Ο Έλον Μασκ ξανανοίγει το εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια παρά τις εντολές των αρχών

Δήλωσε πως αν είναι να συλληφθεί κάποιος για αυτό θα έπρεπε να είναι αυτός.
ASSOCIATED PRESS

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε τη Δευτέρα πως η παραγωγή αρχίζει ξανά στο μόνο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια, αψηφώντας την εντολή να παραμείνει κλειστό και λέγοντας πως, εάν κάποιος είναι να συλληφθεί, θα έπρεπε να είναι αυτός.

Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα καθώς πολιτείες και πόλεις ανά τις ΗΠΑ πειραματίζονται με τρόπους να ανοίξουν με ασφάλεια ξανά τις οικονομίες τους, αφού το ξέσπασμα του κορονοϊού έκλεισε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί να βγουν στην ανεργία.

Ο Μασκ απείλησε το Σαββατοκύριακο να εγκαταλείψει την Καλιφόρνια για το Τέξας ή τη Νεβάδα εξαιτίας του κλεισίματος του εργοστασίου του. Η κίνησή του αυτή υπέδειξε την ένταση του ανταγωνισμού για τις θέσεις εργασίας και πυροδότησε μια κούρσα για να προσελκυθεί ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από πολιτείες που έχουν ξανανοίξει τις οικονομίες τους ταχύτερα, αντιδρώντας στις προτροπές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε email τη Δευτέρα η Tesla αναφερόταν σε μια εντολή την Πέμπτη από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια που επέτρεπε στους κατασκευαστές να επανεκκινήσουν λειτουργία και είπε πως, από Κυριακή, εργαζόμενοι επέτρεπαν πίσω στην κανονική κατάσταση απασχόλησής τους.

«Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε πίσω στη δουλειά και έχουμε εφαρμόσει πολύ λεπτομερή σχέδια για να βοηθήσουμε να είστε ασφαλείς καθώς επιστρέφετε».

Ο Μασκ σε tweet του είπε ότι η παραγωγή επανεκκινούσε τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως θα πάει να βρει και αυτός τους εργάτες στη γραμμή παραγωγής. «Εάν κάποιος συλληφθεί, ζητώ να είμαι μόνο εγώ» έγραψε σχετικά.

Αξιωματούχοι υγείας στην κομητεία Αλαμέντα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, αργά τη Δευτέρα ανέφεραν πως γνωρίζουν ότι η Tesla είχε ανοίξει ξανά, πέρα από τις αποκαλούμενες «minimum basic operations» που επιτρέπονταν κατά το lockdown, και είχε ενημερώσει την εταιρεία πως δεν μπορούσε να λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένο από την κομητεία σχέδιο.

Σε ανακοίνωση αξιωματούχοι είπαν ότι αναμένουν πρόταση από την Tesla αργότερα τη Δευτέρα και «ελπίζουν πως η Tesla θα συμμορφωθεί χωρίς περαιτέρω μέτρα επιβολής νόμου».

Σύμφωνα με την εντολή lockdown οι παραβιάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο, φυλάκιση ή και τα δύο.