Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρούς ελέφαντες στη Μποτσουάνα

Μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Wolfgang Kaehler via Getty Images

Μυστήριο περιβάλλει τους «εντελώς άνευ προηγουμένου» θανάτους εκατοντάδων ελεφάντων στη Μποτσουάνα τους τελευταίους δύο μήνες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Δρ. Νίαλ ΜακΚαν, της National Park Rescue, είπε ως συνάδελφοί του είχαν εντοπίσει πάνω από 350 πτώματα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο από τις αρχές του Μαΐου. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί πεθαίνουν τα ζώα, και τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις των δειγμάτων αργούν ακόμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως στη Μποτσουάνα βρίσκεται το 1/3 του πληθυσμού των ελεφάντων της Αφρικής, ο οποίος ήδη μειώνεται.

Ο ΜακΚαν είπε στο BBC πως οι συνάδελφοί του ενημέρωσαν την κυβέρνηση στις αρχές Μαΐου, μετά από πτήση πάνω από το δέλτα. Σε μια τρίωρη πτήση βρήκαν 169. Έναν μήνα αργότερα, σε μια άλλη πτήση εντοπίστηκαν 187 νέα πτώματα, με το σύνολο να ξεπερνά τα 350. Οι αριθμοί αυτοί είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά σε θανάτους ελεφάντων από ένα μεμονωμένο περιστατικό που δεν σχετίζεται με ξηρασία.

Τον Μάιο η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε τη λαθροθηρία ως αίτιο, σημειώνοντας πως δεν είχαν αφαιρεθεί οι χαυλιόδοντες, σύμφωνα με το Phys.org. Επίσης, παράδοξο είναι το ότι πεθαίνουν μόνο ελέφαντες: Εάν ήταν λαθροθήρες που χρησιμοποιούσαν δηλητήριο, θα πέθαιναν και άλλα ζώα.

Ο ΜακΚαν επίσης λέει πως ο τρόπος που πεθαίνουν – με πολλά ζώα να πέφτουν στα πρόσωπά τους- και οι θεάσεις ελεφάντων να περπατούν κυκλικά, υποδεικνύουν κάτι που πλήττει τα νευρικά τους συστήματα. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ασθένειας που μπορεί να περάσει και στον άνθρωπο: Ο ίδιος υποδεικνύει την Covid-19, που θεωρείται πως άρχισε από τα ζώα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα