«Τρέμει» η θέση του Μασκ στην Tesla, επειδή διεκδικεί μπόνους - ρεκόρ

Οι επενδυτές κλήθηκαν επίσης να καταψηφίσουν την επανεκλογή του Ρόμπιν Ντενχολμ ως προέδρου της Τέσλα.
ASSOCIATED PRESS

Οι επενδυτές της Tesla καλούνται να ψηφίσουν την απομάκρυνση του Έλον Μασκ, του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων, από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, καθώς ο θυμός αυξάνεται για τη συμφωνία μπόνους που πρόκειται να πάρει για τον εαυτό του. Το ποσό αυτό αγγίζει τα 55,8 δις δολάρια και πρόκειται να αποτελέσει παγκόσμιο ρεκόρ.

Η εταιρεία Pirc, που αποτελεί σύμβουλος των μετοχών της εταιρείας, συμβούλεψε την Τρίτη τους επενδυτές της Tesla να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το συγκεκριμένο μπόνους, καθώς το μόνο που προσφέρει είναι να κάνει ακόμα πλουσιότερο με άνισο τρόπο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Ακόμη, η Pirc, κάλεσε τους επενδυτές να ψηφίσουν κατά της επανεκλογής του Μασκ στο διοικητικό συμβούλιο λόγω της συγκεκριμένης συμφωνίας πληρωμής, και προειδοποίησε ότι ενέχει «σοβαρό κίνδυνο φθοράς της φήμης για την εταιρεία και τους μετόχους της».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε ότι οι συχνές αμφιλεγόμενες εκρήξεις του Μασκ στο Twitter είχαν κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία και αποτελούσαν «περιττό κίνδυνο φήμης για την εταιρεία».

Αποκορύφωμα του εκρηκτικού ταπεραμέντο του ήταν όταν δυσφήμησε τον σπηλαιοδύτη που διέσωσε τα εγκλωβισμένα παιδιά της Ταΐλάνδης το καλοκαίρι του 2018, χαρακτηρίζοντάς τον παιδόφιλο. Ο δικηγόρος του δύτη, ο Λιν Γουντ, ζήτησε από το δικαστήριο να επιδικάσει την καταβολή αποζημίωσης ύψους 190 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Μασκ στον πελάτη του για δυσφήμηση, αλλά εν τέλει αθωώθηκε.

Το 2018, η ρυθμιστική αρχή Securities and Exchange (SEC) των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο στον Μασκ και στην Τέσλα ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τα tweets του διευθύνοντος συμβούλου, που έλεγαν ότι σχεδίαζε να προκαλέσει την αύξηση της τιμής της μετοχής.

Οι επενδυτές κλήθηκαν επίσης να καταψηφίσουν την επανεκλογή του Ρόμπιν Ντενχολμ ως προέδρου της Τέσλα, που ανέλαβε όταν ο Μασκ αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2018. Η Pirc δήλωσε ότι στο πόστο αυτό έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από τον ιδρυτή, Έλον Μασκ.

Πηγή: Guardian