μοίρα τους» πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Σε παρόμοια γραμμή, η κεφαλή της Ρωσικής Εκκλησίας, είπε στο πλαίσιο κηρύγματός του πως μια προσπάθεια καταστροφής της Ρωσίας θα σήμαινε το τέλος του κόσμου.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι ηγέτες του χώρου της άμυνας του ΝΑΤΟ που πρόκειται να συναντηθούν στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία την Παρασκευή θα έπρεπε να σκεφτούν τους κινδύνους της πολιτικής τους.

Ο Πούτιν παρουσιάζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη απέναντι σε μια επιθετική και αλαζονική Δύση, και έχει πει πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αμυνθεί και να προστατέψει τον λαό της.

Δημοφιλή