Μήπως και άλλες αεροπορικές πρέπει να υιοθετήσουν τον νέο κανόνα της Virgin Atlantic για τις αεροσυνοδούς;

Τι αναφέρει άρθρο γνώμης του Guardian

Είναι κάτι σαν κοινό μυστικό: οι αεροσυνοδοί υποχρεώνονται από τις αεροπορικές να είναι πάντα μακιγιαρισμένες.

Αυτό το κοινό μυστικό πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι έγινε γνωστό ότι η Virgin Atlantic σταματά να επιβάλει στις αεροσυνοδούς τους την υποχρέωση να βάφονται. Πλέον δεν θα είναι υποχρεωμένες να φοράνε τα κόκκινα κραγιόν που ταιριάζουν με τη στολή τους, και -αν είναι αρκετά τολμηρές- να μην φορέσουν καθόλου κραγιόν.

Επίσης θα τους παρέχεται και παντελόνι στη στολή τους, ενώ μέχρι τώρα θα έπρεπε να το ζητήσουν μόνες τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολλές εταιρείες έχουν ανάλογες απαιτήσεις από τις γυναίκες -φυσικά- υπαλλήλους. Η British Airways (που δεν έκανε κάποιο σχόλιο, παρόλο που ζητήθηκε από τον Guardian) αναμένει από τις γυναίκες αεροσυνοδούς -ως ελάχιστο- να φοράνε κραγιόν και ρουζ, να έχουν περιποιημένα φρύδια και να κρύβουν τις κηλίδες και τα σημάδια στο πρόσωπο.

Σε άρθρο γνώμης του Guardian τονίζεται ότι αυτή η τακτική είναι σεξιστική (αφού ο γενικός κανόνας είναι ότι αν δεν ζητάς από έναν άντρα να το κάνει, το να το ζητάς από τη γυναίκα είναι σεξιστικό).

«Από τη στιγμή που αντιμετωπίζεις την εμφάνιση ενός υπαλλήλου ως μέρος της επιχείρηση, ο υπάλληλος (που ας είμαστε ειλικρινείς είναι πάντα η υπάλληλος) μετατρέπετε σε έναν ερμηνευτή, ένα θέαμα: έτσι θα είναι ταυτόχρονα αεροσυνοδός και επίσης θα είναι μασκαρεμένη και σαν αεροσυνοδός.[...] Ακόμα κι αν κάναμε τα στραβά μάτια στον έμφυτο σεξισμό του να αντιμετωπίζει κανείς τις γυναίκες σαν αντικείμενα, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι τους κάνουν να δουλεύουν δύο δουλειές: τη δουλειά αυτή καθαυτή και το σεξουαλικοποιημένο θέατρο της δουλειάς», αναφέρεται.

Σε αυτά να προστεθούν η επιπλέον προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν οι γυναίκες αεροσυνοδοί, και τα έξοδα για την αγορά των προϊόντων μακιγιάζ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Virgin Atlantic έκανε την αρχή, τώρα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες.